Frères ennemis – Αδελφικοί Εχθροί

Παραγωγή: Βέλγιο/Γαλλία - 2018 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Είδος: Αστυνομικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: David Oelhoffen 

Πρωταγωνιστούν: Matthias Schoenaerts, Reda Kateb, Adel Bencherif, Sofiane Zermani, Sabrina Ouazani, Gwendolyn Gourvenec, Nicolas Giraud, Astrid Whettnall. 

Υπόθεση: Στα λαϊκά προάστεια του Παρισιού δυο άντρες που μεγάλωσαν σαν αδέλφια ακολούθη-σαν αντίθετες πορείες. Ο αραβική καταγωγής Ντρις έγινε αστυνομικός ενώ ο Μανουέλ ακο-λούθησε τον εύκολο δρόμο του υποκόσμου και του εμπορίου ναρκωτικών. Όταν όμως ένα μεγάλο deal καταλήγει σε τραγωδία και ο Μανουέλ βρίσκεται κυνηγημένος από όλους, είναι ο Ντρις που του προσφέρει χείρα βοηθείας για να καταφέρει να επιβιώσει. Παραμερί-ζοντας τα αμοιβαία συναισθήματα πικρίας και προδοσίας οι δύο παλιοί σύντροφοι ενώ-νουν τις δυνάμεις τους για να βρουν μια διέξοδο. 

Τι άλλαξε άραγε στα προάστεια, τα περιβόητα banlieu, από την εποχή που έσκασε στις οθόνες σαν ωρολογιακή βόμβα το Μίσος του Κασοβίτς; Προς το καλύτερο, απολύτως τίποτα. Προς το χειρότερο, σχεδόν τα πάντα. 23 χρόνια μετά, η ανέχεια και η μιζέρια, το ταξικό και φυλετικό μίσος και η κοινωνική και θρησκευτική ένταση συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα το μόνο εμπόριο που βρίσκει πρόσφορο έδαφος είναι τα ναρκωτικά που είναι κάτι σαν οικογενειακή μπίζνα για τους περιθωριοποιημένους νέους. Υπάρχει οργάνωση, ιεραρχία, οικογενειακή πειθαρχία και σεβασμός για τα «εργαζόμενα αγόρια» που φέρνουν το ψωμί στο σπίτι. Σ αυτό το περιβάλλον η απόφαση του Ντρις να καταταγεί στην Αστυνομία μόνο παρείσακτο θα μπορούσε να τον καταστήσει, όπως και έγινε.

 Στη νέα ταινία του δημιουργού του υπέροχου «Μακριά από τους ανθρώπους», η καλοδουλεμένη αστυνομική ίντριγκα ανεβάζει το στόρι σε ένα είδος drug τραγωδίας με τραγικούς πρωταγωνιστές τα «παιδιά της γειτονιάς» αλλά και με την εμφανή απουσία ενός από μηχανής Θεού που θα έδινε τη λύση. Ο πόλεμος του κράτους με το κοινωνικό περιθώριο είναι φυλετικός, ταξικός και οικονομικός και δεν πρόκειται να κοπάσει έτσι απλά. Τα κοινωνικά συμβόλαια μας τελείωσαν το 1992 τη χρονιά του Μάαστριχτ που γέννησε το Μίσος των banlieu αλλά και το ψυχολογικό και οικονομικό χάος στο οποίο έχει βυθιστεί και η δική μας (πρώην δική μας πλέον) χώρα. Τα κοινωνικά αδιέξοδα και η παραβατικότητα αφορούν όλη την υφήλιο πλέον οπότε και η ταινία του Ουλχόφεν δεν «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας». Ωστόσο, είναι συναρπαστική, σκοτεινή όσο χρειάζεται, διαθέτει μια πινακοθήκη ολοκληρωμένων χαρακτήρων που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και δύο powerhouse ερμηνείες από δυο σούπερσταρ του Γαλλόφωνου κόσμου. Ο Ρεντά Κατέμπ ως Ντρίς και ο διεθνής Βέλγος σταρ Ματίας Σένερτς ως Μανουέλ είναι ικανός λόγος παρακολούθησης αυτής της σκυθρωπής ιστορίας πόνου και προδοσίας. Κι όποιος περιμένει σ αυτό το Παρίσι που μας δείχνει το φιλμ να δει κάπου στο βάθος τον Πύργο του Άιφελ…θα περιμένει…   

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 11.10.2018