First Man – Ο Πρώτος Άνθρωπος

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 141 λεπτά 

Είδος: Βιογραφικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Damien Shazelle 

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Patrick Fugit, Christopher Abbott, Ciarán Hinds, Olivia Hamilton, Pablo Schreiber, Shea Whigham, Lukas Haas, Ethan Embry, Brian d'Arcy James, Cory Michael Smith. 

Υπόθεση: Από πιλότος δοκιμών της NASA το 1961 ο Νιλ Άρμστρονγκ καταλήγει το 1969 να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στη Σελήνη. Αυτά τα 8 χρόνια, ανάμεσα στην τραγωδία και το θρίαμβο, καθόρισαν την εικόνα του μεγαλύτερου Αμερικανού ήρωα του 20ου αιώνα και για κάποιους του μεγαλύτερου Αμερικανού ήρωα γενικά. Η τραγωδία χτύπησε νωρίς την οικογένεια αυτού του στελέχους της NASA όταν έχασε πρόωρα το κοριτσάκι του από εγκεφαλικό όγκο. Η επούλωση περιλάμβανε μετακόμιση στο Χιούστον και αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού που έφεραν τελικά την πολυπόθητη κατάταξη στην επανδρωμένη αποστολή του Απόλλων 11 που το καλοκαίρι του 1969 έμελλε να αλλάξει το ρου της Επιστημονικής Ιστορίας της Ανθρωπότητας με την κατάκτηση της Σελήνης. Ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του εκεί, βάζοντας τα θεμέλια της μελλοντικής προόδου στη μελέτη και την κατάκτηση του διαστήματος. Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο που κράτησε χαμηλούς τόνους σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του, ακόμη κι όταν τον αποθέωναν και του πρόσφεραν μια λαμπρή πολιτική καριέρα, την οποία βέβαια αρνήθηκε. Το πορτραίτο του όμως δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς να περιλαμβάνει και τον επίγειο αγώνα που έδωσε η αφοσιωμένη του σύζυγος για να κρατήσει ψηλά το ηθικό της οικογένειας όσο ο πατέρας κατακτούσε το διάστημα.

 

Η αξιοθαύμαστη αυτή αφηγηματική ισορροπία της ταινίας ανάμεσα σε γη και ουρανό και η απίστευτη χημεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους είναι δύο από τους πολλούς λόγους που ο θεατής καθηλώνεται από την νέα ταινία του δημιουργού του La La Land. Και επειδή πολλοί απόρησαν με την επιλογή του και άλλοι τόσοι κακεντρεχείς του την είχαν στημένη στη γωνία για το αποτέλεσμα, μπορούν πλέον να χαλαρώσουν. Ναι ο Σαζέλ δεν είναι ένα υπερτιμημένο πυροτέχνημα. Είναι ένας απόλυτα ολοκληρωμένος και βαθιά ρομαντικός δημιουργός που εδώ μας χαρίζει ένα στιβαρό και ρεαλιστικό δράμα, έναν ιδανικό συνδυασμό ανθρώπινου συναισθηματισμού και επιστημονικής έρευνας που καταλήγει σε έναν οπτικό και ακουστικό θρίαμβο, άξιο και πάλι για άπειρες οσκαρικές υποψηφιότητες. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ υπό την καθοδήγηση του Σαζέλ μοιάζει να γεννήθηκε γι αυτόν τον ρόλο ενώ η πρόσφατα βραβευμένη με τη Χρυσή Σφαίρα για το τηλεοπτικό Στέμμα Κλερ Φόι (και μελλοντική Λίζμπεθ Σαλάντερ) είναι το απόλυτο αντίπαλο ερμηνευτικό δέος, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες ενός ζουμερού αλλά συνήθως τυποποιημένου δραματικού ρόλου όπως της γυναίκας του Αστροναύτη. Μια ένδοξη στιγμή στην Ιστορία της Ανθρωπότητας που ωστόσο ο Σαζέλ δεν παραλείπει να τονίσει με πόσα ηρωικά πτώματα είναι σπαρμένη και με πόσο ανυπολόγιστο κόστος χρηματοδοτήθηκε εις βάρος των πεινασμένων και λιγότερο προνομιούχων στρωμάτων του αμερικάνικου πληθυσμού.

Ακόμη μια σπουδαία δουλειά για τον Σαζέλ αλλά και για τον συνθέτη του Τζάστιν Χούρβιτς που με το αριστουργηματικό μουσικό θέμα της Προσελήνωσης περνά ήδη στην Κινηματογραφική Ιστορία, αυτός ο Πρώτος άνθρωπος συνδυάζει αρμονικά το οικογενειακό δράμα με το διαστημικό υπερθέαμα σε μια πανδαισία ήχου και εικόνας που αναζητά την τελειότερη δυνατή προβολή για να είναι πλήρης η απόλαυσή του. Και όμως στις ΗΠΑ η συζήτηση έχει φουντώσει για το αν θα έπρεπε τελικά ο Σαζέλ να συμπεριλάβει στην ταινία το διάσημο κάρφωμα της Αμερικάνικης Σημαίας στο έδαφος της Σελήνης. Ίσως αυτό να ανήκε σε μια άλλη ταινία όχι όμως σ αυτήν την λυρική ταινία που αντηχεί ολόκληρη: Fly me to the moon… 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 18.10.2018