Bad Times at the El Royale – Δύσκολες Ώρες στο Ελ Ροαγιάλ

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018

Διάρκεια: 142 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Drew Goddard

Πρωταγωνιστούν: Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Jon Hamm, Chris Hemsworth, Cailee Spaeny, Lewis Pullman, Nick Offerman, Xavier Dolan, Shea Whigham.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο 1969 και επτά άγνωστοι μεταξύ τους διασταυρώνονται στο Ελ Ροαγιάλ της Λίμνης Τάχο, ένα ερειπωμένο ξενοδοχείο, πρώην τουριστικό θέρετρο με σκοτεινό παρελθόν. Όλοι έχουν από ένα καλά κρυμμένο μυστικό στις αποσκευές τους. Μέχρι να πέσει η νύχτα, όλοι τους θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία για λύτρωση… πριν να ξεκινήσει ο κακός χαμός. 

Ο Ντριου Γκόνταρντ έχει μια λέξη γραμμένη στο κούτελο με φωτεινά γράμματα: σενάριο! Υποψήφιος για Oscar σεναρίου για το The Martian, σεναριογράφος του Lost και του World War Z μεταξύ άλλων, έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2012 με το Μικρό Σπίτι στο Δάσος, μια πανέξυπνη ανατροπή των κλισέ των ταινιών τρόμου και τώρα επανέρχεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη με μια παρόμοια ιδέα, αυτή τη φορά στον κόσμο του νεονουάρ. Το δυνατό και πάλι σημείο του είναι το περίτεχνο σενάριο με τις συνεχείς ανατροπές της ίντριγκας, αναδρομές  στο παρελθόν και επαναλήψεις της δράσης από άλλη γωνία λήψης. Κάποιοι ίσως το βρουν δήθεν και κουραστικό όλο αυτό το σινεφίλ παιγνίδι και τις πολιτικές του νύξεις ασήμαντες και προσχηματικές. Θεωρώ όμως ότι οι πιο πολλοί θα απολαύσουν αυτό το σταδιακό ξεφλούδισμα των χαρακτήρων, αυτό το παιγνίδι με το ποιος είναι καλός, ποιος είναι κακός και γιατί να πρέπει να εμπλακούμε συναισθηματικά με μια χούφτα διφορούμενους σκοτεινούς τύπους που ο Γκόνταρντ βάζει να ξεπερνούν συνεχώς τα όρια τους καθώς τοποθετεί το ξενοδοχείο του ακριβώς επάνω στη συνοριακή γραμμή Καλιφόρνια και Νεβάδα.

Το σκηνικό και η χρονιά προδιαθέτουν για μια ταινία εποχής αφού η ιστορία του διαδραματίζεται στο 1969 αλλά και πάλι το μεταμοντέρνο στιλ αναφοράς στην αμερικάνικη ποπ κολτούρα, κάνει την (ανοικονόμητης διάρκειας) ίντριγκα να μοιάζει με αυτοαναφορικό σινεφίλ ανέκδοτο. Βέβαια διαθέτει φοβερή φωτογραφία αφού γυρίστηκε σε φιλμ, υψηλά στάνταρ παραγωγής και ένα σαρδόνιο κατάμαυρο χιούμορ με το οποίο περιγράφει τα 60s με τις μυστικές υπηρεσίες, τις χίπι θρησκευτικές σέχτες, τον ακόμη υφέρποντα ρατσισμό και την παράνοια πίσω από το αμερικάνικο όνειρο πλουτισμού. Οι συγγένειες με το σύμπαν του Ταραντίνο δεν κρύβονται αλλά παραμένουν απλές συγγένειες χωρίς διάθεση κοπιαρίσματος. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Γκόνταρντ πάντως είναι οι χαρακτήρες του και ο τρόπος με τον οποίο τους περιορίζει σε ένα κλειστό χώρο και σταδιακά ξεγυμνώνει τα κίνητρά τους και το παρελθόν τους.

Μια ταινία λοιπόν, χαρά του Production Design αλλά και των ερμηνευτών που, με επικεφαλής τον πάντα υπέροχο Τζεφ Μπρίτζες και την φρέσκια από το Broadway ηθοποιό και υπέροχη τραγουδίστρια Σύνθια Ερίβο, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και μοιάζουν να το διασκεδάζουν αφάνταστα. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 18.10.2018