59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα

 

Η Ελίζ Ζαλαντό και ο Γιώργος Κρασσακόπουλος στη Θεσσαλονίκη, σε απευθείας σύνδεση με το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα όπου βρίσκονταν ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και η Γιάννα Σαρρή, παρουσίασαν χθες το πλήρες πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έχουμε ήδη μιλήσει για τις σπουδαίες ταινίες έναρξης και λήξης που έρχονται βραβευμένες από τις Κάννες, το μεγάλο αφιέρωμα στο Queer ελληνικό σινεμά, τις πάντα ενδιαφέρουσες Ματιές Στα Βαλκάνια, κάποια αφιερώματα σε άγνωστους στη χώρα μας ξεχωριστούς δημιουργούς αλλά και τον νέο θεσμό του Ambassador της Αγοράς που φέτος θα αναλάβει ο Φοίβος Δεληβοριάς. 

Να πούμε λοιπόν τώρα ότι το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα θα περιλαμβάνει 15 ταινίες με οδηγό το συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana. Παράλληλα θα διοργανωθεί μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Επίσης το Φεστιβάλ, για 2η χρονιά φέτος, θα καλωσορίσει την Εικονική Πραγματικότητα με το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality. Δείγματα από τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο θα προβληθούν στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες. Και όπως πάντα θα υπάρχουν Ειδικές Προβολές, ριζοσπαστικές ταινίες στο τμήμα Film Forward και τα απαραίτητα μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight». Ξεχωρίζουν εξάλλου, ανάμεσα στα πολλά αφιερώματα, τα «Μαθήματα ζωής» μια σειρά ταινιών που διερευνούν τις αθέατες όψεις της εκπαίδευσης αλλά και η προβολή των υποψήφιων για βραβείο Lux ταινιών. 

 

Να προσθέσουμε ότι στο φετινό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, που λειτουργεί στα πλαίσια του ΦΚΘ, θα προβληθούν 20 ταινίες μεγάλου μήκους (12 σε Α΄ προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και 5 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα). Θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Η συναρπαστική αυτή γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε  συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. 

Παρακάτω τα τρία εμπνευσμένα επίσημα spots του Φεστιβάλ που σκηνοθέτησε η Ζακλίν Λέντζου. 

 

ΤΟ 59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020

Σε σχετική ερώτηση για τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ απάντησε ο κ. Παπασωτηρίου, υπεύθυνος λογιστηρίου της διοργάνωσης, λέγοντας ότι φέτος δεν ξεπέρασε τα 750.000 ευρώ, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος από πέρυσι και καλύπτοντάς τον με το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Media, εθνικούς πόρους, χορηγίες και αντίτιμο εισιτηρίων.