Zimna Wojna (Cold War) – Ψυχρός Πόλεμος

Παραγωγή: Πολωνία/Γαλλία/Βρετανία - 2018 

Διάρκεια: 88 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Pawel Pawlikowski 

Πρωταγωνιστούν: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Cédric Kahn και η

Jeanne Balibar. 

Υπόθεση: Στην Πολωνία του 1949 το νέο καθεστώς είναι γεγονός και μια από τις προτεραιότητες είναι η συλλογή και αξιοποίηση των λαικών παραδόσεων. Ο Βίκτορ, ταλαντούχος πιανίστας που συμμετέχει σε μια τέτοια επιτροπή, γνωρίζει και έλκεται από τη νεαρή και ατίθαση Ζούλα, μια φλογερή και ταλαντούχα ξανθούλα τραγουδίστρια με σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν. Το αίσθημα είναι αμοιβαίο αλλά οι διαφορετικές καταβολές και το ταμπεραμέντο τους δεν θα τους αφήσουν τελικά να το χαρούν καθώς ο χρόνος κυλάει μέσα σε έναν τρομερό Ψυχρό Πόλεμο, πολιτικό και εσωτερικό.

Ε ναι λοιπόν! Ακόμη γίνονται μεγάλες ταινίες και ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ένα υπέροχο παράδειγμα! Η επιστροφή του 60χρονου πλέον Πολωνού δημιουργού, 5 χρόνια μετά την βραβευμένη με το ξενόγλωσσο Oscar (μεταξύ πολλών άλλων) εκθαμβωτικά ασπρόμαυρη Ida, γίνεται με μια ιστορία αγάπης που αποδεικνύει πως ο έρωτας είναι και πόλεμος, ενίοτε Ψυχρός. Επαναλαμβάνοντας το ασπρόμαυρο πείραμα της Ida, με φόντο τα σκοτεινά (όχι για όλους) χρόνια του 50, o σπουδαιότερος εν ζωή Πολωνός κινηματογραφικός δημιουργός συνεχίζει την προβληματική της Ida αλλά μπαίνει σε ακόμη πιο ιδιαίτερα μονοπάτια αφού έμπνευσή του για το δύσκολο ρομάντζο του Βίκτορ και της Ζούλα ήταν οι γονείς του και η παθιασμένη σχέση τους.

Δουλεύοντας και πάλι σε παραδοσιακό φορμά 1.37:1 και σε ασπρόμαυρο φιλμ,  ο Παβλικόφσκι δεν ανατρέχει απλά στην Ιστορία της χώρας του αλλά επιστρέφει στο καλλιτεχνικό της αποτύπωμα μέσα από την αισθητική του κλασσικού Πολωνικού σινεμά του 50 και του 60. Μας προσφέρει δε ένα κομψοτέχνημα υψηλής αισθητικής, με ένα υποδειγματικά συμπυκνωμένο σενάριο που μέσα σε μόλις 88 λεπτά εκθέτει 15 χρόνια μιας ταραγμένης σχέσης, μιας σκοτεινιασμένης πατρίδας και ενός εσωτερικού ψυχρού πολέμου που βρίσκει τη λύτρωσή του σε ένα από τα πιο συνταρακτικά φινάλε των τελευταίων ετών-κινηματογραφική ιστορία εν τη γενέσει της.

Υπήρξαν βέβαια από κάποιους και αντιρρήσεις περί αντικομμουνιστικής και θρησκευτικής προπαγάνδας, ωστόσο θα πρέπει να τονισθεί η έμφαση της ταινίας στο προσωπικό στοιχείο και στον εσωτερικό πόλεμο του ζεύγους και η τοποθέτηση του Ιστορικού γίγνεσθαι στο περιθώριο της αφήγησης-αν και όχι πάντα διακριτικά.

Όσο όμως υπάρχουν τέτοιοι Ψυχροί Πόλεμοι η 7η τέχνη μπορεί να είναι ήσυχη. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών 2018, επίσημη πρόταση της Πολωνίας για το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και πολλές πιθανότητες να σαρώσει τα φετινά Ευρωπαϊκά βραβεία.

 Διανομή: Strada Films & Seven Films 

Στις αίθουσες από 25.10.2018