The Miseducation of Cameron Post – Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 91 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Desiree Akhavan 

Πρωταγωνιστούν: Chloë Grace Moretz, John Gallagher Jr., Sasha Lane, Forrest Goodluck, Marin Ireland, Owen Campbell, Kerry Butler, Quinn Shephard, Emily Skeggs, Jennifer Ehle. 

Υπόθεση: 1993: Η Κάμερον Ποστ, άριστη μαθήτρια Λυκείου και ορφανή από γονείς, βρίσκεται υπό την κηδεμονία συγγενών της, αφοσιωμένων πιστών της Ευαγγελικής εκκλησίας οι οποίοι, όταν την πιάνουν στα πράσα με την κολλητή της συμμαθήτρια στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου τη βραδιά του σχολικού χορού, την στέλνουν σε ένα κέντρο επαναπροσδιορισμού και θεραπείας για έφηβους που «πάσχουν» από ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Στο κέντρο όπου επικρατεί απόλυτη πειθαρχία, εφαρμόζονται στα παιδιά αμφίβολες μέθοδοι «απo-ομοφυλοποίησης» που συνοδεύονται από βραδιές «απόλαυσης» χριστιανικού Ροκ. Ωστόσο, παρά την δυστυχία της, η Κάμερον έρχεται εκεί για πρώτη φορά σε επαφή με άτομα που της μοιάζουν και καταφέρνει να βρει τη δική της θέση ανάμεσα σε άλλους «απόβλητους». 

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο νεανικό μυθιστόρημα της Emily M. Danforth που διαδραματίζεται στην Μοντάνα στις αρχές των '90s. Η Ντεζιρέ Ακαβάν, Νεοϋορκέζα Ιρανικής καταγωγής και δηλωμένη bisexual μεταφέρει με γνώση και συναισθηματική ένταση τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο του βιβλίου, έχοντας τη μεγάλη τύχη να έχει ως πρωταγωνίστρια την απρόβλεπτη νεαρή σούπερσταρ του Kick Ass και του ‘Ασε το κακό να μπει.

Το φιλμ, ισορροπώντας ανάμεσα σε ταινία καταγγελίας και γλυκόπικρο εφηβικό δράμα ενηλικίωσης, είναι από τη μια μοντέρνο σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής της αποδοχής του διαφορετικού (καλά, στις ΗΠΑ φυσικά όχι εδώ) κι από την άλλη κοιτάζει με νοσταλγία το σινεμά των 80s και του Τζον Χιουζ. Ένα LGBT Breakfast Club λοιπόν, με στέρεα δομημένο σενάριο, πολυπρόσωπο και διεισδυτικό, που πέρα από την κοινωνικά ανατρεπτική οπτική του, διαθέτει χιούμορ, ανθρωπιά και επιτέλους…κοινή λογική όσον αφορά τις ερωτικές επιλογές του κάθε ανθρώπου.

Ακόμη μια αξιόλογη ταινία που ανάμεσα σε πολλά άλλα καταγγέλλει την κοινωνικά αποδεκτή αλλά απόλυτα αυθαίρετη χρήση τόσο της θρησκείας όσο και της ψυχολογίας έναντι του διαφορετικού και πιθανόν μελλοντικά να είναι ταινία αναφοράς για την παγκόσμια LGBT κοινότητα. Πάντως στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας όπου η ταινία έκανε την Ελληνική της Πρεμιέρα, και οι 3 προβολές της ήταν sold out. 

Στο φετινό Φεστιβάλ του Sundance τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο της επιτροπής.

Η Κλόι Γκρέις Μόρετζ, στην καλύτερη στιγμή της τεράστιας (για τα 21 χρόνια της) καριέρας της, μάλλον θα μας απασχολήσει σύντομα με υποψηφιότητες και βραβεία. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 25.10.2018