Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Βραβείο LUX

 Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Το βραβείο LUX, που καθιερώθηκε από το 2007, είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δια μέσου του οποίου στηρίζεται κάθε χρόνο η πολιτιστική πολυμορφία και η οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Οι προβολές των τριών ταινιών που συμμετέχουν στον επίσημο Διαγωνισμό για το βραβείο LUX στις 28 χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούνται κατά την ίδια χρονική περίοδο, το φθινόπωρο του 2018. Όσο για το κοινό, η γνώμη του είναι η ψήφος προτίμησής του την οποία μπορεί να καταθέσει στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook. Το αποτέλεσμα της γνώμης του κοινού θα ανακοινωθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, τον Ιούλιο του 2019. 

Υποψήφιες φέτος είναι το ντοκιμαντέρ Η άλλη πλευρά των πάντων της Μίλα Τουράλιτς (Σερβία, Γαλλία) και τα φιλμ μυθοπλασίας Styχ του Βόλφγκανγκ Φίσερ (Γερμανία, Αυστρία) και Γυναίκα σε πόλεμο της Μπένεντικτ Έρλινγκσον (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία), τα οποία μάλιστα θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Οι ταινίες συνοπτικά: 

Η άλλη πλευρά των πάντων / The Other Side of Everything της  Μίλα Τουράλιτς / Mila Turajlić (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ, 2017, 104΄, Έγχρωμο) – Ντοκιμαντέρ

Τι κρύβεται πίσω από την πόρτα ενός διαμερίσματος που παραμένει κλειδωμένη εδώ και 70 χρόνια; Η σκηνοθέτιδα ξεκινά μια εκ βαθέων συζήτηση με τη μητέρα της, μια δημόσια προσωπικότητα που ανήκε στην Αντίσταση ενάντια στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του ’90. Καθώς αυτές  οι δύο γυναίκες από δύο διαφορετικές γενιές αναλογίζονται την ηθική παρακαταθήκη που κληρονομούν και κληροδοτούν,  το πολιτικό και το δημόσιο τρυπώνει σ’ έναν απροσπέλαστο ιδιωτικό χώρο. 

 STYX

Styχ του Βόλφγκανγκ Φίσερ / Wolfgang Fischer (Γερμανία, Αυστρία 2018, 94΄, Έγχρωμη)

Η γυναίκα και η θάλασσα: Μια νεαρή γιατρός πρώτων βοηθειών αποφασίζει να εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρό της, σαλπάροντας μόνη με το ιστιοπλοϊκό της για τη Νήσο της Αναλήψεως στα ανοιχτά της Αφρικής. Μόνο που βρίσκεται αίφνης στην καρδιά μιας τραγωδίας, όταν –μετά από μια καταιγίδα–πλησιάζει ένα καράβι που μεταφέρει μετανάστες. Αν δεν δράσει γρήγορα, δεκάδες άνθρωποι θα πνιγούν. Μια συνταρακτική, κλειστοφοβική αλληγορία για την προσωπική ευθύνη απέναντι στη στυγερή πραγματικότητα της σύγχρονης προσφυγιάς, για τα αχαρτογράφητα, σκοτεινά νερά κάθε «επίσημης» κρατικής πολιτικής και για το ρευστό σύνορο ανάμεσα στον Παράδεισο και τον Κάτω Κόσμο. 

Γυναίκα σε πόλεμο / Woman at War της Μπένεντικτ Έρλινγκσον / Benedikt Erlingsson (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία 2018, 101΄, Έγχρωμη)

Κάπου στα βουνά της Ισλανδίας, μια αφοσιωμένη ακτιβίστρια οικολόγος έχει ξεκινήσει έναν μοναχικό πόλεμο ενάντια στο εργοστάσιο αλουμινίου που απειλεί να καταστρέψει το τοπίο. Καθώς όμως ετοιμάζει την πιο μεγαλεπήβολη επιχείρησή της, λαμβάνει ένα γράμμα που την ειδοποιεί πως η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έγινε δεκτή... Μια ανέλπιστη, ιδιόρρυθμη και συναρπαστική εποποιία για την άνιση μάχη ανάμεσα σε μια γυναίκα που δεν συμμορφώνεται σε προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους και στους εκάστοτε Γολιάθ που συναντά στον δρόμο της, για τη θερμή καρδιά που κρύβεται σε μια παγωμένη γεωγραφία.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ