Bohemian Rhapsody

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 134 λεπτά 

Είδος: Μουσική Βιογραφία 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Bryan Singer 

Πρωταγωνιστούν: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Allen Leech, Tom Hollander, Mike Myers, Aaron McCusker, Meneka Das, Ace Bhatti. 

Υπόθεση: 1970: Ένα αγόρι μπαίνει σε ένα κλαμπ του Λονδίνου. Το αγόρι λέγεται Φαρούκ και είναι Ινδός Πάρσι από τη Ζανζιβάρη. Το συγκρότημα είναι οι Smile και μόλις έχουν χάσει τον τραγουδιστή τους. Το αγόρι προσφέρεται να πάρει τη θέση του και ένας θρύλος του ροκ μόλις γεννιέται: ο Φρέντι Μέρκιουρι και οι Queen. Ο επαναστατικός ήχος τους θα τους κάνει να γνωρίσουν γρήγορα ραγδαία άνοδο και τεράστια επιτυχία. Η προσωπικότητα όμως του Φρέντι και η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητάς του θα φέρει ανατροπές, μια προσωπική καριέρα, ένα καταστροφικό gay ρομάντσο, ναρκωτικά και πολλές άλλες κακές επιρροές και τελικά την αρρώστια. Ο Φρέντι, έχοντας διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS και έχοντας υποφέρει χωρίς τους φίλους του, καταφέρνει το 1985 να επανενωθεί μαζί τους για την θρυλική πλέον συναυλία «Live Aid». Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία… 

Και επιτέλους, η περιβόητη βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι, ύστερα από ένα χρόνο όπου έγινε της τρελής στα media όσον αφορά τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ στα γυρίσματα, τις δημιουργικές διαφορές του με τον πρωταγωνιστή του και τελικά την απόλυσή του πριν το τέλος των γυρισμάτων, φθάνει στις οθόνες. Ωστόσο δεν πρόκειται τελικά για μια βιογραφία-αγιογραφία αλλά για την ιστορία μιας ροκ μπάντας αφού τα ζωντανά μέλη του συγκροτήματος έβαλαν το χεράκι τους και είχαν τον τελευταίο λόγο στην παρουσίαση της ζωής και της καριέρας τους ως συγκρότημα. Ο σκηνοθέτης που την ολοκλήρωσε και έκανε όλο το post production ο Nτέξτερ Φλέτσερ (που ήδη τελείωσε και το Rocketman, τη βιογραφία του Έλτον Τζον) δεν κατονομάστηκε τελικά επίσημα, μετά από απόφαση της Ένωσης Σκηνοθετών.

Ε λοιπόν αυτή η περιπετειώδης, σχεδόν δυσφημισμένη και δυσοίωνη παραγωγή, αποδείχθηκε μια δυνατή και συναισθηματικά εκρηκτική ταινία. Όσοι φυσικά περίμεναν μια προσωπική βιογραφία με όλες τις πιπεράτες λεπτομέρειες μιας ζωής στα άκρα, θα απογοητευτούν αφού η ταινία έχει να κάνει με τη γοητευτική περιπέτεια της δημιουργίας μουσικής. Όλες οι μικρές λεπτομέρειες σύλληψης και πρώτης παρουσίασης αριστουργημάτων όπως το τραγούδι που έδωσε και τον τίτλο του φιλμ, είναι εδώ και είναι συγκινητικές μέχρι ανατριχίλας για τους πιστούς fans. Το καστ είναι γενικά ικανοποιητικό αλλά ο ταλαντούχος Ραμί Μαλέκ, ο Αμερικανοαιγύπτιος σταρ του remake του Πεταλούδα, εδώ δεν ερμηνεύει απλά αλλά μετεμψυχώνεται σε Φρέντι σε σημείο που να νομίζεις ώρες-ώρες ότι βλέπεις ντοκιμαντέρ και όχι μυθοπλασία.

Παρά δε την «διακριτική» παρουσίαση των σκοτεινών πτυχών της ταραγμένης ζωής του Μέρκιουρι, η ταινία καταφέρνει να τις περάσει στο θεατή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά και να απογειωθεί κυριολεκτικά στο τελευταίο 20λεπτο με την εκπληκτική αναπαράσταση του Live Aid.

Με το χέρι στην καρδιά, είναι ίσως δύσκολο να κρίνεις την ταινία απόλυτα αντικειμενικά αφού η συναισθηματική της βαρύτητα είναι τόσο έντονη που γραπώνει τον θεατή, υπήρξε ή όχι οπαδός του θρυλικού συγκροτήματος. It will rock you. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 01.11.2018