Ένα Ελεύθερο Θέμα στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Η Ιρις, καθηγήτρια σε Σχολή Καλών Τεχνών, δίνει στους φοιτητές της μια άσκηση με «ελεύθερο θέμα», με σκοπό τη βαθύτερη ωρίμανσή τους στην περίοδο κρίσης που διανύουμε. Οι φοιτητές δημιουργούν ένα εργαστήριο παράλογων ιστοριών με ρεαλιστική υπόσταση, εμπνευσμένων από την περίοδο που βιώνουν και τους ανθρώπους που αγαπούν. Την αρχή του «ελεύθερου θέματος» κάνει ένας από τους φοιτητές, ο Γιώργος, που βρήκε τυχαία το κινητό τηλέφωνο της Ιριδας και μυθοπλαστικά «αντέγραψε» στοιχεία από τη ζωή της. 

 

Ανάμεσα στις 12 νέες ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, ξεχωρίζει η επιστροφή-μετά από 8 χρόνια-στη μυθοπλασία της έμπειρης Στέλλας Θεοδωράκη με μια ταινία ποταμό από κάθε άποψη και όχι μόνο λόγω διάρκειας. Ξεκινώντας από μια παραπλήσια βάση με τον Λοράν Καντέ και το Ατελιέ του, πηγαίνει ωστόσο την ιστορία της πολλά και ουσιαστικά βήματα παρακάτω, τόσο από αισθητική όσο και απο ιδεολογική άποψη. Με οδηγό μια εκθαμβωτική Θεοδώρα Τζήμου ως καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών και με ένα πολυπρόσωπο ταλαντούχο νεανικό καστ, με ουσιαστική εμβάθυνση στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων της, με διάθεση επανακαθορισμού και ανατροπής, μας παραδίδει ένα όχι εύκολο αλλά απόλυτα γοητευτικό δοκίμιο περί ελευθερίας όπου οι ιστορίες των ηρώων της μπλέκονται αριστοτεχνικά με τις μυθοπλασίες που περιλαμβάνει η εργασία που τους έχει ανατεθεί. Ζωή και τέχνη αλληλένδετα με σκοπό την αναζήτηση της ουσίας της ελευθερίας σε μια εποχή κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά γενικότερα πολιτισμικής. Εξαιρετική φωτογραφία (Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Ηλίας Αδάμης)και υπέροχο soundtrack (Χρήστος Δεληγιάννης) συμπληρώνουν αυτό το παθιασμένο ταξίδι 2μιση ωρών στην ανασύσταση της Τέχνης. 

Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες προσεχώς σε διανομή One from the Heart 

Πρόγραμμα Προβολών Φεστιβάλ: ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 4 Νοεμβρίου 2018 19:00 και 6 Νοεμβρίου 2018 14:00

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ (FREE SUBJECT)

Ελλάδα/Γαλλία 2018, 149'

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Σενάριο:Στέλλα Θεοδωράκη 

Διεύθυνση φωτογραφίας:Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Ηλίας Αδάμης

Μοντάζ:Χρήστος Γιαννακόπουλος

Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου, Philippe Henry

Μουσική:Χρήστος Δεληγιάννης

Ηθοποιοί:Θεοδώρα Τζήμου, Δημήτρης Κίτσος, Μάρθα Λαμπίρη, Laurent Sauvage, Αντώνης Καρυστινός, Λαζαρος Γεωργακόπουλος, Ιωάννα Μούσουρα, Κωνσταντίνος Ελματζιόγλου, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Πάνος Κούγιας, Ναταλία Ρήγα, Φραγκίσκη Μουστάκη

Παραγωγή:Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ

Παραγωγός/Παραγωγοί:Θάνος Αναστόπουλος

Συμπαραγωγή:ΕΡΤ AE, CNC, Eurimages

Συμπαραγωγοί:Guillaume De Seille

Κοστούμια:Τριάδα Παπαδάκη

Σκηνικά:Αντώνης Δαγκλίδης

Μακιγιάζ:Κατερίνα Βαρθαλίτου, Εύη Ζαφειροπούλου

Παγκόσμια εκμετάλλευση:Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ, [email protected]