59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η πολυεθνική Ελλάδα της Κρίσης σε δύο δυνατές ελληνικές συμμετοχές.

 

Η Μαρία Λάφη, καταξιωμένη θεατρική σκηνοθέτης, κάνει ένα επίσης εντυπωσιακό κινηματογραφικό ντεμπούτο με το Holy Boom, δυνατό κοινωνικό δράμα που εξελίσσεται στις πολυεθνικές γειτονιές της Αθήνας της κρίσης και της παραβατικότητας. 

Η ζωή τεσσάρων ανθρώπων αλλάζει δραματικά όταν τη νύχτα της Κυριακής των Βαΐων ο δεκαεξάχρονος Ιγκέ ανατινάζει το ταχυδρομικό κουτί της γειτονιάς. Η καταστροφή των LSD της Λένας και του Μανού, των έγγραφων της Άντια, καθώς και ενός γράμματος του χαμένου παιδιού της Θάλειας θα σπρώξει τους ήρωες στα άκρα. 

 

Η τραγωδία της αναγκαστικής συνύπαρξης εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων που τους ενώνει η απώλεια και τους χωρίζει η καχυποψία καταγράφεται με συναισθηματική ένταση σε μια ταινία που δουλεύει πάνω στα στερεότυπα, περνώντας πίσω από την επιφάνειά τους για να δείξει τους μηχανισμούς δημιουργίας του ρατσισμού, τη συντριβή ανθρώπων και προσωπικοτήτων που οδηγεί στη βία, την τυφλή εξέγερση και την καταστροφή. Σπουδαία όπως πάντα η Νένα Μεντή, εξελίσσεται σε “ιερό τέρας” με ότι και να καταπιαστεί ενώ το υπόλοιπο καστ με επικεφαλής τη συγκλονιστική στο ρόλο της Αλβανίδα ηθοποιό Λούλι Μπίτρι λειτουργεί άψογα. 

Holy Boom, Eλλάδα/Αλβανία 2018, 99’ 

Πρόγραμμα Προβολών Φεστιβάλ: ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 9 Νοεμβρίου 2018 12:30 

 

Στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του Νίκου Labot που έχει επιλεγεί και στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ζούμε το βουβό δράμα της Παναγιώτας μιας γυναίκας, λίγο πριν τα 40, νοικοκυράς και αμόρφωτης σχεδόν, με δύο μικρά παιδιά, που αναγκάζεται να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Θα προσληφθεί ως ανειδίκευτη καθαρίστρια σ’ ένα νέο πολυκατάστημα όπου, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Αυτή η μετατροπή της σε υποκείμενο από άψυχο έπιπλο θα την γεμίσει με μια αίσθηση ελευθερίας που θα την οπλίσει με τη δύναμη να αντιμετωπίσει τη ζωή της.

 

Μια συγκλονιστική Μαρίσα Τριανταφυλλίδου κεντάει με απίστευτη λεπτομέρεια και χαμηλούς τόνους το πορτραίτο της κοινωνικής συνειδητοποίησης μιας απόλυτα αγαθής γυναίκας στην καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Χαμηλοί τόνοι, σημασία στη λεπτομέρεια, οξεία κοινωνική παρατήρηση και εντυπωσιακή σύνθεση πλάνων. Μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς. 

Η Δουλειά της Ελλάδα 2018, 89' (Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό) 

Πρόγραμμα Προβολών Φεστιβάλ: ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 9 Νοεμβρίου 2018 22:30