Η Λεωφόρος Πατησίων στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Η Κατερίνα, νεαρή ηθοποιός και μητέρα του μικρού Γιάννη, περπατάει βιαστικά στην Πατησίων, τρέχοντας να προλάβει την πιο σημαντική ίσως οντισιόν της ζωής της, όταν δέχεται το τηλεφώνημα του γιου της που την ενημερώνει ότι είναι μόνος στο σπίτι. Μέσα από μια σειρά τηλεφωνημάτων παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στους πιο σημαντικούς ρόλους της ζωής της, ενώ διασχίζει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές της Αθήνας. 

Ηθοποιός σημαίνει φως, όμως στην ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου σημαίνει πολλά περισσότερα. Σημαίνει καριέρα, επιλογές, αγωνία, άγχος και τρέξιμο, πολύ τρέξιμο. Ακολουθώντας τα γρήγορα βήματα της Κατερίνας, ο θεατής «μπαίνει στα παπούτσια της» και σταδιακά βυθίζεται στην αγωνία της καθώς το απόγευμα δίνει τη θέση του σε ένα απειλητικό σούρουπο. 13 λεπτά για την αγωνία του καλλιτέχνη που διχάζεται ανάμεσα στους ρόλους που διεκδικεί και στην ισορροπία που πρέπει να κρατήσει όταν ο κόσμος γύρω του βράζει κυριολεκτικά. 13 λεπτά όπου δεν υπάρχει τίποτα διακοσμητικό ή άχρηστο, ούτε όσα επιτρέπει η σκηνοθεσία να περιλάβει το κάδρο ούτε τα όσα συλλαμβάνει η εκπληκτική ηχητική μπάντα. Πόση σκληρή αλήθεια μπορεί να χωρέσει η αλήθεια του καλλιτέχνη; Ποια είναι η θέση του σε ένα κόσμο σε αναβρασμό; 13 λεπτά που συμπυκνώνουν τόση αλήθεια όση δυο ταινίες μεγάλου μήκους μαζί! Ένα μεγάλο μπράβο στην πρωταγωνίστρια Μαρίνα Συμεού που καταφέρνει να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα μόνο με πλάτη και φωνή!   

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας που ζει στην Αθήνα. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο O Πέτρος και ο λύκος. 

Η Λεωφόρος Πατησίων έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας και συμμετείχε ήδη-κερδίζοντας και βραβεία-σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Μόντρεαλ,  Αυστραλία, Hollywood Film Festival) πριν προβληθεί σε Πανελλήνια Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. 

Παρακάτω το trailer 

 

 

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Ελλάδα 2018, 13' 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος

Σενάριο: Γιώργος Αγγελόπουλος, Θανάσης Νεοφώτιστος, Παύλος Σηφάκης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου

Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος

Ήχος: Alejandro Cabrera, Γιάννης Αντύπας

Ερμηνεύει η Μαρίνα Συμεού

Παραγωγή: Αργοναύτες ΑΕ, ΕΡΤ ΑΕ

Παραγωγός/Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη

Κοστούμια: Εύα Γαϊτανίδου

Εκτέλεση παραγωγής: Πάνος Παπαχατζής

Παγκόσμια εκμετάλλευση: Radiator IP Sales, [email protected]