Das schweigende Klassenzimmer – Η Σιωπηλή Επανάσταση

Παραγωγή: Γερμανία - 2018 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Lars Kraume 

Πρωταγωνιστούν: Jonas Dassler, Tom Gramenz, Jördis Triebel, Florian Lukas, Ronald Zehrfeld, Michael Gwisdek, Max Hopp, Rolf Kanies, Burghart Klaußner, Anna Lena Klenke, Daniel Krauss, Lena Labisch, Nora Labisch, Isaiah Michalski, Rainer Reiners, Leonard Scheicher, Götz Schubert, Carina N. Wiese. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Στάλινστατ κάπου έξω από το Ανατολικό Βερολίνο στα 1956. Το τείχος δεν έχει ακόμη χτιστεί αλλά η επικοινωνία ανάμεσα στο σοβιετικό και το δυτικό τομέα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Έξη τελειόφοιτοι του Γυμνασίου, επηρεασμένοι από την εξέγερση στην Ουγγαρία και την τελική καταστολή της από την Σοβιετική Ένωση, γεγονότα που μαθαίνουν βλέποντας σινεμά στο Δυτικό τομέα και ακούγοντας κρυφά Δυτικό ραδιόφωνο, αποφασίζουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της εξέγερσης, τηρώντας ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το γεγονός παίρνει μεγάλες διαστάσεις και φθάνει μέχρι τον αυστηρό σύντροφο Υπουργό Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας που καταδικάζει την κίνηση ως ξεκάθαρα αντεπαναστατική και απαιτεί να βρεθεί και να κατονομαστεί ο υποκινητής της στάσης, μέσα σε μια βδομάδα. Οι μαθητές, όμως, αποφασίζουν να μείνουν ενωμένοι και να μην γίνουν «καρφιά» με αποτέλεσμα να επιβληθούν εναντίον τους κυρώσεις με καταλυτικές συνέπειες τόσο στις δικές τους ζωές όσο και των οικογενειών τους. 

 

Ο Λαρς Κράουμε, μετά την «Υπόθεση Φριτς Μπάουερ» επιστρέφει στο σκοτεινό παρελθόν της πατρίδας του διασκευάζοντας το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ντίτριχ Γκάρσκα. Το 1956 το Στάλινστατ ήταν μια πόλη – μοντέλο, σχεδιασμένη για τη νέα εργατική τάξη γύρω από τα χαλυβουργεία, με ανέσεις που μόνο να ονειρευτούν θα μπορούσαν όσοι ζούσαν πχ στην αντίστοιχη βιομηχανική περιοχή Ρουρ, στη Δυτική Γερμανία. Το κοινό στοιχείο όμως και των δύο πλευρών ήταν η σιωπή σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα η αποσιώπηση των σχέσεων των γονέων πολλών κατοίκων με το ναζιστικό καθεστώς. Αυτή η εύθραυστη σιωπή κλονίζεται όμως, όταν ξεσπά η Ουγγρική εξέγερση και η Δυτική προπαγάνδα βρίσκει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το γεγονός στον πόλεμο κατά του νεοπαγούς κομμουνιστικού καθεστώτος. Όπως φυσικά και το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας βρίσκει την ευκαιρία να δείξει το πιο σκοτεινό και τρομακτικό του πρόσωπο μέσα από απίστευτους μηχανισμούς παρακολούθησης, καταγραφής ζωών και κατασυκοφάντησης ανθρώπων που οδηγούνται σε ηθική ή και φυσική εξόντωση μόνο και μόνο γιατί εξέφρασαν μια πιο προσωπική άποψη που ξεφεύγει από την επίσημη κρατική γραμμή. Το πέρασμα από το ναζισμό στον κομμουνισμό δεν ήταν και τόσο απλή υπόθεση τελικά και αυτή η ταινία, γεμάτη σασπένς και νεανική ορμή, το επισημαίνει πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τις κλασσικές πια Ζωές των Άλλων. Χωρίς να μπορεί φυσικά να συγκριθεί με αυτές, η ταινία του Λαρς Κράουμε προσθέτει το λιθαράκι της στη Γερμανική αυτογνωσία και το κάνει με τρόπο που να αφορά το κοινό σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Από ένα γενικό φλογερό καστ ξεχωρίζουν ο νεαρός Γιόνας Ντάσλερ στο ρόλο του νεαρού κομμουνιστή, γιου λαϊκού ήρωα του κράτους και η Γιέρντις Τρίμπελ (γνωστή από το Dark  του Netfix) στο ρόλο της επιθεωρήτριας του σχολείου που το παγερό βλέμμα και η πανουργία της παγώνουν το αίμα των μαθητών αλλά και του θεατή. Όλη η Στάζι συμπυκνωμένη σε μια δασκάλα με ξανθά μαλλιά...   

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 29.11.2018