The Grinch – Ο Γκριντς

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Κίνα/Ιαπωνία 

Διάρκεια: 86 λεπτά 

Είδος: Animation 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Yarrow Cheney, Scott Mosier 

Με τις φωνές των : Benedict Cumberbatch, Cameron Seely, Rashida Jones, Tristan O'Hare, Kenan Thompson, Angela Lansbury και με αφηγητή τον Pharrell Williams. 

Στην ελληνική βερσιόν ακούγονται οι: Γιώργος Καπουτζίδης, Έφη Παπαθεοδώρου και άλλοι. 

Υπόθεση: O Γκριντς είναι ένας μοναχικός και ιδιότροπος εφευρέτης που ζει μέσα σε μια τεράστια σπηλιά, πάνω από το γραφικό χωριό Χούβιλ, με μόνη συντροφιά το αξιολάτρευτο και πιστό σκυλάκι του, Μαξ. Ο μονόχνωτος Γκριντς αντιπαθεί τους κατοίκους του Χούβιλ με την ευγένεια και την καλοσύνη που τους διακρίνει, ιδιαίτερα τις μέρες των Χριστουγέννων, τότε που ο θυμός του Γκριντς χτυπάει κόκκινο (ή μάλλον πράσινο λόγω της απόχρωσής του).

Τα τρόφιμα όμως κάποτε τελειώνουν και ο Γκριντς αναγκάζεται να κατέβει στη Χούβιλ για προμήθειες. Εκεί γίνεται έξαλλος όταν μαθαίνει ότι φέτος οι στολισμοί και οι γιορτές για τα Χριστούγεννα θα είναι 3 φορές μεγαλύτερα και αποφασίζει ότι πρέπει να κάνει κάτι για ξανακερδίσει την ηρεμία του: αποφασίζει να ντυθεί Άγιος Βασίλης και να κλέψει τα Χριστούγεννα, παρέα με τον Μαξ και έναν τάρανδο! Τα σχέδια του όμως θα του τα χαλάσει άθελά της η μικρή Σίντι-Λου, που σχεδιάζει με τους φίλους της να παγιδεύσει τον Άγιο Βασίλη, έτσι ώστε να τον ευχαριστήσει από κοντά γιατί βοηθάει την μητέρα της να τα βγάλει πέρα. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει τελικά να πραγματοποιήσει το σχέδιο του; 

 

Το κλασσικό πια Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του διασημότερου Αμερικανού παραμυθά Θήοντορ Ζους Γκάιζελ, αποκτά την πρώτη του κινηματογραφική animation βερσιόν, 18 χρόνια μετά την προσαρμογή του από τον Ρον Χάουαρντ στην ιδιοφυή περσόνα του Τζιμ Κάρεϊ που μας κληροδότησε έναν αξέχαστο Κατεργάρη των Χριστουγέννων. Αυτή τη φορά η εταιρεία του Απαισιότατου και των Minions, η Illumination του Κρις Μελεντάντρι ανέλαβε την προσαρμογή για το σύγχρονο παιδικό κοινό και, παρότι παρέμεινε πιστή στο κείμενο και την έμμετρη αφήγηαη, δεν άφησε άθικτη την ουσία του έργου, προβαίνοντας σε κάποιο είδος ομογενοποίησης και καλλωπισμού της εγγενούς κακίας του κεντρικού χαρακτήρα. Ο Γκριντς της Illumination είναι γκρινιάρης, μονόχνωτος και μηχανορράφος ωστόσο ούτε απόλυτα κακός είναι αφού η κατάστασή του αποδίδεται σε παιδικά τραύματα και εξηγείται με φροϋδικούς όρους ούτε απειλητικά σχεδιασμένος. Μάλιστα η πράσινη γούνα του, τα λαμπερά πονηρά του μάτια και οι στρογγυλεμένες γωνίες του προσώπου του συνηγορούν για μια κατά βάθος παρεξηγημένη ύπαρξη. Άσε που φέρεται σχεδόν με στοργή στο γλυκό και αφοσιωμένο σκυλάκι του τον Μαξ.

Όμως παρά την παραπάνω ωραιοποίηση που σκοπεύει να προσελκύσει το παιδικό κοινό χωρίς να το τρομάξει (ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί παγκοσμίως), η εταιρεία έχει επιφυλάξει την καλύτερη περιποίηση στο κλασσικό αυτό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας, προσθέτοντας εμπνευσμένο χιούμορ σε χαρακτήρες και καταστάσεις και χρωματίζοντας με τα πιο λαμπερά και ζωντανά χρώματα μια απολύτως παραμυθένια Χούβιλ, μια Neverland των ξωτικών και της άδολης αγάπης που φωτίζει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αν συνυπολογίσουμε και το εμπνευσμένο σάουντρακ του Ντάνι Έλφμαν έχουμε ένα ιδανικό Χριστουγεννιάτικο παιδικό θέαμα.

Προσθέστε τώρα τη φωνή του Γιώργου Καπουτζίδη που γλεντάει απίστευτα τον Γκριντς στην Ελληνική βερσιόν αλλά και την μοναδική Έφη Παπαθεοδώρου στο μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο της Δημάρχου και φανταστείτε το αποτέλεσμα. Τα Χριστούγεννα είναι εδώ, 20 ημέρες νωρίτερα. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 06.12.2018 (αποκλειστικά μεταγλωττισμένο και σε 3D)