Le Monde est a toi – Ο Κόσμος σου ανήκει

Παραγωγή: Γαλλία - 2018 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Γκανγκστερική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Romain Gavras 

Πρωταγωνιστούν: Karim Leklou, Vincent Cassel, Isabelle Adjani, Oulaya Amamra, François Damiens, Philippe Katerine, Sofian Khammes, Sam Spruell, Gabby Rose, Norbert Ferrer.  

Υπόθεση: Ο Φρανσουά, μικροκακοποιός που ζει με τη μαμά του, έχει αποφασίσει να μπει στο ίσιο δρόμο και για αυτό αγωνίζεται να πάρει την αντιπροσωπεία της εταιρίας παγωτών Mr. Freeze για το Μαρόκο. Οι μπίζνες όμως απαιτούν κεφάλαιο και ο Φρανσουά ανακαλύπτει έντρομος ότι η φοβερή και τρομερή μαμά έχει τσακίσει τις οικονομίες του στο τζόγο. Έτσι, απελπισμένος,  δέχεται την πρόταση του αρχηγού της τοπικής συμμορίας ναρκωτικών για μια τελευταία «δουλειά» στην Ισπανία. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο -και η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη- όταν η «δουλειά» στραβώνει κι όλος ο περίγυρος του Φρανσουά βρίσκεται μπλεγμένος στην υπόθεση: η «άτακτη» πιτσιρίκα που τον ξετρελαίνει από μικρό, ο άρτι αποφυλακισθείς και ολίγον ψεκασμένος πρώην σύζυγος της μαμάς, δύο αχώριστοι κι ανεκδιήγητοι τύποι που φαντασιώνονται ότι είναι γκάνγκστερ και βέβαια η πιο επικίνδυνη απ' όλους: η γοητευτική μαμά! 

 

Το οιδιπόδειο, το χάσμα των γενεών, η «καμένη» γενιά του 80 και η νεοσυντηρητική σύγχρονη νεολαία με θεό το χρήμα και όνειρο μια προκάτ βίλα στα προάστια μπαίνουν στο στόχαστρο του υιού Γαβρά στη δεύτερη μόλις ταινία του εδώ και 8 χρόνια (στο ενδιάμεσο διάστημα γύρισε πολλά διαφημιστικά και video clips και γενικά χαλάρωσε...). Η ταινία του, μια πολύχρωμη, φωτεινή και σαρδόνια χιουμοριστική παραλλαγή παλιών γκανγκστερικών φιλμ όπως το Scarface του Ντε Πάλμα, θα μπορούσε να συγγενεύει με τον κόσμο του Γκάι Ρίτσι αν δεν είχε τόσο έντονη την γαλλική σφραγίδα και μια αίσθηση τρελής παρωδίας που δεν παίρνει καθόλου σοβαρά τον εαυτό της. Ο Φρανσουά, μπούλης μικρογκάνγκστερ με Αραβογαλλίδα Big Mama (όντως είδωλο πέρα από το χρόνο η Ιζαμπέλ Ατζανί) και με αλλοπαρμένο ψεκασμένο θετό πατέρα συνθέτουν μια τρελή-τρελή οικογένεια που τυχαίνει να σταδιοδρομεί στο περιθώριο ενός επικίνδυνου κόσμου ναρκωτικών και τρελαμένων wannabe γκάνγκστερς. Ένας κόσμος απίστευτα κακόγουστος εσωτερικά και εξωτερικά που λειτουργεί σαν θανάσιμη παρωδία του κανονικού κόσμου, όπως και η ταινία του Γαβρά είναι μια παρωδία ουσιαστικά γκανγκστερικού φιλμ, γεμάτη με κλασικά γαλλικά και μη Pop Hits των 70s κι όποιος πιάσει το ειρωνικό χιούμορ το έπιασε.

Η ταινία έκανε Ελληνική πρεμιέρα στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημιουργού της που δήλωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι η έμπνευσή του προήλθε από τη δική του μαμά. Και το οιδιπόδειο ενός γόνου κινηματογραφικής οικογένειας δεν μπορεί παρά να αναλύεται σε κινηματογραφικά καρέ (περισσότερα για τον Γαβρά εδώ ). 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 06.12.2018