Ψυχρός άνεμος από την Πολωνία σάρωσε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018

 ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι και με τη βούλα πλέον η Ευρωπαϊκή ταινία της φετινής χρονιάς. Την Παρασκευή το βράδι, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου προεδρεύοντος του Βιμ Βέντερς, αποκάλυψε τους νικητές της φετινής χρονιάς σε ένα λαμπρό Gala που μεταδόθηκε ζωντανά από την Όπερα της Σεβίλλης με οικοδέσποινα, ποιαν άλλη, την εκρηκτική Ρόσι Ντε Πάλμα και με ένα πολυεθνικό πλήθος ερμηνευτών να παρουσιάζει τα βραβεία μιας μάλλον φτωχής σε μεγάλα επιτεύγματα χρονιάς. Καλές ταινίες πάντα γυρίζονται αλλά μεγάλες ταινίες σπανίζουν πια. Όσο για τη φετινή συγκομιδή, ο χρόνος θα είναι ο τελικός κριτής.

5 Βραβεία λοιπόν για τον Ψυχρό Πόλεμο, ένα μελαγχολικό ασπρόμαυρο κομψοτέχνημα που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο χρόνο και τα σύνορα για να διηγηθεί μια μεγάλη (με κεφαλαίο Μ) ιστορία αγάπης και σπαρακτικών αποχωρισμών. Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο (για κινηματογραφικές σχολές!), γυναικεία ερμηνεία για την Τζοάνα Κούλιγκ (μια Ζαν Μορώ για τον 21ο αιώνα;) και το αριστουργηματικό ποιητικό μοντάζ του Γιαροσλάβ Καμίνσκι για μια ταινία που το γυναικείο κυρίως κοινό έχει ήδη λατρέψει.

Η αριστουργηματική ταινία του Παβλικόφσκι που ξεκίνησε από τις Κάννες με το βραβείο σκηνοθεσίας, έφθασε ως εδώ φορτωμένη με βραβεία από διάφορες ενώσεις και σωματεία μεταξύ των οποίων και το έγκυρο National Board of Review των ΗΠΑ που την ανακήρυξε καλύτερη ξένη ταινία, κάτι που δεν επαναλήφθηκε στις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες (αυτό πάλι δεν το λες και έγκυρο βραβείο, τέλος πάντων). Καθ’ οδόν προς τα Oscar λοιπόν το θαύμα της Ida μοιάζει να επαναλαμβάνεται…Προσεχώς. Και όποιοι δεν έχουν δει ακόμη την ταινία ας σπεύσουν γιατί συνεχίζεται η προβολή της στις αίθουσες.

 DOGMAN

Η επόμενη περισσότερο βραβευμένη ταινία (3 βραβεία) ήταν το Dogman, η νέα ταινία του Ματέο Γκαρόνε που τιμήθηκε για την ερμηνεία του Μαρτσέλο Φόντε (όπως βέβαια και στο Φεστιβάλ Καννών) για τα υπέροχα κοστούμια της και το μακιγιάζ. Από κει και κάτω τα βραβεία μοιράστηκαν σε διάφορες ταινίες όπως το Σύνορο (άπαιχτο ακόμη στη χώρα μας) για τα οπτικά εφέ του, το πολυσυζητημένο Κορίτσι ως Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη ή και τη σπαρταριστή σάτιρα του Αρμάντο Γιανούτσι Ο Θάνατος του Στάλιν (Ευρωπαϊκή κωμωδία της χρονιάς).

Ελληνικό ενδιαφέρον όμως είχαν δύο βραβεία. Πρώτα η τιμητική διάκριση για το σύνολο του έργου του Κώστα Γαβρά που παρέλαβε συγκινημένος το Βραβείο με το κοινό όρθιο να τον επευφημεί και το αφιέρωσε στη σύντροφό του Μισέλ Ρέι. Μεγάλη στιγμή μιας μεγάλης καριέρας ενός δημιουργού που ουδέποτε βρήκε πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψει στη χώρα που δεν τον κράτησε κοντά της και την οποία δε σταμάτησε ποτέ να αγαπά…

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ

Ιδιαίτερη όμως ήταν η χαρά για τη βράβευση με τη διάκριση καλύτερου Ευρωπαίου συμπαραγωγού από το Eurimages για τους Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και Γιώργο Καρναβά που διαπρέπουν με την εταιρεία τους Heretic εδώ και χρόνια στον τομέα των Ευρωπαϊκών συμπαραγωγών. Πρόσφατο παράδειγμα της δουλειάς τους το εξαιρετικό Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή μια μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή που γυρίστηκε στη Σιβηρία και αναμένεται στις αίθουσες εντός του 2019. Ένα μεγάλο μπράβο για το παραγωγικό δίδυμο που κατάφερε να φθάσει μέχρι εδώ, μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες!

Άλλα τιμητικά Βραβεία έλαβαν φέτος η θρυλική Κάρμεν Μάουρα και ο μέγας Ρέιφ Φάινς ενώ το εξαιρετικά ενδιαφέρον φιλμ από τη Δανία, Ο Ένοχος, έμεινε στις υποψηφιότητες και το Ιταλικό Happy As Lazzaro με το βραβείο παρηγοριάς των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.  

Για τα Ευρωπαϊκά βραβεία ψήφισαν πάνω από 3 χιλιάδες μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κινηματογραφιστές και άνθρωποι της 7ης τέχνης από όλη την Ευρώπη.  

Οι νικητές αναλυτικά είναι:

EUROPEAN FILM 2018: ZIMNA WOJNA (ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ)

EUROPEAN COMEDY 2018: THE DEATH OF STALIN (Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ)

EUROPEAN DISCOVERY 2018 – Prix FIPRESCI: GIRL (ΚΟΡΙΤΣΙ)

EUROPEAN DOCUMENTARY 2018: BERGMAN - A YEAR IN A LIFE / BERGMAN - ETT ÅR, ETT LIV

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM 2018: ANOTHER DAY OF LIFE

EUROPEAN SHORT FILM 2018: GLI ANNI (THE YEARS) της Sara Fgaier

EUROPEAN DIRECTOR 2018: Pavel Pawlikowski (ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ)

EUROPEAN ACTRESS 2018 Joana Kulig (ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ)

EUROPEAN ACTOR 2018: Marcello Fonte DOGMAN

EUROPEAN SCREENWRITER 2018: Pavel Pawlikowski (ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ)

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2018 – Prix CARLO DI PALMA; Martin Otterbeck για το UTØYA 22. JULI (U-JULY 22) του Eric Poppe

EUROPEAN EDITOR 2018: Jaroslaw Kaminski  (ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ)

EUROPEAN PRODUCTION DESIGNER 2018: Andrey Ponkratov – LETO (Summer)

EUROPEAN COSTUME DESIGNER 2018: Massimo Cantini Parrini-DOGMAN

EUROPEAN HAIR & MAKE-UP ARTIST 2018: Lorenzo Tamburini, Dalia Colli, Daniela Tartari- DOGMAN

EUROPEAN VISUAL EFFECTS SUPERVISOR 2018: PETER HJORTH for GRANS(BORDER)

EUROPEAN COMPOSER 2018: Christoph M. Kaiser, Julian Mass για το 3 TAGE IN QUIBERON

EUROPEAN SOUND DESIGNER 2018: Andre Bendocchi-Alves, Martin Steyer - DER HAUPTMANN

HONORARY AWARD: COSTA-GAVRAS

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD: Carmen Maura

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA: Ralph Fiennes

EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD 2018–Prix EURIMAGES: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης & ΓιώργοςΚαρναβάς

PEOPLE’S CHOICE AWARD 2018 - Best European Film: CALL ME BY YOUR NAME

Και ως του χρόνου ας πορευθούμε εν μέσω κινηματογραφικών εικόνων… που έχουν πλέον αρχίσει να ρέπουν προς το ασπρόμαυρο όλο και περισσότερο. Μια επιστροφή στις ρίζες της κινούμενης εικόνας η απλά μόδα; Θα δείξει…