Todos Lo Saben - Το ξέρουν όλοι

Παραγωγή: Ισπανία/Γαλλία/Ιταλία - 2018 

Διάρκεια: 132 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi 

Πρωταγωνιστούν: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Eduard Fernández, Bárbara Lennie,  Inma Cuesta, Elvira Mínguez, Ramón Barea, Carla Campra, Sara Sálamo, Roger Casamajor, José Ángel Egido. 

Μετά από 20 χρόνια απουσίας, η Λάουρα επιστρέφει στην Ισπανία από την Αργεντινή όπου ζει ευτυχισμένη με το σύζυγό της Αλεχάνδρο και τα δύο παιδιά τους, την έφηβη Ιρένε και το μικρό Ντιέγκο. Χωρίς τον Αλεχάνδρο, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, η Λάουρα βρίσκεται μόνη με τα παιδιά στο χωριό της έξω από τη Μαδρίτη, για το γάμο της μικρότερης αδελφής της. Η πολυπληθής οικογένεια της Λάουρα την καλοδέχεται όπως και ο φίλος της από τα παλιά, ο Πάκο. Στο γαμήλιο γλέντι όλα πάνε πρίμα μέχρι που ένα ξαφνικό blackout βυθίζει το χωριό στο σκοτάδι. Όταν το φως επανέρχεται η Ιρένε έχει εξαφανιστεί. Η Λάουρα καταρρέει όταν δέχεται ένα sms που της ζητά ένα υπέρογκο ποσό για λύτρα. Ποιος έχει απαγάγει την Ιρένε; Και τι κρύβει το παρελθόν της οικογένειας;

 

Το παρελθόν και οι συνέπειές του στο παρόν βρίσκονται ανάμεσα στις σταθερές του προβληματισμού του μεγάλου Ιρανού δημιουργού που αυτή τη φορά όμως μοιάζει να ζαλίστηκε από το εκτυφλωτικό φως της Ιβηρικής και να επαναλαμβάνεται κάπως, όντας έξω από τα γνώριμα σκοτεινά δωμάτια των Ιρανικών του ιστοριών. Στη δεύτερη ταινία του μακριά από το Ιράν, αναπτύσσει ένα πολυπρόσωπο δράμα που εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς η αφήγηση εμπλουτίζεται συνεχώς με πληροφορίες που ρίχνουν φως στο παρελθόν και τα κίνητρα όλων των χαρακτήρων. Δυστυχώς το σασπένς πηγαίνει περίπατο από νωρίς αφού η ίντριγκα είναι τουλάχιστον προβλέψιμη και η εξέλιξη της πλοκής δεν ξεφεύγει από αναμενόμενα στερεότυπα του είδους. Στο κάτω κάτω όπως λέει και ο (τίμιος) τίτλος, Το Ξέρουν Όλοι.

Θα μου πεις λοιπόν γιατί να ασχοληθώ με αυτή τη μάλλον πιο αδύναμη και μεταβατική μυθοπλασία του Ιρανού μάστορα; Θα σου πω δύο λέξεις: Χάβιερ και Πενέλοπε! Η απίστευτη χημεία τους σε δύο ρόλους ειδικά γραμμένους για αυτούς βάζει φωτιά στην οθόνη στις κοινές τους σκηνές ενώ και όταν εμφανίζονται μόνοι τους λάμπουν κυριολεκτικά, παρά τις μελοδραματικές εξάρσεις του σεναρίου. Τι να λέμε τώρα για το βασιλικό κινηματογραφικό ζεύγος της Ισπανίας… Δίπλα τους ο πολύς Ρικάρντο Νταρίν  αλλά και η εξίσου υπέροχη Μπάρμπαρα Λένι (Πέτρα στην ομώνυμη πρόσφατη ταινία) κρατούν ψηλά τον πήχη και το ενδιαφέρον, επικεφαλής ενός πολυπρόσωπου και αποτελεσματικού καστ.

Μια χαμένη ευκαιρία για γνήσια τραγωδία α λα Ισπανικά που, παρά την ενσυναίσθηση με την οποία τυλίγει τους ήρωές της, δεν ξεφεύγει τελικά από τις συμβάσεις του μελοδράματος, στα όρια του Αλμοδόβαρ, και τα κλισέ του «αμαρτίες γονέων». Η μεγάλη διάρκεια επίσης δεν βοηθάει καθόλου την αφήγηση να αποφύγει τα χάσματα. Αλλά ακόμη και έτσι, η πιο αδύναμη ταινία του Φαραντί είναι μια ταινία του Φσραντί. 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 25.12.2018