Destroyer

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 121 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Karyn Kusama 

Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Toby Kebbell, Tatiana Maslany, Sebastian Stan, Scoot McNairy, Bradley Whitford, Toby Huss, James Jordan, Beau Knapp, Jade Pettyjohn, Shamier Anderson, Zach Villa, Natalia Cordova-Buckley, Colby French, Kelvin Han Yee. 

Έχουν περάσει 16 χρόνια από τότε που η ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες Έριν Μπελ ανέλαβε τη μυστική αποστολή να εισχωρήσει σε μια συμμορία με αρχηγό τον τρομακτικό Σίλας. Η αποστολή δεν πήγε καλά τελικά όταν σε μια από τις βίαιες ληστείες της συμμορίας αποκαλύφθηκε η Έριν και ο Σίλας διέφυγε. Τώρα ο Σίλας επιστρέφει πιο δυνατός και επικίνδυνος από ποτέ, έχοντας καταστρώσει το σχέδιο μιας ακόμη μεγαλύτερης τραπεζικής ληστείας. Αυτή τη φορά όμως η Έριν είναι αποφασισμένη να τον σταματήσει. 

Η Κάριν Κουσάμα είναι σκληρό καρύδι. Το απέδειξε όταν, μετά το θριαμβευτικό της  και πολυβραβευμένο ντεμπούτο Girlfight το 2000, την ταινία που έκανε σταρ τη Μισέλ Ροντρίγκεζ, η καριέρα της δεν πήγε πουθενά αφού δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις και καλλιτεχνικές παραχωρήσεις. Εδώ όμως επιστρέφει δριμύτερη με μια μικρή ανεξάρτητη ταινία την οποία όμως «μυρίστηκε» έγκαιρα η Νικόλ Κίντμαν που πήρε και τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα πρωταγωνιστικό ρόλο της Εριν Μπελ, κάνοντας έτσι μια από τις πιο εντυπωσιακές της εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια που μάλιστα την έφερε και υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα.

 

Η ταινία μας μεταφέρει σε ένα λούμπεν Λος Άντζελες των πίσω δρόμων και της υπόκωφης βίας όπου κινείται η αστυνόμος Μπελ. Αλκοολική, παραιτημένη από τη ζωή,  μάνα μιας έφηβης κόρης η οποία δεν θέλει να την ξέρει, ένα περιφερόμενο ερείπιο που ζει μονάχα με ένα σκοπό: την εκδίκηση. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα. 16 χρόνια πριν η Έριν ήταν μια όμορφη δροσερή βοηθός σερίφη που ανέλαβε να παρεισφρύσει σε μια συμμορία για να συλλάβει τον φοβερό αρχηγό της. Όταν όμως μπλέκεις με το διάβολο τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα περιμένεις. Χώρια που αναγκάζεσαι να υιοθετήσεις και τις κακές του «συνήθειες». Ή μήπως τελικά δεν αναγκάζεσαι; Ένα εξαιρετικό σενάριο που πηγαινοέρχεται γοητευτικά στο χρόνο με τρόπους που ο θεατής δεν μπορεί να καταλάβει άμεσα, υπηρετείται από μια σκληρή, «αντρική» σκηνοθετική αντίληψη που συγκρατεί μέχρι το εκρηκτικό φινάλε το συναισθηματικό ξέσπασμα των χαρακτήρων και κρατά έναν εκπληκτικό ρυθμό ιδιαίτερα στις σκηνές δράσης. Ένα ηλιόλουστο νουάρ όπως λέει και η ίδια η 50χρονη πλέον Κουσάμα που κρύβει καλά κάποιους άσους στο μανίκι της αφήγησης.

Φοβερό το μακιγιάζ του Μπιλ Κόρσο και για τις δύο χρονικές περιόδους στη ζωή της Έριν Μπελ, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερη και το πρόσωπό της έχει μετατραπεί σε χάρτη απαισιοδοξίας και παραίτησης με μόνα τα μάτια της να πετάνε σπίθες και να προδίδουν ακόμη το τσαγανό της. Να πούμε επίσης ότι η ατμόσφαιρα της ταινίας δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το α λα Γιόχανσον καθηλωτικό σκορ του Θήοντορ Σαπίρο.

Αυτό το μικρό υπαρξιακό νουάρ που έχει την αποφορά των καλιφορνέζικων θρίλερ των 70s αξίζει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από αυτή που του επιφυλάχθηκε από το εγχώριο κοινό. Αν μη τι άλλο γιατί διαθέτει στο κέντρο του ένα σπουδαίο γυναικείο χαρακτήρα και ένα επίσης σπουδαίο μάθημα υποκριτικής.  

Διανομή: Odeon & Audiovisual 

Στις αίθουσες από 03.01.19