Astérix: Le secret de la potion magique – Αστερίξ: Τo Μυστικό του Μαγικού Ζωμού

Παραγωγή: Γαλλία - 2018 

Διάρκεια: 85 λεπτά 

Είδος: Animation 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Louis Clichy &  Alexandre Astier 

Ακούγονται οι: Christian Clavier, Bernard Alane, Daniel Mesguich, Alex Lutz, Alexandre Astier, Elie Semoun, Gérard Hernandez, Guillaume Briat, François Morel, Lionnel Astier, Florence Foresti. 

Στα ελληνικά ακούγονται οι: Γιάννης Υφαντής, Κώστας Δαρλάσης, Γιάννος Κοιλάκος, Βασίλης Μηλιός, Άντρια Ράπτη, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Νίκος Ιωαννίδης, Πέγκυ Μανωλά, Νίκος Νίκας, Τάσος Κωστής, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Χρήστος Συριώτης, Βασίλης Παπαστάθης, Θάνος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Σκουφής, Σοφία Τσάκα, Τόνια Σωτηροπούλου και o Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Τσάκα

Ηχοληψία: Θοδωρής Κάτσικας

Στούντιο μεταγλώττισης: Sierra Post 

Στο μικρό Γαλατικό χωριό όλα κυλούν ειδυλλιακά μέχρι που ο Δρυίδης Πανοραμίξ πέφτει και τσακίζεται στο δάσος, εκεί που έχει βγει να μαζέψει γκι για το μαγικό ζωμό. Η πτώση τον τρομάζει και τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι είναι καιρός να εξασφαλίσει το μέλλον του χωριού, μεταδίδοντας το Μυστικό του Μαγικού Ζωμού σε ένα νέο Δρυίδη. Έτσι λοιπόν, με τη συνοδεία του Αστερίξ και του Οβελίξ, ξεκινά ένα ταξίδι στον γαλατικό κόσμο, αναζητώντας νέο και ταλαντούχο διάδοχο. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος Δρυίδης που έχει πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς με τον σοφό γέροντα, ο Διαβολίξ, ο οποίος και αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία για να κλέψει τη συνταγή. Και φυσικά στη μέση πετάγονται οι Ρωμαίοι του αλαζονικού Ιούλιου Καίσαρα που βρίσκουν την κατάλληλη στιγμή για να συνωμοτήσουν, καθώς το συμβούλιο των γερόντων Δρυιδών βρίσκεται…στην κοσμάρα του.

Η νέα animation «εκδρομή» στο γαλατικό σύμπαν του Albert Uderzo και του μακαρίτη  René Goscinny μετά την Κατοικία των Θεών, κατέχει την πρωτιά να διαθέτει μια ολοκαίνουργια πρωτότυπη ιστορία γραμμένη από τους σκηνοθέτες Αστιέ και Κλισί η οποία φυσικά έχει λάβει την έγκριση των δημιουργών του θρυλικού Γαλάτη. Εδώ κεντρικό πρόσωπο είναι ο μάγος Πανοραμίξ και ο αγώνας του για «τη σωτηρία του έθνους» με τους διάσημους ήρωές μας να περνούν σε υποστηρικτικούς ρόλους. Το δημιουργικό δίδυμο αυτή τη φορά προτιμά να κάνει κάτι καινούργιο που θα έχει τις ρίζες του σε τρέχουσες, γνώριμες στο Ευρωπαϊκό κοινό πολιτικές καταστάσεις και να θέσει μέσα από το γέλιο κάποια ερωτήματα επί της ουσίας του λατρεμένου κόμικ.

Στη θεωρία όλα καλά στην πράξη το πράγμα κολλάει λίγο αφού οι Αστιέ και Κλισί δεν τολμούν να επεκτείνουν τις αλληγορικές τους προθέσεις πέρα από ένα πρώτο και λίγο θολό επίπεδο, παραμένοντας στην επιφάνεια του χιούμορ και κατεβάζοντας το μέσο όρο ηλικίας του θεατή στον οποίο απευθύνονται. Αυτός λοιπόν ο θεατής θα το καταδιασκεδάσει, οι υπόλοιποι όμως (και κάποιας ηλικίας πλέον) φανατικοί του Αστερίξ θα μείνουν με μια ανάμεικτη γεύση.

Ας μη γκρινιάζουμε όμως, η ταινία έχει και τις (αρκετές) καλές στιγμές της και το ύφος της δείχνει σεβασμό προς τους χαρακτήρες-είδωλα εκατομμυρίων ανθρώπων. Εξάλλου ο σχεδιασμός και το τεχνικό μέρος βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, ένας καθόλου ευκαταφρόνητος άθλος για Ευρωπαϊκό καρτούν (όπου ως γνωστόν το budget  δεν τρέχει από τα μπατζάκια).

Αστερίξ λοιπόν και πάσης Γαλατίας! 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 17.01.19 μεταγλωττισμένο και με υπότιτλους