In den Gängen (In the Aisles) - Στους Διαδρόμους

Παραγωγή: Γερμανία - 2018 

Διάρκεια: 125 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Thomas Stuber 

Πρωταγωνιστούν: Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth, Henning Peker, Ramona Kunze-Libnow, Gerdy Zint, Sascha Nathan, Matthias Brenner. 

Βρισκόμαστε κάπου στη σύγχρονη Ανατολική Γερμανία. Όταν ο εσωστρεφής, ντροπαλός και απομονωμένος Christian χάνει τη δουλειά του, προσλαμβάνεται δοκιμαστικά στο τοπικό σούπερ μάρκετ. Ο ηλικιωμένος Bruno, υπεύθυνος για τον διάδρομο των Ποτών, τον παίρνει υπό την προστασία του και αρχίζει να του μαθαίνει τα κόλπα της δουλειάς. Στους διαδρόμους ο Christian θα συναντήσει την Marion, υπεύθυνη του διαδρόμου των Γλυκών. Η μυστηριώδης αύρα της τον συνεπαίρνει και την ερωτεύεται στιγμιαία. Συναντιούνται καθημερινά στο διάλειμμα μπροστά στη μηχανή του καφέ και αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα. Ο Christian ανακαλύπτει προς μεγάλη του απελπισία ότι εκείνη είναι παντρεμένη και πέφτει σε μεγάλη θλίψη. Μέχρι που κάποια μέρα η Marion δεν εμφανίζεται στη δουλειά…

Οι πιο γλυκές, ανθρώπινες και βαθιά ρομαντικές ιστορίες έρχονται καμιά φορά από κει που δεν το περιμένεις. Γερμανία και μάλιστα πρώην Ανατολική, αχανές και άψυχο περιβάλλον όπως ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ, ήρωες καθημερινοί της εργατικής τάξης, κλειστοί και δύσκολοι στην επικοινωνία. Ο έρωτας όμως έχει τον τρόπο να τρυπώνει και να φωτίζει ακόμη και την κόλαση, πόσο μάλλον έναν εργασιακό χώρο καθημερινής μονοτονίας και μηχανιστικής ύπαρξης. Έχει τον τρόπο να γιατρεύει πληγές και να ανοίγει καρδιές και ο  37χρονος Τόμας Χούμπερ τον χειρίζεται περίφημα, μεταφέροντας στην οθόνη την ομώνυμη νουβέλα του δημοφιλούς στη Γερμανία νεαρού συγγραφέα Κλέμενς Μέγιερ.

 

Αξιοποιώντας τη χαρισματική παρουσία της Σάντρα Χιούλερ του Toni Erdmann (σε ακριβώς αντίθετο ρόλο) και κυρίως την εξπρεσιονιστική μορφή του νεαρού Φραντς Ρογκόφσκι σε μια ερμηνεία αποκάλυψη που του χάρισε φέτος το Γερμανικό κρατικό βραβείο, ο Χούμπερ μας προσφέρει μια γλυκά μελαγχολική ιστορία αγάπης με φόντο ένα μικρόκοσμο-πορτραίτο της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, της αληθινής όχι εκείνης των Media και των χαρωπών καταναλωτικών προτύπων των διαφημίσεων. Ο κόσμος του Καουρισμάκι, του Λόουτς και του Τζάρμους έρχονται να ενωθούν λίγο πιο έξω από το Βερολίνο, στα μεγάλα εκφραστικά μάτια του νεαρού Christian που ολοκληρώνει μια μαθητεία ζωής, βρίσκοντας στους διαδρόμους το νόημα της ύπαρξης. Η φαντασία στην εργασία κι ο έρωτας στη ψυχή.   

2 βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2018,  Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών στις δικές μας Νύχτες Πρεμιέρας 2018. 

Διανομή: Strada Films & Seven Films 

Στις αίθουσες από 17.01.19