Mary Queen of Scots – Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας

Παραγωγή: Βρετανία – 2018 

Διάρκεια: 124 λεπτά 

Είδος: Ιστορικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Josie Rourke 

Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Guy Pearce, David Tennant, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cruz Córdova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester, James McArdle, Maria-Victoria Dragus, Eileen O’Higgins, Izuka Hoyle, Liah O’Prey, Alex Beckett, Simon Russell Beale. 

Στην καρδιά της θρησκευτικής μεταρρύθμισης και των συγκρούσεων Παπικών και Προτεσταντών, η νεαρή Μαίρη Στιούαρτ, μοναδική νόμιμη θυγατέρα του καθολικού Βασιλιά Ιάκωβου της Σκωτίας, δόθηκε νύφη στα 15 της για να κληρονομήσει το θρόνο της επίσης Καθολικής Γαλλίας. Όταν όμως στα 18 της έμεινε χήρα αρνήθηκε να ξαναπαντρευτεί όπως προβλεπόταν και επέστρεψε στη μητρική της Σκοτία για να διεκδικήσει τον θρόνο που της ανήκε δικαιωματικά. Στο μεταξύ, η Σκοτία είχε περιέλθει στον απόλυτο έλεγχο της προτεστάντισσας Βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ, ξαδέλφης της Μαίρη Στιούαρτ, τον οποίο ασκούσε μέσω της αντιβασιλείας του ετεροθαλούς αδελφού της Μαίρη.

Όταν η Μαίρη διεκδικεί το κληρονομικό της δικαίωμα, εξοργίζει τις δυνάμεις εξουσίας στη Σκοτία που θεωρούν ότι μια γυναίκα στο θρόνο είναι μια πράξη ενάντια στη φύση και στο θέλημα του Θεού και συνωμοτούν εναντίον της με το Αγγλικό στέμμα. Η Ελισάβετ από τη μια δεν καλοβλέπει καθόλου τις βλέψεις της Μαίρη για το θρόνο και της Αγγλίας (εφόσον αποκτήσει διάδοχο), ενώ η ίδια είναι ανύπαντρη και άκληρη, από την άλλη τη γοητεύει η ιδέα της γυναικείας αλληλεγγύης σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο. Η Ιστορική νομοτέλεια όμως θα τις οδηγήσει σε μια ατέλειωτη σύγκρουση με τραγικό φινάλε. Η ειρωνεία είναι ότι ο γιος της Μαίρη Στιούαρτ, Ιάκωβος, θα ενώσει τελικά τα δυο στέμματα και θα κυβερνήσει τον επόμενο αιώνα με λαμπρότητα σε μια από τις πιο ένδοξες περιόδους για τη Βρετανία. 

 

Διάσημη Θεατρική σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του φημισμένου Λονδρέζικου Θεάτρου Donmar Warehouse από το 2011, η 42χρονη Τζόζι Ρουρκ επενδύει όλη την θεατρική της εμπειρία στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο το οποίο τι άλλο θα μπορούσε να είναι από ένα βιογραφικό δράμα εποχής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τραγική ιστορία της Μαίρη Στιούαρτ μεταφέρεται στην οθόνη, αυτή τη φορά όμως βασίζεται σε ένα πιο πρόσφατο βιβλίο του γνωστού ιστορικού Λογοτέχνη της Βρετανίας Τζον Γκάι με τίτλο “Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart”. Ο Γκάι προσεγγίζει το θέμα της Βασιλικής σύγκρουσης από πιο μοντέρνα σκοπιά, επικεντρώνοντας την αφήγηση στον πρώιμο φεμινισμό των ηρωίδων του, στις σκοτεινές ίντριγκες των παλατιών και των αυλικών και καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα της αδυναμίας άσκησης πραγματικής εξουσίας από γυναίκες εκείνη την περίοδο. Το μόνο που κρατούσε τους άνδρες ευγενείς από το να ορμήσουν και να κατασπαράξουν τις δύο βασίλισσες ήταν το γαλάζιο αίμα που κυλούσε στις φλέβες τους και ο ζωώδης σεβασμός προς αυτό. Η ταινία προχωράει ακόμη πιο πέρα την ιστορική της ερμηνεία, προχωρώντας ίσως σε βεβιασμένους και ανακριβείς παραλληλισμούς με τη σύγχρονη εποχή. 

Το γυναικείο κοινό θα ταυτισθεί με τις μοιραίες Βασίλισσες και τον αγώνα τους για επικράτηση, όμως η σκηνοθετική απειρία της Ρουρκ πίσω από την κάμερα είναι εμφανής καθώς η αφήγησή της κάνει συχνά κοιλιές και δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τόσο φιλόδοξο αλλά μάλλον ημιτελές σενάριο. Οι δύο υπέροχες πρωταγωνίστριες το προσπαθούν με πάθος, ιδιαίτερα η εκθαμβωτική ως Ελισάβετ Μάργκοτ Ρόμπι, βοηθούμενες από το εντυπωσιακό μακιγιάζ και τις βασιλικές φορεσιές. Μακιγιάζ και κοστούμια είναι και οι δύο μοναδικοί τομείς του φιλμ που η Ακαδημία τίμησε με Οσκαρική υποψηφιότητα. Θα μπορούσε ίσως να τιμήσει και τον σκηνογραφικό σχεδιασμό που δίνει έμφαση στη ψυχική σύνδεση της ανθρώπινης θηριωδίας που παραμονεύει μέσα και έξω από τα σκοτεινά παλάτια με την ωμή και παγερή αυθεντικότητα τους και την ομιχλώδη τραχιά γοητεία των Κέλτικων τοπίων. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 24.01.19