Já, Olga Hepnarová – Εγώ , η Όλγα

Παραγωγή: Τσεχία – 2016 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Σλοβακία/Πολωνία 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Petr Kazda, Tomás Weinreb 

Πρωταγωνιστούν: Michalina Olszanska, Martin Pechlát, Klára Melísková, Marika Soposká, Juraj Nvota, Martin Finger, Marta Mazurek. 

“Εγώ, η Olga Hepnarová, θύμα της κτηνωδίας σας, σας καταδικάζω σε θάνατο.”  Στις 10 Ιουλίου 1973, η Olga Hepnarová, μόλις 22 ετών, επαγγελματίας οδηγός φορτηγού σε κρατική επιχείρηση, οδήγησε το όχημα της πάνω σε ένα πεζοδρόμιο και επιτάχυνε προς το πλήθος. Σκότωσε οκτώ άτομα και τραυμάτισε σοβαρά άλλα δώδεκα. Δύο χρόνια αργότερα, εκτελέστηκε με απαγχονισμό. Ήταν η τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο στη τότε Τσεχοσλοβακία.

Γέννημα θρέμμα της Πράγας, η Olga υπήρξε ένα μαζεμένο παιδί που υπέφερε σιωπηλά την καταπίεση και την ψυχρότητα της μητέρας της. Κλασσικό θύμα bullying με εφηβικές απόπειρες αυτοκτονίας, λεσβιακές τάσεις αλλά και ερωτικές απογοητεύσεις, κλείστηκε στον εαυτό της, έγινε οδηγός σε φορτηγά και σταδιακά αποξενώθηκε από την κοινωνία για την οποία έτρεφε πλέον μόνο μίσος και αηδία. Ψυχικά διαταραγμένη, πιθανόν σχιζοφρενής με τάσεις αυτοκαταστροφής δεν άργησε να εκδηλώσει την εγκληματική της πλευρά. Το έγκλημά της, φαινομενικά μαζική δολοφονία στρεφόμενη κατά του κοινωνικού σώματος που την απέρριψε, ίσως τελικά να ήταν ο δικός της διεστραμμένος τρόπος να φθάσει στην εκτέλεση, ζητώντας μάλιστα ή ίδια τη θανατική ποινή από το δικαστήριο.

Η ψυχοπαθολογική προσωπικότητα της Olga, μια εγκληματική φύση που δεν συμβάδιζε ιδεολογικά με την ανθρωποθεωρία του υπαρκτού σοσιαλισμού εκείνης της εποχής, ξετυλίγεται από το σκηνοθετικό δίδυμο των Petr Kazda και Tomás Weinreb σαν κλινική περίπτωση σε περιβάλλον θαμπό, ψυχρό και μηχανιστικό. Φιλμ σχεδόν μονόχρωμο με φωτοσκιάσεις που παραπέμπουν σε μια αισθητική μίζερου σοσιαλιστικού ρεαλισμού των 70s, όπως μίζερη και ζοφερή ήταν η πραγματικότητα της Τσεχοσλοβακίας μετά την κατάπνιξη της Άνοιξης της Πράγας. Μια ανατριχιαστική εποχή που δεν είχε χώρο για ιδιαίτερες περιπτώσεις και που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα παρήγαγε τέρατα.

Καταπληκτική και απόλυτα σωματική η ερμηνεία της Michalina Olszanska βραβεύτηκε στα Τσέχικα βραβεία του 2017. 


Βραβεία – Συμμετοχές:

•          Παγκόσμια πρεμιέρα ως ταινία έναρξης στο Panorama του φεστιβάλ Βερολίνου

•          Βραβεία Czech Lion Καλύτερης Α’ και Β’ Γυναικείας Ερμηνείας από την Τσέχικη Ακαδημία Κινηματογράφου

•          Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Tarkovsky Film Festival

•          Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Vilnius International Film Festival

•          Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Art Film Festival των Καννών

•          Συμμετοχή σε πάνω από 90 φεστιβάλ σε όλο το κόσμο

•          Ταινία Λήξης του 4ου Horrorant Film Festival “Νύχτες Τρόμου”

Διανομή: Filmboy Pictures 

Στις αίθουσες από 24.01.19