Stan & Ollie – Χοντρός & Λιγνός

Παραγωγή: Βρετανία/Καναδάς/ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Jon S. Baird 

Πρωταγωνιστούν: John C. Reilly, Steve Coogan, Shirley Henderson, Stephanie Hyam, Nina Arianda, Danny Huston, Rufus Jones. 

1953: Η χρυσή εποχή του Χοντρού και του Λιγνού είναι πια παρελθόν. Μεσήλικες και με προβλήματα υγείας, ο Σταν Λόρελ κι ο Όλιβερ Χάρντι αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια θεατρική περιοδεία στη Βρετανία, σε μία απεγνωσμένη απόπειρα να δώσουν νέα πνοή στην καριέρα τους. Αν και αρχικά τα πράγματα δεν πάνε καλά, η συνέχεια τους αποζημιώνει με ουρές στα ταμεία και ορδές θαυμαστών, καινούριων και παλιών, που γοητεύονται από τις ξεκαρδιστικές ερμηνείες τους σε κλασσικά σκετσάκια. Όσο όμως πλησιάζει το μεγάλο φινάλε, οι σκελετοί του παρελθόντος βγαίνουν από το ντουλάπι και οι πικρίες απειλούν να τους διαλύσουν. Όμως οι δύο άντρες, που νιώθουν ότι το κύκνειο άσμα πλησιάζει, βρίσκουν τελικά την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά πόση αγάπη τρέφει ο ένας για τον άλλον. 

 

Το κωμικό δίδυμο που κυριάρχησε στις παγκόσμιες οθόνες για πάνω από 20 χρόνια, από την εποχή του βωβού μέχρι και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στηρίχθηκε στην ευφυία του και το κωμικό του timing για να σκορπίσει ρίγη χαράς σε κάθε ηλικία, κάθε φυλή και κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακόμη και σήμερα, αυτό το θρυλικό δίδυμο που έχει βρει την περίοπτη θέση του στην ιστορία της 7ης τέχνης δεν σταματά να διασκεδάζει το κοινό κάθε ηλικίας μέσα από τηλεοπτικές κυρίως επαναλήψεις. Ο Σταν και ο Όλι όμως δεν τα βρήκαν όλα ρόδινα στη ζωή. Διαφωνίες και καυγάδες, τζόγος και γυναίκες, καλλιτεχνικά λάθη καριέρας και πολλές περιπέτειες υγείας τους έφεραν επανειλημμένα στα πρόθυρα της διάλυσης. Αυτό που τους κρατούσε πάντα μαζί όμως ήταν η αγάπη και η αφοσίωση του ενός στον άλλον σε σημείο που η συμμετοχή του Χάρντι σε μια ταινία χωρίς τον Λόρελ να φθάνει να θεωρείται συζυγική απιστία ! Η ψυχανάλυση θα έκανε χρυσές δουλειές αναλύοντας αυτή την πολύπλοκη σχεδόν ερωτική (πάντα πλατωνικά και ανομολόγητα) σχέση την οποία έμοιαζαν να σέβονται απόλυτα και οι σύζυγοι και των δύο (και δεν παντρεύτηκαν και λίγες φορές). 

Η ταινία του Τζον Μπερντ εικονογραφεί με συγκρατημένη αξιοπρέπεια και χωρίς εξάρσεις το καλογραμμένο σενάριο του Τζεφ Πόουπ, του υποψήφιου για Oscar  σεναριογράφου της Φιλομένα. Μεγάλο ατού οι δύο εξαιρετικοί πρωταγωνιστές που με τη βοήθεια του αριστουργηματικού μακιγιάζ μεταμορφώνονται κυριολεκτικά στο αγαπημένο κωμικό δίδυμο.

Μια καλοφτιαγμένη και πολύ ενδιαφέρουσα ματιά στην κρυφή ιστορία του κόσμου του θεάματος που ήδη συναντά μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα της την Βρετανία.

Τρεις υποψηφιότητες για BAFTA (μακιγιάζ, κοστούμια και ο Στιβ Κούγκαν ως Λόρελ) και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα (ο Τζον Σ. Ράιλι ως Χάρντι). 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 24.01.19