Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα

 

Η ερωτική (και όχι μόνο) κωμωδία «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα», μετά από τη μεγάλη επιτυχία της, αλλάζει θεατρική στέγη και κάνει πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου 2019 για δεύτερη θεατρική σεζόν στο Θέατρο ΖΙΝΑ, σε μια παραγωγή από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη. 

Ένας «αταίριαστος» έρωτας, με χιούμορ και ανατροπές έρχεται να αναστατώσει τη θεατρική Αθήνα και να μας θυμίσει ότι ποτέ δεν είναι αργά και όλα είναι δυνατά, όταν ακολουθούμε αυτό που προστάζουν η καρδιά και τα όνειρα μας! 

«Ο αιώνιος μύθος του δημιουργού που ερωτεύεται το δημιούργημα του…!» 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μύθος του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς αλλά το υπόψη έργο του Γουίλι Ράσελ είναι από τις πιο πετυχημένες. Γραμμένο το 1980 και εμπνευσμένο από τον Πυγμαλίωνα του Μπέρναρντ Σο έθιξε και άλλες πλευρές πέρα από το ερωτικό στοιχείο όπως τις ταξικές σχέσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα, την ανάγκη αυτοβελτίωσης ως μέσο για την κατάκτηση της ευτυχίας. Βραβεύτηκε και γνώρισε παγκόσμια επιτυχία τόσο στο θέατρο όσο και στη διάσημη και υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφική του μεταφορά το 1983. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Το έργο παρακολουθεί τη σχέση της Ρίτας, μιας νεαρής κομμώτριας από το Λίβερπουλ και του Δρ. Φρανκ Μπράιαντ, ενός καθηγητή Πανεπιστημίου, στη διάρκεια ενός εξαμήνου. Η Ρίτα, δυσαρεστημένη με τη βαρετή καθημερινότητα της δουλειάς της αλλά και την κοινωνική ζωή της, γράφεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ο Φρανκ, μεγαλύτερος σε ηλικία και επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου, δέχεται να αναλάβει το μάθημα ως ένα συμπλήρωμα στο εισόδημα του.

Η συνάντηση όμως και η γνωριμία τους θα έχει ένα βαθύ αντίκτυπο και στους δύο. Ο Φρανκ θα εντυπωσιαστεί από τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια της Ρίτας και θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τις απόψεις του για τη ζωή, ενώ η Ρίτα συνειδητοποιεί ότι η διδασκαλία του Φρανκ της ανοίγει νέους ορίζοντες για μια διαφορετική ζωή που σταδιακά τη γεμίζει αυτοπεποίθηση... Η μοιραία συνάντηση τους θα έχει μια απρόσμενη εξέλιξη και για τους δύο. 

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η τελευταία αυτή σύγχρονη απόδοση της Λίλιαν Δημητρακοπούλου φέρνει την πλοκή πιο κοντά στη σημερινή εποχή προσθέτοντας διακριτικά αλλά και με χιούμορ κάποια δεδομένα που δεν υπήρχαν το 1980 που γράφτηκε, όπως λόγου χάρη τα κινητά τηλέφωνα και την αλόγιστη χρήση τους. Ο Δάνης Κατρανίδης σκηνοθετικά κινείται σε χαμηλούς αλλά στιβαρούς τόνους, ισορροπώντας αποφασιστικά το κωμικό και το δραματικό στοιχείο του έργου. Αφενός δίνει στο έργο ένα γρήγορο κοφτό ρυθμό που αναδεικνύει το καυστικό του χιούμορ και αφετέρου σκοτεινιάζει αρκετά τον εσωτερικό κόσμο του ήρωά του, δίνοντας έμφαση στην καθοδική του πορεία. Κυνικός, απαισιόδοξος και σχεδόν αλκοολικός, βουτηγμένος στην αυτολύπηση, ο Φρανκ δέχεται σαν ηλεκτροσόκ την παρουσία της Ρίτας που τον επιλέγει ως τον καθηγητή που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!

Δύο αντίθετες διαδρομές τέμνονται σε ένα γραφείο με θέα (υπέροχο το σκηνικό του αείμνηστου Γιώργου Πάτσα), δύο ταξικά αντίθετοι κόσμοι με διαφορετικές κοσμοθεωρίες υφίστανται στην πορεία μια σταδιακή μεταμόρφωση, ένα είδος αντιστροφής των πόλων με φόντο μια μαθητεία που καταλήγει σε θρίαμβο και καταστροφή ταυτόχρονα αλλά και σε μια γλυκιά ερωτική υπόσχεση για το μέλλον.   

Ένα έργο που αντέχει στο χρόνο, βαθιά κοινωνικό και πολιτικό, που ευτυχεί να υπηρετείται στη σκηνή του Θεάτρου ΖΙΝΑ από ένα μοναδικά ταιριαστό ερμηνευτικό δίδυμο: τον ίδιο τον σκηνοθέτη, τον υποβλητικό Δάνη Κατρανίδη και την πανέμορφη και σαρωτική Παναγιώτα Βλαντή να βυθίζεται και να απογειώνεται ταυτόχρονα στο ρόλο της κομμώτριας που ήθελε να τη λένε Ρίτα. 

Η αλλαγή και η μεταμόρφωση που όλοι μας επιθυμούμε αλλά λίγοι κατορθώνουμε συντελείται ολοκληρώνεται μπροστά στα μάτια μας μέσα από τη διάδραση των δύο προσώπων που στο τέλος του έργου δεν θα είναι ποτέ τα ίδια! Όπως δεν ήταν ποτέ ίδιος και ο συγγραφέας του έργου Γουίλι Ράσελ που παράτησε το σχολείο στα 15 για να γίνει κομμωτής και να τα παρατήσει ξανά στα 20 για να σπουδάσει και να φθάσει να γίνει καθηγητής και κατόπιν μουσικός και συγγραφέας. Όπως όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς, ο Ράσελ είναι η Ρίτα στο πιο προσωπικό έργο της πλούσιας καριέρας του.

Φεύγοντας ο θεατής παίρνει μαζί του μια γλυκιά ευχαρίστηση και μια τρελή σκέψη πότε θα ξαναγυρίσει για να ξαναδεί τον Φρανκ και τη Ρίτα… 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Willy Russell

Απόδοση: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Σκηνοθεσία: Δάνης Κατρανίδης

Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας

Συνεργάτης Σκηνογράφος: Τότα Πρίτσα

Κοστούμια: Βάσια Τζοτζοπούλου

Μουσική Επιμέλεια – Σύνθεση: Θοδωρής Ξενάκης

Φωτισμοί: Σπύρος Ζαχαρής

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Διονύσης Χριστόπουλος 

Πρωταγωνιστούν: Δάνης Κατρανίδης και Παναγιώτα Βλαντή 

Διεύθυνση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη 

ΙΝΦΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΙΤΑ

Από 14 Ιανουαρίου 2019

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κάθε Δευτέρα στις 20:00 και κάθε Τρίτη στις 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Κανονικό: 16 €, 

Μειωμένο: 13 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών),

Ανέργων: 13 €

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 120 λεπτά με διάλειμμα

Θέατρο ΖΙΝΑ 

Λ. Αλεξάνδρας 74

Τηλέφωνο: 210 6424414