Pájaros de verano – Αποδημητικά Πουλιά

Παραγωγή: Κολομβία/Μεξικό/Δανία – 2018 

Διάρκεια: 125 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * *   

Σκηνοθεσία: Cristina Gallego, Ciro Guerra 

Πρωταγωνιστούν: Carmiña Martínez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narváez, Greider Meza, José Vicente Cote, Juan Bautista Martínez.

Η νέα ταινία του δημιουργού της υποψήφιας για Oscar (πριν από 3 χρόνια) Αγκαλιάς του Φιδιού μας μεταφέρει στις ερημιές των ιθαγενών Wayuu που ζουν στο βορειότερο άκρο της Λατινοαμερικάνικης Ηπείρου, στις ανεμοδαρμένες στέπες της Γουαχίρα. Ο Σίρο Γκέρα και η Κριστίνα Γκαγιέγο σκηνοθετούν μαζί μια πολύχρωμη και σινεμασκόπ ethnic τραγωδία σύγκρουσης πολιτισμών με κεντρικό πρόσωπο ένα φιλόδοξο νεαρό ιθαγενή που παραβαίνει κάθε γραπτό και άγραφο νόμο της φυλής όταν παρασύρεται στο εμπόριο ναρκωτικών με τους γκρίνγκος και τους αλιχούνα, όπως αποκαλούν στη φυλή του τους ξένους και τους παρείσακτους, τους ισπανόφωνους Κολομβιανούς. 

Είμαστε στη δεκαετία του 60 και στις απαρχές του εμπορίου που έκανε περιβόητη την Κολομβία όταν ο Ραπαγιέτ εμφανίζεται στην παραδοσιακή τελετή ενηλικίωσης της μικρής Ζάιντα την οποία και διεκδικεί από τη γιαγιά της την αρχηγό της φατρίας Ούρσουλα. Για να την κερδίσει πρέπει να καταβάλει προίκα και για να βρει τα απαραίτητα δέχεται την πρόταση ενός φίλου του έξω από τη φυλή να ξεκινήσουν να πουλάνε χόρτο στους Αμερικανούς χίπις που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Είναι η απαρχή μιας σκοτεινής και αιματοβαμμένης περιόδου όπου οι παραδόσεις των ιθαγενών προδίδονται, παραμερίζονται και ξεχνιούνται και το εύκολο άφθονο χρήμα ρέει στη ζούγκλα. Την έκπτωση από τον ιθαγενή παράδεισο ακολουθεί η περίοδος της ευμάρειας, μια δεκαετία από το 1975 μέχρι τα μέσα του 80 που ακολουθείται από τον πόλεμο και την καταστροφή. Οι Θεοί τιμωρούν την αλαζονεία και την απληστία και το έγκλημα και η αλληλοσφαγή είναι το τίμημα για την ασέβεια στους άγραφους νόμους τιμής της φυλής. Η απληστία οδηγεί μοιραία σε ένα εμφύλιο πόλεμο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τον πολιτισμό και τις προγονικές παραδόσεις των Wayuu. 

 

Η ταινία είναι χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια που ονομάζονται cantos (τραγούδια) : Τα αγριόχορτα, οι τάφοι, ευημερία, πόλεμος και limbo. Σχεδόν τρεις δεκαετίες διαπερνούν την πλοκή του φιλμ καθώς τρεις γενεές ιθαγενών βουλιάζουν όλο και περισσότερο στην απώλεια της ταυτότητας και των παραδόσεων. Η μεταφυσική αντίληψη των Wayuu για τον κόσμο που τους περιβάλλει περνάει στο περιθώριο όσο το χρήμα ρέει και τα τσιμεντένια μεγαθήρια με τις πισίνες αντικαθιστούν τις παραδοσιακές καλύβες. Η παράδοση όμως επιστρέφει για να πάρει το αίμα της πίσω κι αυτό είναι κανόνας.

Ένα υψηλής αισθητικής αλλόκοτο μεταγουέστερν που έχει να πει πολλά περισσότερα για την πολιτιστική αλλοτρίωση και τα ναρκωτικά ως όπλο μαζικής καταστροφής από κάθε Narcos, τα Αποδημητικά Πουλιά είναι μια οπτική συμφωνία σε χρώμα πορφυρό, του πάθους και του αίματος που ρέει άφθονο και άδικο μέχρι το μεγαλειώδες φινάλε.    

Η ταινία προβλήθηκε ως ταινία έναρξης στο 15ήμερο Σκηνοθετών του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών και υποβλήθηκε από την Κολομβία για το ξενόγλωσσο Oscar, φθάνοντας μέχρι τη short list και επιβεβαιώνοντας τη φήμη του 37χρονου Κολομβιανού δημιουργού αλλά και της παραγωγού και συνεργάτη του (και εδώ συν-σκηνοθέτη) Κριστίνα Γκαγιέγο. 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 31.01.19