Backtrace – Flashback

Παραγωγή: Καναδάς/ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * ½ 

Σκηνοθεσία: Brian A.Miller 

Πρωταγωνιστούν: Sylvester Stallone, Meadow Williams, Matthew Modine, Tyler Jon Olson, Ryan Guzman, Christopher McDonald, Colin Egglesfield, Baylee Curran, Jenna Willis. 

Όταν, μετά από μια μεγάλη ληστεία τράπεζας, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά για όλους τους «ενδιαφερόμενους», αφήνοντας μόνον πτώματα κι έναν επιζώντα με αμνησία, οι αρχές δεν καταφέρνουν να μάθουν τίποτα ούτε για τους δράστες ούτε για τη λεία. Ο μόνος που επέζησε ονόματι Μακ είναι κλεισμένος στο νοσοκομείο των φυλακών χωρίς προοπτική ανάρρωσης.

Έρχεται όμως μια ωραία πρωία μια μυστηριώδης ομάδα και απαγάγει τον Μακ με σκοπό να του χορηγήσει μια πρωτοποριακή ουσία που θα τον κάνει να βρει αυτός τη μνήμη του κι αυτοί το κρυμμένο παραδάκι. Οι ουσίες όμως βγάζουν στη φορά εκτός από χρήμα και πολλά άβολα μυστικά καθώς ο τοπικός αστυνόμος αλλά και το FBI βρίσκονται στο κατόπι τους.

 

Πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό μιας ταινίας είναι το σενάριο. Στο Flashback μάλλον δεν κρίθηκε αναγκαίο. Όταν έχεις μια παλιά και άφθαρτη καραβάνα όπως ο Σλάι, έναν ξεχασμένο αλλά αξιόλογο σταρ των 80s όπως ο Μοντίν που κάνει θριαμβευτική τηλεοπτική επάνοδο αλλά και έναν νεαρό τηλεοπτικό σταρ της εποχής τον Ράιαν Γκούζμαν, έχεις και μια καλή αρχική ιδέα που μπορεί να φανεί και λίγο art και λίγο μοντέρνα όπως το παιγνίδι με την απώλεια μνήμης ενός κακού χαρακτήρα, φτιάχνεις εκεί μια ίντριγκα που θα εκμεταλλευτεί τα ταλέντα τους και τη δημοφιλία τους, πετάς όλα τα γνωστά κλισέ σε διάλογους γραμμένους σε προσέσορα, αψηφάς τη λογική της αφήγησης και ιδού: σφιχτοδεμένοι ρυθμοί, καλό μοντάζ, άψογοι κασκαντέρ ε θέλετε και ταινία; Η δράση όλο και κορυφώνεται, οι καλοί θριαμβεύουν (η μήπως όχι ακριβώς;), ο θεατής προσπαθεί να ανακαλύψει τι ρόλο παίζει η Μέντοου Γουίλιαμς (και πόσων ετών είναι), η ώρα περνάει, το φιλμ τελειώνει και καταλήγει (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) κατευθείαν στο video για καναπέ και πίτσα. Εδώ γιατί να πληρώσει κάποιος εισιτήριο σε αίθουσα; Τα μυστήρια της διανομής. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 31.01.19