Sin Fin – Έρωτας χωρίς τέλος

Παραγωγή: Ισπανία – 2018 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Είδος: Ρομαντικό Δράμα Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: César Esteban Alenda, José Esteban Alenda 

Πρωταγωνιστούν: Javier Rey, María León, Juan Carlos Sánchez, Mari Paz Sayago, Paco Ochoa, Roberto Campillo. 

Όταν ο εσωστρεφής και αδέξιος επιστήμονας Χάβιερ συναντά την εξωστρεφή, δραστήρια και χαρούμενη Μαρία, ο έρωτας τον χτυπάει κατακούτελα. Αλλά και εκείνη ανταποκρίνεται αφού όπως γνωρίζουμε τα ετερώνυμα έλκονται… Δεκαπέντε χρόνια αργότερα όλα έχουν πάει στραβά. Ο Χαβιέρ έχει αφοσιωθεί στη δουλειά του ενώ η Μαρία έχει χάσει την όρεξη για ζωή και ζει ανάμεσα στη θλίψη, τα ηρεμιστικά και τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Ο Χάβιερ  συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να την βοηθήσει. Πρέπει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο για να ξαναγράψουν τη μοίρα της και να αποφύγουν την άθλια πραγματικότητα που βιώνουν. Να ξαναζήσουν και να θυμηθούν τη μαγεία της πρώτης γνωριμίας, δεκαπέντε χρόνια πριν, με την ελπίδα ότι η Μαρία θα γίνει πάλι το χαρούμενο, ζωηρό κορίτσι που ερωτεύτηκε ο Χάβιερ.

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Αλλά πάλι τι τους έχουμε τους επιστήμονες αν δεν μπορούν να κατασκευάσουν μια χρονομηχανή! Εκεί να δεις πως ανατρέπεται το πεπρωμένο. Ή μήπως όχι; Μήπως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο αναπότρεπτο που κρύβεται βαθιά στην ψυχή; Και τι δουλειά έχουν όλες αυτές οι φιλοσοφικές αναζητήσεις σε μια ρομαντική ταινία γυρισμένη στη μαγευτική Ανδαλουσία; Έχουν, αφού το κινηματογραφικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους των αδελφών Αλένδα, βασισμένο στη δική τους ταινία μικρού μήκους Not the End, έχει ως ήρωα μια ιδιοφυή αυθεντία της κβαντικής μηχανικής και εφευρέτη μηχανής που ταξιδεύει στο χρόνο. Έτσι λοιπόν μας παραδίδουν ένα ρομαντικό κοντσέρτο επιστημονικής φαντασίας για δύο ή μάλλον για τέσσερις (μη σου πω για πέντε και κάνω spoiler) αφού παρακολουθούμε τις ζωές των ηρώων μας σε τρέχοντα χρόνο αλλά και στο παρελθόν. Δυο ζωές που η καθεμιά κάνει στη διάρκεια του φιλμ ένα κύκλο 360 μοιρών για να βρεθεί στη θέση της άλλης. Κάτι σαν αντιστροφή των πόλων της γης.    

Οι αδελφοί Αλένδα, γόνοι κινηματογραφικής οικογένειας γνωστής και μη εξαιρετέας στην Ιβηρική, έχουν αναμφισβήτητες σκηνοθετικές ικανότητες. Δεξιοτεχνία, αίσθηση του κάδρου, ατμόσφαιρα όσο χρειάζεται μελαγχολική. Έπρεπε όμως να βρουν έναν άνθρωπο να τους μαζέψει όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες ιδέες που επιδεικνύουν στην ιστορία τους, σε ένα σενάριο με ουσία, συνέχεια και ψυχολογικό βάθος. Δυστυχώς έτσι όπως είναι το φιλμ εκεί που πάει να δημιουργηθεί κλίμα εκεί τινάζεσαι νομίζοντας ότι οι πρωταγωνιστές θα βγάλουν από την τσέπη μια choκολάτα και θα αρχίσουν να τη δαγκώνουν ανάμεσα στις περιπτύξεις. Είναι λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο ρομάντζο και το κιτς και οι αδελφοί Αλένδα τα εξασκούν και τα δύο ως γνήσια τέκνα της Ιβηρικής. Εξ ου και τα βραβεία στο Φεστιβάλ της Μάλαγα και η υποψηφιότητα για Goya πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.  

Χολιγουντιανή rom-com  δεν το λες με τίποτα το φιλμ αλλά παρά τις αρετές του και το όμορφο φινάλε του παραμένει ένα ανήσυχο υβρίδιο. Απλά βλέπεται (με ή χωρίς chοκολάτα)… 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 14.02.19