If Beale Street Could Talk – Αν η Οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 119 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Barry Jenkins

Πρωταγωνιστούν: KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Colman Domingo, Teyonah Parris, Michael Beach, Aunjanue Ellis, Ebony Obsidian, Dominique Thorne, Diego Luna, Finn Wittrock, Ed Skrein, Emily Rios, Pedro Pascal, Brian Tyree Henry. 

Χάρλεμ, αρχές δεκαετίας του ’70. Η Tish και ο Fonny είναι πολύ ερωτευμένοι. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο Fonny φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Η Tish ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αγωνίζεται με τη βοήθεια του δικηγόρου και της οικογένειας της για να αποδείξει την αθωότητα του.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Moonlight διασκευάζει το κλασσικό ρομαντικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν κρατώντας ανέπαφα την εποχή, το συναίσθημα και την οργή που σιγοβράζει πίσω από το λαμπερά περήφανο μαύρο δέρμα των ηρώων του. Η οδός Μπιλ, ένας δρόμος στη μαύρη συνοικία της Νέας Ορλεάνης, είναι ένα σύμβολο για τον Μπόλντουιν και κατ’ επέκταση για τον Τζένκινς που σέβεται απόλυτα το πρωτοπόρο για τα 70s πνεύμα του μεγάλου μαύρου συγγραφέα. Ένα σύμβολο της μαύρης ψυχής της Αμερικής, του κομματιού εκείνου που μέχρι τώρα εμποδιζόταν να αρθρώσει λόγο, να αυτοπροσδιορισθεί και να απεικονίσει τον εαυτό του και όχι τη λευκή ιδέα για αυτόν. Ε λοιπόν, μπορεί ο ρηξικέλευθος και ριζοσπάστης για την εποχή του Μπόλντουιν να αναρωτιόταν απλά τι θα μπορούσε να γίνει αν οι μαύροι Αμερικανοί μπορούσαν να αρθρώσουν λόγο, θα ήταν όμως περήφανος για τον επίγονο Τζένκινς που επιτέλους το κατόρθωσε (εις διπλούν πλέον).

Η οδός Μπιλ είναι μια βαθιά Αμερικάνικη δραματική ιστορία έρωτα και ελπίδας, ζωγραφισμένη με τα πιο γλυκά και ζεστά χρώματα και βουτηγμένη μέσα σε μια ερμηνευτική νιρβάνα ευτυχίας και γαλήνης ακόμη και μέσα στα χίλια όσα βαριά και άδικα συμβαίνουν στους ήρωές της. Ένα διαχρονικό love story και ταυτόχρονα μια οικογενειακή saga, αφιερωμένη στην ανθρωπιά και την ακεραιότητα ανθρώπων καταδιωγμένων για αιώνες λόγω του χρώματός τους που τολμούν να επιμένουν να ζουν με αξιοπρέπεια και αφοσίωση χωρίς να ξεφεύγουν από τα όρια που τους περιορίζουν αλλά και χωρίς να σκύβουν το κεφάλι στη λευκή άδικη εξουσία.

Πάνω από όλα όμως είναι μια υπέροχη διαχρονική και παγκόσμια ρομαντική ιστορία που ο Τζένκινς αφηγείται με το ρυθμό ενός μαγεμένου ποιητή. Με γλύκα, με χιούμορ, με συγκίνηση, με το σήμα κατατεθέν του-τα βαθιά εκφραστικά πορτραίτα των χαρακτήρων του που κοιτάζουν το φακό- και με εργαλεία μια ομάδα εξαίρετων ερμηνευτών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει δυναμικά η επιβλητική Ρεγκίνα Κινγκ, απόλυτα άξια της Οσκαρικής υποψηφιότητας αλλά της Χρυσής Σφαίρας που κέρδισε φέτος για αυτό το ρόλο της προστατευτικής μητέρας. Φυσικά το σκορ του Νίκολας Μπριτέλ είναι και πάλι ονειρεμένο ενώ φωτογραφία και σκηνική διεύθυνση συμβάλλουν υποδειγματικά στην ονειρική αίσθηση της αφήγησης. Χωρίς φόβο, με πολύ πάθος και βαθιά εσωτερική ομορφιά ο Μπάρι Τζένκινς τα κατάφερε και πάλι… 

3 υποψηφιότητες Όσκαρ: Β’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 21.02.19