Under the Silver Lake – Το μυστικό της ασημένιας λίμνης

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 139 λεπτά 

Είδος: Νέο-Νουάρ Μυστηρίου 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: David Robert Mitchell 

Πρωταγωνιστούν: Andrew Garfield, Riley Keough, Topher Grace, Callie Hernandez, Luke Baines, David Yow, Don McManus, Chris Gann, Riki Lindhome. 

Σε ένα συγκρότημα κατοικιών στη μοντέρνα γειτονιά του Silver Lake  στο Los Angeles κατοικεί ο 33χρονος Σαμ, εργένης άεργος και μάλλον απογοητευμένος από τη ζωή. Παρακολουθώντας από το μπαλκόνι του την κοινόχρηστη πισίνα, γνωρίζει τη μυστηριώδη και σέξι Σάρα η οποία του δίνει ραντεβού για την επόμενη μέρα. Ωστόσο την επόμενη μέρα δεν υπάρχει ίχνος της πουθενά και ο ανήσυχος Σαμ αρχίζει να την αναζητά παντού. Αυτή η σχεδόν σουρεαλιστική αναζήτηση θα τον μυήσει στα πιο σκοτεινά και ανομολόγητα μυστικά της πόλης των Αγγέλων… 

Ο σκηνοθέτης του It Follows επανέρχεται δριμύτερος με μια επικών διαστάσεων νέο-νουάρ extravaganza γεμάτη αναφορές στην pop κουλτούρα, όπου ο αργόσχολος πρωταγωνιστής γίνεται μάρτυρας των πιο σκοτεινών πτυχών της Μέκκας του Κινηματογράφου, όντας ο ίδιος οπαδός των πιο ακραίων θεωριών συνομωσίας που θα μπορούσαν να αποτελούν την ίντριγκα ενός χιτσκοκικού αφηγήματος γεμάτου σινεφίλ γοητεία και καυτά κορίτσια. Η hip σήμερα γειτονιά του Silver Lake, με τη βαριά αποφορά της κινηματογραφικής κοινότητας να την συνοδεύει μέχρι τις πύλες ενός μοντέρνου live bar σε ταράτσα ονόματι Καθαρτήριο, γίνεται θέατρο ενός ανοικονόμητου μυστηρίου α λα David Lynch, διάρκειας σχεδόν 2μιση ωρών, με την tits-and-ass αισθητική του Russ Meyer ως ερωτικό περιτύλιγμα.

 

Πίσω από όλη αυτή την σινεφίλ γοητεία κρύβεται μια μάλλον άτσαλη αλληγορία για την στοιχειωμένη από τους μηχανισμούς της Pop κουλτούρας ψυχή του Los Angeles που καταλήγει στην πιο παρανοϊκά γελοία θεωρία συνωμοσίας από την εποχή του αείμνηστου Donnie Darko. Ας ελπίσουμε και ο Mitchell να μην έχει την τύχη του σκηνοθέτη του παραπάνω Richard Kelly που δεν τα κατάφερε να επαναλάβει την αρχική του επιτυχία και πελαγοδρομεί εδώ και χρόνια ανάμεσα σε σχέδια που δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Η παρουσία του τέως Spider-Man Andrew Garfield στο ρόλο του Σαμ φέρει κάτι από την απόκοσμη και κάπως παρανοϊκή γοητεία ενός Anthony Perkins, απελευθερώνοντας απόλυτα τον Βρετανό σταρ από τα Χολιγουντιανά δεσμά.

Το υποψιασμένο σινεφίλ κοινό θα διασκεδάσει αφάνταστα χωρίς απαραίτητα να του αρέσει το γοητευτικά αλλόκοτο αυτό φιλμ. Για τους υπόλοιπους υπάρχει πάντα μια μερίδα tits-and-ass.            

Διανομή: Spentzos Film 

Στις αίθουσες από 07.03.19