La terra dell' abbastanza – Αδέλφια εξ αίματος

Παραγωγή: Ιταλία – 2018 

Διάρκεια: 95 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Damiano & Fabio D' Innocenzo 

Πρωταγωνιστούν: Andrea Carpenzano, Matteo Olivetti, Milena Mancini, Massimiliano Tortora, Giordano De Plano, Michela De Rossi, Walter Toschi, Luca Zingaretti. 

Ο Μίρκο και ο Μανόλο, δυο κολλητοί φίλοι από παιδιά κάπου στα προάστια της Ρώμης. Ζουν και οι δύο σε μονογονεϊκές οικογένειες, ο Μίρκο με την εργαζόμενη μητέρα του κι ο Μανόλο με τον ακαμάτη πατέρα του. Δύσκολα τα βγάζουν πέρα,. Περνούν τις μέρες τους μαζί στη σχολή ενώ τις νύχτες βολτάρουν με το αμάξι, κάνοντας όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Η οποία όχι μόνο δεν έρχεται αλλά ανατρέπεται τελείως όταν ένα βράδι παρασύρουν άθελά τους με το αμάξι έναν άγνωστο πεζό και στη συνέχεια τον εγκαταλείπουν αβοήθητο στην άσφαλτο. Πανικόβλητοι τρέχουν να ζητήσουν τη βοήθεια του πατέρα του Μανόλο, χωρίς να γνωρίζουν, ότι έχουν σκοτώσει έναν πληροφοριοδότη της αστυνομίας και ότι με αυτό τον τρόπο έχουν μόλις εξαργυρώσει μια θέση στην τοπική συμμορία μαφιόζων. Μια θέση που θα τους εξασφαλίσει εύκολο χρήμα, άνεση και την αυταπάτη μιας καριέρας στην πυραμίδα της μαφίας. Όμως σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι η γη της επαγγελίας που αναζητούσαν…

Καλωσορίσαμε για μια ακόμη φορά στις φτωχογειτονιές της Ρώμης. Ο λούμπεν νεορεαλισμός του Dogman προφανώς και δεν φύτρωσε από το μηδέν όπως αποδεικνύει αυτό το φιλμ που κυκλοφόρησε επίσης πέρυσι στη γειτονική χώρα. Άνθρωποι νέοι που το αίμα τους βράζει, εξαθλίωση χωρίς προοπτική, κοινωνική αποδιάρθρωση ξεκινώντας από τη βάση-τη διαλυμένη οικογένεια, παντελής έλλειψη παιδείας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φυτίλι. Αυτό το φυτίλι παρέχεται εύκολα από το οργανωμένο σε φαμίλιες έγκλημα που πάντα έχει μια θέση κενή για νέους και αναλώσιμους που νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους. Η μαφία, ως δηλητηριώδες υποκατάστατο του υγιούς κοινωνικού ιστού, το μόνο που προσφέρει είναι θάνατος και καταστροφή. Μέχρι όμως εκείνη τη στιγμή όλα μοιάζουν υπέροχα και ιδανικά. Και κυρίως εύκολα.

Είναι σοκαριστικά αφοπλιστική η ευκολία με την οποία οι δύο φίλοι εντάσσονται στην τοπική φαμίλια, αναλαμβάνοντας το ρόλο του εκτελεστή σαν να κάνουν ντελίβερι σε πιτσαρία! Και είναι εξαιρετικά καλογραμμένη και με απίστευτο εσωτερικό ρυθμό δομημένη η κάθοδός τους προς τη γη της επαγγελίας (όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλος). Το ντεμπούτο των Αδελφών Ινοτσέντσο στις ταινίες μεγάλου μήκους σφύζει από ζωή, υπόκωφη ένταση και διαθέτει δύο χαρισματικούς νέους ηθοποιούς που ήδη αρχίζουν να κάνουν όνομα στη γειτονική μας χώρα: Αντρέα Καρπεντσάνο και Ματέο Ολιβέτι, ο ένας καλύτερος από τον άλλο.

Ο νεορεαλισμός ποτέ δεν πεθαίνει στο Ιταλικό σινεμά που είναι εδώ, δυνατό και ανανεωμένο!   

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 07.03.19