Beautiful Boy – Ένα όμορφο αγόρι

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 120 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen 

Πρωταγωνιστούν: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Jack Dylan Grazer, Oakley Bull, Christian Convery, Amy Aquino, Carlton Wilborn, Stefanie Scott και ο Timothy Hutton.   

Ο 18χρονος Νικ Σεφ, καλός μαθητής, συντάκτης της σχολικής εφημερίδας, ηθοποιός στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου, μέλος της ομάδας πόλο, φανατικός αναγνώστης και ταλαντούχος καλλιτέχνης, ετοιμάζεται για το κολέγιο. Μόνο που υπάρχει ένα θεματάκι. Οι εφηβικοί πειραματισμοί του με κάθε λογής ναρκωτικά τον έχουν οδηγήσει στη μεθαμφεταμίνη που, όπως έγραψε κι ο ίδιος, μετέτρεψε τον κόσμο του από ασπρόμαυρο σε technicolor. Η κάθοδος προς την εξάρτηση είναι ραγδαία και έτσι ανάμεσα σε αποτυχημένες προσπάθειες αποτοξίνωσης, εξαφανίσεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και καθώς ο Νικ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον κόσμο των ναρκωτικών, ο πατέρας του αγωνίζεται να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και με την δύναμη της αγάπης, να σώσει το «όμορφο αγόρι» του από τα συντρίμμια της εξάρτησης. 

Ο Φλαμανδός Φέλιξ βαν Γκρένιγκεν κάνει το χολιγουντιανό του ντεμπούτο με μια ακόμη οικογενειακή ιστορία που του δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει την ευαισθησία του και την αγάπη του για αληθινούς χαρακτήρες, αντιμέτωπους με καταστάσεις που τους ξεπερνούν και τους καλούν να ορθώσουν ανάστημα και να κάνουν επιλογές. Αυτή τη φορά το έναυσμα είναι η εξάρτηση από τα ναρκωτικά ενός φέρελπι νέου και η απόλυτη αφοσίωση του πατέρα του, διάσημου δημοσιογράφου, στον αγώνα να «πάρει πίσω» το παιδί του από τις ουσίες. Τα πως και το γιατί της εξάρτησης έρχονται αντιμέτωπα με την απόλυτη καθαρή αγάπη ως μόνο αντίδοτο σε μια αρρώστια της ψυχής που εκμηδενίζει σταδιακά το σώμα.

Βασισμένο στα απομνημονεύματα των Ντέιβιντ και Νικ Σεφ το σενάριο των Λουκ Ντέιβις και Φέλιξ βαν Γκρένιγκεν ζωγραφίζει σε δύο χρόνους, χωρίς μιζέρια, με χιούμορ και δύναμη, ένα ολοζώντανο οικογενειακό πορτραίτο που κυριαρχείται από την αγάπη και την απελπισία ενός πατέρα καθώς «βλέπει» την ψυχή του αγαπημένου του γιου να σβήνει μέσα στις μεθαμφεταμίνες και να πηγαινοέρχεται από την αποτοξίνωση στο ξανακύλισμα χωρίς τέλος. Ρεαλισμός, στέρεοι χαρακτήρες, υπέροχο-όπως πάντα για τον Γκρένινγκεν-ροκ σάουντρακ και μια ερμηνεία δραματικά καθηλωτική από τον Στιβ Καρέλ που σε κάνει να ξεχνάς ότι έχεις μπροστά σου έναν από τους πιο κωμικούς ηθοποιούς της Αμερικής. Και όχι δεν ήταν υποψήφιος για Oscar! Δεν χώρεσε φαίνεται…Ήταν υποψήφιος όμως για χρυσή σφαίρα β΄ ρόλου ο αεί ανερχόμενος Τιμοτέ Σαλαμέ (του Call me by your name) που ερμηνεύει (αρκετά πειστικά αλλά μέχρι εκεί) τον εξαρτημένο γιο του.   

Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου (Τιμοτέ Σαλαμέ)

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 07.03.19 

 

Τα γεγονότα πίσω από την Ιστορία

Το 2005, ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σεφ έγραψε ένα άρθρο με τίτλο "Ο εθισμένος γιος μου" για το New York Times Magazine. Mια συγκλονιστική,  ειλικρινή και αξέχαστη κατάθεση ψυχής για τη μάχη που έδινε ο γιος του Νικ, με τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα περιέγραφε τις δικές του προσπάθειες να σώσει την οικογένειά του - τη δεύτερη σύζυγό του Κάρεν και τα δύο πολύ μικρότερα παιδιά τους - στη διάρκεια μιας δεκαετούς δοκιμασίας.

Δύο χρόνια αργότερα, ο παραγωγός Τζέρεμι Κλάινερ της Plan B Entertainment ,  έμαθε ότι ο Σεφ είχε γράψει ένα βιβλίο για τον 10ετή αγώνα του γιου του, με τίτλο «Ένα Όμορφο αγόρι» και ταυτόχρονα ο ίδιος ο Νικ είχε γράψει τα δικά του απομνημονεύματα με τίτλο «Tweak». Τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα και δημιούργησαν ένα συναισθηματικό, πολυεπίπεδο πορτρέτο μιας  οικογένειας σε κρίση. Όταν ο Κλάινερ μοιράστηκε τα βιβλία με τους συνεργάτες του, τους παραγωγούς Ντίντι Γκάρντνερ και Μπραντ Πιτ, πρότεινε ένα ασυνήθιστο σενάριο. Κάθε βιβλίο ήταν από μόνο του συγκινητικό και σημαντικό, ο συνδυασμός τους, όμως, θα μπορούσε να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Οι δύο διαφορετικές οπτικές απέναντι στα ίδια γεγονότα συνδυάστηκαν για το σενάριο μιας ταινίας και το αποτέλεσμα ήταν απλά συναρπαστικό.

Ο Ντέιβιντ Σεφ δεν είχε προγραμματίσει να εκδώσει το βιβλίο του. Το γράψιμο ήταν αρχικά μία διέξοδος για να αντιμετωπίσει το χάος και την αβεβαιότητα εκείνης της περιόδου της ζωής του ενώ ο Νικ Σεφ ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του μετά από μια ακόμη ανεπιτυχή απόπειρα αποτοξίνωσης. Όταν του ζητήθηκε να εγκαταλείψει το κέντρο θεραπείας που νοσηλευόταν στο Νέο Μεξικό, εξαφανίστηκε και η οικογένειά του τον αναζητούσε για σχεδόν 18 μήνες. Και τα δύο βιβλία που κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα, έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και εμφανίστηκαν στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες με τα best-seller

O τίτλος του βιβλίου και της ταινίας “A beautiful boy” προέρχεται από το ομότιτλο τραγούδι που έγραψε ο John Lennon , όταν γεννήθηκε ο γιος του, Σον. Το τραγούδι “Beautiful Boy” είχε πάντα μεγάλη σημασία για τον Ντέιβιντ Σεφ, αφού στην αρχή της δημοσιογραφικής του καριέρας είχε πάρει συνέντευξη από τον Λένον.