21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ένας Συνήγορος για Όσκαρ και λοιπές διαφορετικές απόψεις για την πραγματικότητα

 Το Ολύμπιον

Από το 2018 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται μαζί με τις Κάννες και το Βερολίνο στη λίστα με τα 28 κορυφαία Φεστιβάλ στον κόσμο με τα οποία είναι συμβεβλημένη η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και τα οποία συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των προτεινόμενων για Όσκαρ ντοκιμαντέρ. Έτσι λοιπόν ο εξαιρετικός Συνήγορος που φέτος τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο περιλαμβάνεται αυτόματα στη λίστα των ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσουν μια θέση στην 5άδα του 2020. Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για το Φεστιβάλ να αποστέλλει στην οσκαρική προεπιλογή μια τόσο τολμηρή θεματικά ταινία που είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητη αφού παρουσιάζει το πορτραίτο μιας Ισραηλινής δικηγόρου που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην απονομή δικαιοσύνης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παλαιστίνιων υπόδικων. 

Rachel Leah Jones

«Συνήθως κολυμπώ στα δροσερά και ήρεμα νερά της “πολιτιστικής κριτικής” και το να καταπιάνομαι με νόμους, ήθη, ηθική και αντίσταση –για να μην αναφέρω τη βίαιη αντίσταση- με έκανε ενίοτε να νιώθω ότι βυθίζομαι σε μια δίνη. Η Λέα Τσεμέλ, η πρωταγωνίστριά μας, κολυμπά ενάντια σε αυτά τα ρεύματα εδώ και πενήντα χρόνια» είπε μεταξύ άλλων συγκινημένη η Ρέιτσελ Λι Τζόουνς παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο. 

Και άλλοι όμως κινηματογραφιστές πήγαν αντίθετα στο ρεύμα όπως ο Άρης Χατζηστεφάνου που επιχείρησε να κτίσει τη δική του Βενεζουέλα, μακριά από την επίσημη άποψη των Media  κάνοντας το Make the Economy Scream που τιμήθηκε με το Βραβείο Νεότητας.

Άρης Χατζηστεφάνου

Όπως δήλωσε ο ίδιος ««Κανονικά είθισται να λέμε τα ονόματα των ανθρώπων που μας βοήθησαν αλλά αν το κάνω εγώ θα σας ξενυχτούσα γιατί είναι πάνω από 700, καθώς πρόκειται για μια παραγωγή crowdfunding και σε αυτό το κοινό χρωστάμε ότι κάναμε αυτό το ταξίδι. Ωστόσο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Άρη Τριανταφύλλου, τον Θάνο Τσάντα, τον Ερμή Γεωργιάδη, τη Μυρτώ Συμεωνίδου και επειδή σε κάθε ντοκιμαντέρ κλέβεις και τις ζωές κάποιων ανθρώπων, θέλω να ευχαριστήσω και την Κατερίνα Κιτίδη, που χωρίς την στήριξη της δεν θα είχαμε κάνει τίποτα».

Το Αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτή την τελευταία ταινία του δημιουργού του Debtocracy, αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Τριανόν της Πατησίων. Παρακάτω το trailer 

 

Για τις λίστες των βραβευμένων δείτε εδώ