Arctic - Αρκτική

Παραγωγή: Ισλανδία – 2018 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Joe Penna 

Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir.             

Ένας άνδρας μένει ολομόναχος και αβοήθητος στην καρδιά της Αρκτικής όταν πέφτει το μικρό αεροπλάνο του. Αποφασισμένος να επιβιώσει πάση θυσία, μετατρέπει το κέλυφος του αεροπλάνου του σε προσωπικό καταφύγιο, φροντίζει να εξασφαλίσει τροφή, έχει τα μάτια ανοιχτά και τα αυτιά τεντωμένα αφού στην Αρκτική οι κίνδυνοι είναι λευκοί, τριχωτοί και πελώριοι και βέβαια έχει στήσει ένα σύστημα που στέλνει σήματα SOS, ελπίζοντας σύντομα να έρθει κάποιος να τον αναζητήσει. Η απρόβλεπτη και ανατρεπτική συνέχεια της περιπέτειάς του όμως θα τον κάνει να αναρωτηθεί  αν θα παραμείνει στην ασφάλεια του καταφυγίου του ή αν θα αναζητήσει τη σωτηρία διασχίζοντας το εξαιρετικά αντίξοο παγωμένο περιβάλλον της Αρκτικής.

Ένας άνδρας, ένα κατεστραμμένο αεροπλάνο και το παγωμένο ανελέητο χιόνι. Μια ιστορία επιβίωσης που θα έμοιαζε βγαλμένη από τις οθόνες του National Geographic αν παρέμενε στα στενά πλαίσια της αντίθεσης ανθρώπου και φύσης. Αυτό που κάνει όμως η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Τζο Πένα είναι να προκαλέσει συναισθηματικά τον ήρωά της, υποβάλλοντάς τον σε διλήμματα ζωής που γίνονται ακόμη πιο πιεστικά από τις ακραίες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένος να διαβιώσει. Έναν ήρωα χωρίς κανένα κινηματογραφικό παρελθόν, ένα άγραφο χαρτί για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα, δεν υπάρχουν flashback,  ωστόσο στην σιωπηλή πορεία του μέσα στις πολικές θερμοκρασίες μας φαίνεται ότι αρχίζουμε να τον ακούμε να μιλάει χωρίς να κινεί καν τα χείλη του. Κι αυτό είναι το μεγάλο ερμηνευτικό επίτευγμα του σπουδαίου Mαντς Μίκελσεν. Ο διεθνής Δανός σούπερσταρ, στην πιο απαιτητική ερμηνεία της καριέρας του, απογειώνει το ρόλο σε υπαρξιακά επίπεδα παίζοντας με το βλέμμα και με την κίνηση του σώματος και πολύ λιγότερο με τον λόγο. Η ταινία ούτε για αστείο δεν θα ήταν ίδια χωρίς τη στιβαρή του παρουσία αν και η αφηγηματική δεινότητα του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη είναι βέβαιο ότι θα παρέδιδε ένα ευπρόσωπο θέαμα σε κάθε περίπτωση. Ο 32χρονος Βραζιλιάνος Τζο Πένα, διάσημος Youtuber με εκατομμύρια ακόλουθους ως Mystery Guitar Man, με ταινίες μικρού μήκους και πολλά διαφημιστικά στο ενεργητικό του, θα ήταν ίσως ο τελευταίος που θα περίμενε κανείς πίσω από τις κάμερες ενός τέτοιου είδους σκεπτόμενης περιπέτειας. Κι όμως το αποτέλεσμα τον δικαιώνει με το παραπάνω και μας αφήνει ανυπόμονους για τη συνέχεια.

Ένας Βραζιλιάνος, Ένας Δανός, η Ισλανδία στο τοπίο, την παραγωγή και τη διεύθυνση φωτογραφίας και ένα μικρό κινηματογραφικό επίτευγμα που προχωράει ένα βήμα πιο πέρα το genre που μας έδωσε το Castaway και το All is Lost. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 14.03.19