The Sisters Brothers – Οι Αδελφοί Σίστερς

Παραγωγή: Γαλλία – 2018 

Συμπαραγωγοί: ΗΠΑ/Ισπανία/Ρουμανία/Βέλγιο 

Διάρκεια: 122 λεπτά 

Είδος: Γουέστερν 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Jacques Audiard 

Πρωταγωνιστούν: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rebecca Root, Allison Tolman, Rutger Hauer, Carol Kane. 

Στο Όρεγκον του 1851 δύο αδέλφια, οι περιβόητοι πιστολάδες Ηλάι και Τσάρλι Σίστερς,  προσλαμβάνονται από έναν πλούσιο και σκοτεινό τύπο για να σκοτώσουν τον χρυσοθήρα Χερμαν Γουόρμ, τον οποίο κατηγορεί ως άθλιο κλέφτη. Τον Χέρμαν παρακολουθεί επίσης για λογαριασμό του αφεντικού και ο χαμηλών τόνων Τζο Μόρις με αποστολή να τον βρει και να τον παρασύρει με δόλο στους εκτελεστές αδελφούς. Η πορεία τους ακολουθεί το δρόμο του Νότου και τον πυρετό του χρυσού προς την Καλιφόρνια και το Σαν Φρανσίσκο. Μια πορεία ποτισμένη με αίμα, όπου εχθροί και σύμμαχοι θα αλλάζουν συχνά στρατόπεδο, που θα επηρεάσει βαθιά τους αιμοσταγείς αδελφούς και θα τους κάνει να ανακαλύψουν κρυμμένες πτυχές και απωθημένα τους μυστικά.

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Ζακ Οντιάρ, ενός από τους πιο ευαίσθητους και διεισδυτικούς Γάλλους σκηνοθέτες, είναι τουλάχιστον αναπάντεχο αφού βουτάει στα βαθιά και απόλυτα αμερικάνικα νερά ενός είδους που μόνο οι Ιταλοί της δεκαετίας του 70 είχαν τολμήσει να αγγίξουν εκτός Χόλιγουντ. Χωρίς να πλησιάζει τη σπαγγέτι αισθητική και με βάση ένα μοντέρνας ψυχολογικής βάσης μυθιστόρημα (του Καναδού Πάτρικ Ντεγουίτ) ο Οντιάρ δημιουργεί ένα sui generis υβρίδιο σοβαρού γουέστερν και μαύρης κωμωδίας που επίσης μικρή σχέση έχει με τα νεογουέστερν του Ταραντίνο ή των Κοέν.

Τρεις σπουδαίοι Χολιγουντιανοί σταρ και ένας ανερχόμενος δανείζουν το ερμηνευτικό τους βάρος σε μια ιστορία για τη κτηνώδη φύση του ανθρώπου και τα φονικά του ένστικτα ως θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το Αμερικάνικο κράτος σε ένα σύμπαν παράλληλο με τη βιομηχανική επανάσταση της Βικτωριανής εποχής που κατακτούσε τότε τον Παλαιό Κόσμο. Η ενστικτώδης φονική αγριότητα των αδελφών Σίστερς, που συχνά πυκνά στη διάρκεια του φιλμ υποσκάπτεται κωμικά ξεκινώντας από το επώνυμό τους και καταλήγοντας στα οικογενειακά τους απωθημένα, έρχεται σε σύγκρουση με την επιστημονική ορθολογική σκέψη του Χέρμαν Γουόρμ αλλά το κέρδος ως απώτερο κίνητρο είναι αυτό που καθορίζει τελικά την πορεία αυτής της αναμέτρησης μέχρι το ισοπεδωτικό και κάπως ειρωνικό φινάλε.

Οι αργοί νωχελικοί ρυθμοί της ταινίας αλλά και κάποια έλλειψη σεναριακού focus ίσως ξενίσουν τους θαυμαστές του είδους που όμως θα αποζημιωθούν πολλές φορές με το απίστευτο και αιματηρό body count της καριέρας των δύο αδελφών. Η ταινία Πάντως εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για τη σκηνοθεσία της κερδίζοντας τα αντίστοιχα βραβεία τόσο στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα όσο και στα φετινά Γαλλικά βραβεία Σεζάρ. Θα προσθέταμε ως βασικό ατού και τις εξαιρετικές ερμηνείες των 4 πρωταγωνιστών. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 14.03.19