Dragged across Concrete - Τα δύο πρόσωπα του νόμου

Παραγωγή: Καναδάς/ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 159 λεπτά 

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: S. Craig Zahler 

Πρωταγωνιστούν: Mel Gibson, Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Tory Kittles, Thomas Kretschmann, Michael Jai White, Laurie Holden, Don Johnson, Udo Kier, Liannet Borrego, Justine Warrington, Trezzo Mahoro, Andrew Dunbar, Fred Melamed. 

Ο Ρίτζμαν, σκληροτράχηλος παλαιάς κοπής ντετέκτιβ της αστυνομίας και ο ευέξαπτος Λουρασέτι, ο νεότερος συνεργάτης του, τίθενται σε διαθεσιμότητα όταν ένα βίντεο που δείχνει τις σκληρές μεθόδους καταστολής που ακολουθούν, διαρρέει στο διαδίκτυο. Ο Ρίτζμαν, με σύζυγο πρώην αστυνομικό και νυν ασθενή με σκλήρυνση και με μια έφηβη κόρη που συνεχώς παρενοχλείται από τους νεαρούς αλήτες της κακόφημης γειτονιάς τους, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το ίδιο και ο Λουρασέτι που ετοιμάζεται να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του. Στερημένοι από τα απαραίτητα λόγω της διαθεσιμότητας και απογοητευμένοι, οι δύο αστυνομικοί αποφασίζουν να δράσουν ατομικά και έρχονται σε επαφή με τον υπόκοσμο όπου και θα βρουν πολλά περισσότερα από όσα είχαν όσο ζούσαν στη σκιά.

Το οικονομικό και κοινωνικό δράμα συνηθισμένων μικροαστών που σταδιακά περιθωριοποιούνται και αναπτύσσουν ως αντίβαρο αμφοτεροφασίζουσες κοινωνικές απόψεις είναι βούτυρο στο ψωμί ενός sui generis πολυμήχανου και πολύτροπου δημιουργού όπως ο Ζάλερ. Συγγραφέας, μουσικός μέταλ, σκηνοθέτης είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητές του. Στο βίαιο σύμπαν των ταινιών του θα βρεις μόνο gore συνδυασμένο με δράμα και μακριές διαλογικές συζητήσεις. Για αυτό και η βαριά αποφορά του μεσήλικα πλέον Μελ Γκίμπσον πάει γάντι στις ιστορίες από το πεζοδρόμιο που αποτελούν την ψυχή αυτής της αργής αλλά σχεδόν τελετουργικά βίαιης ταινίας που επικεντρώνεται στην αιματηρή ληστεία μιας τράπεζας γεμάτης ράβδους χρυσού. Μεγάλες σκηνές διαλόγων εναλλάσσονται με σκληρές σεκάνς βίας και φόνων καθώς η υπόκωφη ένταση ανεβαίνει λεπτό προς λεπτό μέχρι το εκκαθαριστικό φινάλε μετά από 2μιση ολόκληρες ώρες καταβύθισης στην ανέχεια και το οικονομικό αδιέξοδο των μικρομεσαίων τάξεων της Αμερικής. Ο Ζάλερ επικαλείται ως έμπνευση την Ένταση του Μάικλ Μαν αλλά εμείς θα λέγαμε ότι μοιάζει σαν να γύριζε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη!

Η κορυφαία χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ενώ η παράλληλη ίντριγκα του μαύρου πρώην κρατούμενου εμπλουτίζει το φιλμ με πολλά δηκτικά  σχόλια γύρω από την κατάσταση των πραγμάτων της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ.  Πάντως η υπερβολική για το είδος διάρκεια του φιλμ του στέρησε-όπως γράφτηκε-την ευρύτερη διανομή στις ΗΠΑ. Ίσως η προβολή στις ψηφιακές πλατφόρμες να λειτουργεί εξίσου καλά ίσως και όχι. Εμείς πάντως έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε βυθισμένοι στη σκοτεινή αίθουσα κι αυτή είναι μια εμπειρία που δεν αντιγράφεται. 

Διανομή: Odeon & Audiovisual 

Στις αίθουσες από 21.03.19