Us - Εμείς

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 116 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ Τρόμου 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Jordan Peele 

Πρωταγωνιστούν: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Yahya Abdul-Mateen II, Anna Diop, Cali Sheldon, Noelle Sheldon, Madison Curry. 

Η ευκατάστατη μαύρη οικογένεια Γουίλσον πηγαίνει διακοπές στο εξοχικό της στη Σάντα Κρουζ κάπου στη Νότια Καλιφόρνια. Η Αντελάιντ, ο Γκέιμπ και τα παιδιά τους η έφηβη Ζόρα και ο μικρότερος Τζέισον ετοιμάζονται να περάσουν όμορφα μαζί με τους ακόμη πιο ευκατάστατους λευκούς φίλους τους, τους Τάιλερ με τις δύο κόρες τους. Δεν είναι όμως όλοι ανέμελοι σ αυτό το ηλιόλουστο τοπίο. 30 χρόνια πριν, η Αντελάιντ είχε μια τραυματική εμπειρία στο λούνα παρκ της Σάντα Κρουζ που της άφησε ένα απροσδιόριστο και σκοτεινό τραύμα να τη στοιχειώνει για πάντα. Οι φόβοι της δεν θα αργήσουν να πάρουν σάρκα και οστά όταν μια νύχτα μια παράξενη επίσης 4μελής οικογένεια εμφανίζεται στο κατώφλι του σπιτιού τους. Μια οικογένεια που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους ήρωες και που μοιάζει να είναι το είδωλο του σκοτεινού καθρέφτη τους…  

Η επιστροφή του Τζόρνταν Πιλ μετά το θρίαμβο του Get Out ! μπορεί να μη φθάνει ακριβώς στο ύψος εκείνης της βραβευμένης με Oscar σεναρίου αλληγορίας για τον ρατσισμό ωστόσο είναι ακόμη πιο φιλόδοξη, συνδυάζοντας τις άπειρες σινεφίλ αναφορές του δημιουργού της στην υπηρεσία μιας ανατριχιαστικής, γεμάτης αβάσταχτο σασπένς, ίντριγκας που καυτηριάζει με χιούμορ και οξυδέρκεια τον ενοχικό ψυχισμό του αμερικάνικου έθνους. Τοποθετώντας το τραύμα της ηρωίδας του στο μακρινό 1986 και σε εκείνη την άνοιξη που διοργανώθηκε το φιλανθρωπικό event Hands Across America (τότε που 6 εκατομμύρια Αμερικανοί έδωσαν τα χέρια φτιάχνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα από την Δυτική Ακτή μέχρι τη Νέα Υόρκη), έρχεται να αντιστρέψει με βαθιά ειρωνεία αυτή την εικόνα μέσης αμερικάνικης καλοσύνης στο ανατρεπτικό (αν και όχι απόλυτα σαφές) φινάλε, καταγγέλλοντας με μαύρο χιούμορ ως εχθρό του κάθε Αμερικανού το απωθημένο (από τον κοινωνικό κονφορμισμό;) alter ego του.

Χίτσκοκ και Σιάμαλαν αλλά και Χάνεκε και Κούμπρικ (ναι Κούμπρικ) έχουν μπει στο χωνευτήρι μαζί με μπόλικη pop soul culture και με γαρνιτούρα ένα αριστουργηματικά ανατριχιαστικό σκορ από τον σπουδαίο δημιουργό σύγχρονης μουσικής Μάικλ Άμπελς (ίσως ο δικός του Μπέρναρντ Χέρμαν;). Περισσότερα σχόλια θα πρόδιδαν τις υπέροχες σεκάνς χιουμοριστικού τρόμου (ή τρομακτικού χιούμορ;) που έχει ετοιμάσει ο νέος μάστερ του μακάβριου και θα στερούσαν από το κοινό την απόλαυση της ανακάλυψης μιας από τις πιο πρωτότυπες κινηματογραφικές «μεταγραφές» των τελευταίων ετών. 

Η ταινία ευτυχεί από την σχεδόν σχιζοφρενική διπλή ερμηνεία της βραβευμένης με Όσκαρ, Λουπίτα Νιόνγκο, που εξελίσσεται σε σούπερσταρ καθώς και από τις χιουμοριστικές πινελιές με τις οποίες ζωγραφίζει τον όχι και τόσο δυναμικό σύζυγό της ο Γουίνστον Ντιουκ (συμπρωταγωνιστής της στο Black Panther). Πάνω από όλα όμως κυριαρχεί η σκηνοθετική δύναμη του Πιλ που γραπώνει το θεατή από το σβέρκο με το καλημέρα και δεν τον αφήνει να καθήσει αναπαυτικά στο κάθισμά του μέχρι να τελειώσει αυτή η εφιαλτική οδύσσεια διπλότυπου τρόμου.

Us μήπως όπως US;Μια ταινία must που θα συνεχίσει να απασχολεί κοινό και Media ίσως μέχρι τα επόμενα Oscar! Μέχρι τότε δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε τον Τζόρνταν Πιλ ως οικοδεσπότη στο επερχόμενο reboot της Ζώνης του Λυκόφωτος. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 21.03.19