Hotel Mumbai – Επίθεση στη Βομβάη

Παραγωγή: Αυστραλία/Ινδία/ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 123 λεπτά 

Είδος: Δραματικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Anthony Maras 

Πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi, Tilda Cobham-Hervey, Anupam Kher, Jason Isaacs, Amandeep Singh, Suhail Nayyar, Manoj Mehra, Dinesh Kumar, Amriptal Singh, Kapil Kumar Netra, Adithi Kalkunte, Alex Pinder, Vipin Sharma. 

Από τις 26 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2008 μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Βομβάη, προκάλεσε χάος μέχρι να επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις που ήρθαν από το Δελχί. Ανάμεσα στις επιθέσεις και αυτή μιας ομάδας Τζιχαντιστών που, κρυμμένη ανάμεσα σε απεγνωσμένους επιζώντες που έψαχναν για καταφύγιο, εισέβαλε στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Taj Mahal προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου σφαγή πυροβολώντας αδιακρίτως κατά πάντων.

Αυτή η ταινία, σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους για τον Ελληνικής καταγωγής Αυστραλό Άντονι Μάρας, εντάσσεται στο κλίμα των σύγχρονων θρίλερ που βασίζουν τις υποθέσεις τους στις όλο και αυξανόμενες επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών ανά την υφήλιο όπως λόγου χάρη το πρόσφατο Patriot Day.  Στην περίπτωση της επίθεσης στη Βομβάη έχουμε πολλά περιστατικά (σε σιδηροδρομικό σταθμό, σε καφέ κ.α.) όμως η ταινία επικεντρώνεται στην πιο θεαματική ιστορία, στην άλωση του πιο exclusive ξενοδοχείου ολόκληρης της Ινδίας που κατέδειξε και την κυβερνητική ανετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίζει άμεσα τέτοια περιστατικά.

Επί της ουσίας (όπως γράφεται και κάπου στους υπότιτλους) οι επιθέσεις που διενεργήθηκαν από νέους που στρατολογήθηκαν στη τζιχάντ με την υπόσχεση ότι οι οικογένειές τους θα αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα, είχαν τη διακριτική υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν. Ακόμη μια πράξη σε έναν ακήρυχτο πόλεμο που άφησαν πίσω τους οι Βρετανοί αποχωρώντας το 1947.

Παρά τις αρχικές νύξεις της ταινίας για τις τεράστιες οικονομικές, ταξικές και πολιτιστικές διαφορές της Ινδίας που γίνονται εμφανείς εντός ενός ξενοδοχείου που μοιάζει να έχει παραμείνει στη Βικτωριανή εποχή, από τη στιγμή της επίθεσης η αφήγηση ομογενοποιεί το ετερόκλητο καστ από τη μια σε ρόλους θυμάτων που απλά αγωνίζονται να επιβιώσουν κι από την άλλη σε αφοσιωμένο προσωπικό που είναι έτοιμο να δώσει και τη ζωή του για την προστασία των βαθύπλουτων ενοίκων. Τρομακτική η τρομοκρατία αλλά και στην παραπάνω εικόνα κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ενωμένοι λοιπόν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, Ινδοί και Δυτικοί (άντε κι ένας κυνικός Ρώσος) ενώπιον του κοινού εχθρού που είναι η ισλαμική τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφήγημα απίστευτα συναρπαστικό και αγωνιώδες, με τρομερό ρυθμό και άριστο μοντάζ αλλά με επίσης σχηματικούς χαρακτήρες και μελοδραματικές παραφωνίες που μειώνουν το σύνολο.

Μεγάλο μέρος των διαλόγων του φιλμ βασίστηκε σε πραγματικούς διαλόγους που έχουν καταγραφεί στις απομαγνητοφωνήσεις υποκλοπών τηλεφωνικών κλήσεων. Και είναι ανατριχιαστικοί. Όσο πάντως καλογυρισμένη και να είναι η ταινία, όσο και να ξέρεις ότι η πολιορκία έληξε με τη διάσωση πολλών ανθρώπων, χαίρεσαι όταν επιτέλους τελειώνει και καταλαγιάζουν και οι παλμοί και το νευρικό σύστημα. Γιατί μόλις παρακολούθησες μια ταινία αληθινού τρόμου… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 21.03.19