Disney/Fox: 71 δις δολάρια για μια ιστορική εξαγορά

Η συμφωνία που υπογράφτηκε, μετά από 15μηνη διαπραγμάτευση, στις 20 Μαρτίου 2019 ανάμεσα στον Διευθύνοντα της Disney Μπομπ Άιγκερ και τον μεγιστάνα της Fox Ρούπερτ Μέρντοχ, μοιάζει περισσότερο με συνθήκη ειρηνικής κατάκτησης εδαφών. Όπου εδάφη βλέπε πλούσιες «χώρες» με ονόματα όπως Twentieth Century Fox, Fox Searchlight Pictures, Fox 2000 Pictures, Fox Family, και Fox Animation μεταξύ άλλων. Ειρηνικής; Μάλλον όχι αν αναλογιστούμε την αναπόφευκτη εκατέρωθεν απώλεια 2 με 4 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

 

Η εταιρεία-αυτοκρατορία του Θεάματος και της Παγκόσμιας Αναψυχής έκοψε πολλά κομμάτια από την νόστιμη πίττα ενός (τέως πλέον) ανταγωνιστή και είναι έτοιμη να τα σερβίρει στο κοινό με τη δική της αλάνθαστη συνταγή. Τυπικά, η συγχώνευση κάλυψε τις απαιτήσεις των Αμερικανικών νόμων περί ανταγωνισμού αλλά επί της ουσίας που θα βρεθεί ο ισότιμος αντίπαλος όταν έχεις στα χέρια σου όλα σχεδόν τα franchises που έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά θεάματος. Στο Netflix;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ένας άλλος όχι και τόσο αθόρυβος πόλεμος μαίνεται όσον αφορά τον τρόπο κατανάλωσης θεάματος. Η σύγκρουση ανάμεσα στην κινηματογραφική εμπειρία και την οικιακή ψηφιακή πλατφόρμα κορυφώθηκε ρους τελευταίους μήνες. Από τη μια ο σαρωτικός καλλιτεχνικός θρίαμβος του Netflix με τη Roma του Αλφόνσο Κουαρόν αλλά και η αποδοχή του στο κλαμπ των majors του Χόλιγουντ με την είσοδό του στη Motion Picture Association of America και από την άλλη η αμφισβήτησή του με τη φωνή του Στίβεν Σπίλμπεργκ ως Προέδρου της Ένωσης Σκηνοθετών που επιτέθηκε ευθέως στις αδιαφανείς πρακτικές του Netflix που θέλει μενα να μπει στο κλαμπ αλλά με τους δικούς του όρους αφού μεταξύ άλλων δεν τηρεί το επίσημο «παράθυρο» προβολής ανάμεσα στην κινηματογραφική αίθουσα και την οικιακή κατανάλωση. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν αλλά μάλλον η Disney βλέπει πολύ πιο πέρα, εκεί που οδηγούνται (μοιραία;) τα πράγματα αφού μόλις πρόσφατα το Netflix ανακοίνωσε πολύ χαμηλές συνδρομές για χρήση περιεχομένου αποκλειστικά από κινητές συσκευές.

Για τη βιομηχανία, σημασία έχει η κατανάλωση. Έτσι και η κοσμαγάπητη αυτοκρατορία του Ποντικού ετοιμάζεται για τη δική της πλατφόρμα και έχει πολύ πράγμα να της φορτώσει: marvel, lucasfilm, pixar, Disney classics και εφεξής και x-men και alien και τα λοιπά. Συν το γεγονός της κτήσης μεγάλου ποσοστού της πλατφόρμας Hulu, μέσω της εξαγοράς της Fox. Οι μπίζνες είναι πόλεμος. Ειδικά άμα έχεις σκάσει 71 δις δολάρια…

Και όπως είπε μεταξύ άλλων κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο Μπομπ Άιγκερ « Είναι μια ιστορική στιγμή για εμάς, μια στιγμή που θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα αξιόλογη υπεραξία για την εταιρεία και τους μετόχους. Συνδυάζοντας τον πλούτο του δημιουργικού περιεχομένου και του διαθέσιμου ταλέντου δημιουργούμε την εξέχουσα παγκόσμια βιομηχανία διασκέδασης που θα είναι σε θέση να οδηγήσει δυναμικά τη νέα εποχή μετασχηματισμού». Dollars make sense. Για την ιστορία ο τζίρος της Disney για το 2018 ανήλθε σχεδόν σε 60 δις δολάρια (πόσα είπαμε χρωστάει η Ελλάδα;)

Η πλήρης λίστα ενεργητικού που άλλαξε χέρια είναι: Twentieth Century Fox, Fox Searchlight Pictures, Fox 2000 Pictures, Fox Family, Fox Animation, Fox’s television creative units, Twentieth Century Fox Television, FX Productions, Fox21, FX Networks, National Geographic Partners, Fox Networks Group International, Star India. Επίσης τα μερίδια της Fox στις εταιρείες Hulu, Tata Sky και Endemol Shine Group.

Τα υπόλοιπα τμήματα της Fox (τηλεοπτικά δίκτυα, κανάλια σπορ κλπ.) παραμένουν ως έχουν σχηματίζοντας τη νέα Fox Corporation.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα λοιπόν. Και στο Χόλιγουντ αλλά και στις παγκόσμιες αγορές μεταξύ των οποίων και η ταλαίπωρη εγχώρια. Γιατί όταν φτερνίζεται ένας γίγαντας όπως η Fox «κολλάνε γρίπη» όλα του τα παραρτήματα και αντιπροσωπείες…Κάποιοι αρρωσταίνουν και κάποιοι άλλοι πάλι βρίσκουν γιατρειά. Έτσι πάνε αυτά.

Και πως θα σας φαινόταν η ιδέα να έβαζε το χεράκι του σε κάποιο μελλοντικό sequel, spinoff  ή ότι άλλο της Marvel  ο Γιώργος Λάνθιμος, του οποίου η Ευνοούμενη τεχνικά πλέον θα ανήκει στο roster της Disney αφού η παραγωγός εταιρεία Fox Searchlight εξαγοράστηκε; Υπέροχα αρρωστημένο!

Όλα ωραία και καλώς καμωμένα λοιπόν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ενώ από την από δω πλευρά η Γαλλική πολεμική μηχανή ετοιμάζεται να δείξει το παραδοσιακό της κινηματογραφικό πρόσωπο με μπροστάρη το επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών που έχει φέτος προκαταβολικά αποκλείσει το Netflix από τα επίσημα προγράμματά του. Γιατί εδώ ο πόλεμος δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο προβολής αλλά και με το περιεχόμενο θέαμα. Εκεί που σύντομα θα δοθεί η επόμενη μάχη. Γιατί ο ασφυκτικός εναγκαλισμός μιας οικονομικής μονοκρατορίας με την ανερχόμενη στις ΗΠΑ νεομακαρθική πολιτική ορθότητα μόνο καλά δεν προοιωνίζεται για την νέα εποχή του θεάματος.

Εμείς εδώ προς το παρόν ας ασχοληθούμε με το ποιος θα κάτσει στις καρέκλες των κινηματογραφικών θεσμών και τι μπορεί (αν μπορεί) να κάνει για να μην εξαφανισθεί τελείως από το χάρτη αυτό που κάποτε λεγόταν Ελληνικός Κινηματογράφος.

Με τις υγείες μας και καλά κέρδη σε όλους.