Lazzaro Felice – Ευτυχισμένος Λάζαρος

Παραγωγή: Ιταλία – 2018 

Συμπαραγωγοί: Ελβετία/Γαλλία/Γερμανία 

Διάρκεια: 127 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Alice Rohrwacher 

Πρωταγωνιστούν: Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, Luca Chikovani, David Bennent, Sergi López, Nicoletta Braschi, Tommaso Ragno, Elisabetta Rocchetti, Agnese Graziani, Daria Deflorian. 

Χαμένο κάπου ανάμεσα στα βουνά του Ιταλικού Βορρά είναι το αγρόκτημα της Μαρκησίας ντε λα Λούνα, μιας αριστοκράτισσας που κρατάει απομονωμένους από τον κόσμο τους χωρικούς που έχει στη δούλεψή της. Ένας μικρόκοσμος που αγνοεί τις σύγχρονες αγροτικές μεταρρυθμίσεις και ζει σε καθεστώς δουλοπαροικίας. Ανάμεσά τους και ο καλόκαρδος κι σχεδόν αφελής παραγιός Λάζαρο. Όταν η Μαρκησία επισκέπτεται το κτήμα με το γιο της Τανκρέντι, τα πράγματα παίρνουν παράξενη τροπή όταν ο νεαρός αριστοκράτης πλήττοντας οργανώνει την απαγωγή του με τη συμμετοχή του αθώου Λάζαρο. Ένας ισχυρός δεσμός δημιουργείται μεταξύ τους που συνεχίζεται ακόμη κι όταν τα πράγματα ανατρέπονται και τα χρόνια περνάνε, αφήνοντας όμως ανέγγιχτο τον Λάζαρο που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη σύγχρονη μεγαλούπολη.

Βασισμένη σε μια αληθινή σκανδαλώδη ιστορία που συντάραξε την Ιταλία στη δεκαετία του 80, η Αλίς Ρορβάχερ, μετά τα Θαύματα, επιστρέφει στους αγρούς της Λομβαρδίας με μια αλληγορία μαγικού ρεαλισμού που αν και αρχικά προδιαθέτει για ένα κοινωνικό θρίλερ α λα Σιάμαλαν και The Village τελικά καταλήγει να μοιάζει βγαλμένη από τη φιλμογραφία του μέγα Παζολίνι.

Ένα παραμύθι για την απόλυτη αθωότητα που διαβαίνει αλώβητη στο χωροχρόνο, παρατηρώντας τις κοινωνικές αλλαγές. Όπως λέει όμως το δικό μας τραγούδι «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» έτσι και η μικρή Οδύσσεια του Λάζαρο, του κατεξοχήν μακάριου φτωχού τω πνεύματι, είτε βρίσκεται στην εξοχή της φεουδαρχικής εξουσίας είτε στην σύγχρονη πόλη της εργατικής εκμετάλλευσης και του κοινωνικού διαχωρισμού, δεν καταλήγει σε καμία Ιθάκη αφού οι κοινωνίες παραμένουν θλιβερά πανομοιότυπες και ανίκανες να ενστερνιστούν την ευτυχία της αθωότητας.

Ένα ιδιόρρυθμο ταξίδι στο χωροχρόνο, κάπως αργόσυρτο και εγκεφαλικό αν και υποβλητικά σκηνοθετημένο που ωστόσο μάγεψε το Φεστιβάλ Κανών και έφυγε με το βραβείο σεναρίου. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 28.03.19