The Professor and the Madman - Ο Καθηγητής και ο Τρελός

Παραγωγή: Ιρλανδία – 2019 

Διάρκεια: 124 λεπτά 

Είδος: Βιογραφία Εποχής  

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: P.B.Shemran (*) 

(*) ψευδώνυμο του σκηνοθέτη Farhad Safinia για νομικούς λόγους 

Πρωταγωνιστούν: Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer, Eddie Marsan, Jennifer Ehle, Jeremy Irvine, David O'Hara, Ioan Gruffudd, Brendan Patricks, Stephen Dillane, Steve Coogan, Laurence Fox, Aidan McArdle, Adam Fergus. 

Λονδίνο, 1872. Ο καθηγητής Τζέιμς Μάρεϊ (Μελ Γκίμπσον) αυτοδίδακτος και πολυτάλαντος φιλόλογος και γλωσσολόγος καταφέρνει να εξασφαλίσει τη διεύθυνση της πρώτης έκδοσης του Λεξικού της Οξφόρδης. Αρχίζει να συγκεντρώνει ορισμούς με την αφοσιωμένη ομάδα του αλλά και από εθελοντές που έχουν προσφερθεί  να βοηθήσουν στέλνοντας λήμματα. Ανάμεσα τους και κάποιος Δόκτωρ Γουίλιαμ Μάινορ (Σον Πεν) που εντυπωσιάζει τον καθηγητή στέλνοντας πάνω από 10 χιλιάδες λήμματα. Του διαφεύγει βέβαια μια μικρή λεπτομέρεια: ο δόκτορας είναι στην πραγματικότητα ένας Αμερικανός στρατιωτικός, καταδικασμένος για φόνο, που εκτίει την ποινή του σε άσυλο φρενοβλαβών. 

Η δημιουργία ενός λεξικού μπορεί να ακούγεται μια βαρετή δουλειά. Όχι όμως αυτή της δημιουργίας του πρώτου στην Ιστορία λεξικού της Αγγλικής Γλώσσας. Ενός τιτάνιου, πρωτογενούς έργου που άνοιξε το δρόμο σε πολλούς μελλοντικούς επιστημονικούς κλάδους και υπήρξε έργο ζωής για έναν «παρείσακτο» χωρίς περγαμηνές επιστήμονα όπως ο Καθηγητής Μάρεϊ. Βασισμένη στο ομώνυμο διεθνές best seller του Σάιμον Γουίντσεστερ, η ταινία αφηγείται την σχεδόν απίστευτη αλήθεια πίσω από τη πολύχρονη στοιχειοθέτηση αυτού του μνημειώδους έργου. Και είναι αλήθεια ότι η πραγματικότητα μερικές φορές ξεπερνάει και την πιο τρελή φαντασία αφού ο βασικός συνεργάτης στην έκδοση του έργου ήταν ένας έγκλειστος παράφρων.

Η ταινία αφηγείται με πάθος και ένταση και μια παράξενη μοντέρνα αίσθηση αυτόπτη μάρτυρα τα δραματικά έως και τραγικά γεγονότα πίσω από το τιτάνιο αυτό εγχείρημα που ξεκίνησε το 1857 και πήρε αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί, συναντώντας μάλιστα και λυσσαλέες αντιδράσεις από Ακαδημαϊκούς και Επιχειρηματικούς κύκλους της εποχής. 

Η ταινία αποτέλεσε Pet project του Μελ Γκίμπσον για 20 χρόνια σχεδόν και όταν ήρθε η ώρα των γυρισμάτων την ανέθεσε στον σεναριογράφο του Apocalypto, τον Ιρανικής καταγωγής  συνεργάτη του Φαρχάντ Σαφίνια. Και είναι μεγάλο κρίμα μια ταινία με τέτοιο θέμα να πέσει θύμα διαμάχης μεταξύ των παραγωγών εταιρειών και να καταλήξει στα δικαστήρια τα οποία δικαίωσαν τελικά τους συμπαραγωγούς, κάνοντας τον Μελ Γκίμπσον να αποσυρθεί από την προώθησή της και τον σκηνοθέτη να την υπογράψει με ψευδώνυμο. 

Παρόλα αυτά και παρά τις κάποιες μελοδραματικές ευκολίες το φιλμ στέκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ένα επιστημονικό θρίλερ που μας χαρίζει την καλύτερη ερμηνεία του Γκίμπσον εδώ και αιώνες αλλά και την πρώτη του συνεργασία με το ιερό τέρας (η έμφαση στο τέρας) Σον Πεν. Γύρω τους ένα δυνατό Βρετανικής κοπής καστ κρατάει ψηλά την σημαία της ερμηνευτικής ποιότητας…

Κρίμα και πάλι κρίμα για την τόση δουλειά που απαιτήθηκε για μια ταινία που στις ΗΠΑ θα προβληθεί τον ερχόμενο Μάιο σε περιορισμένο κύκλωμα κυκλοφορώντας ταυτόχρονα σε ψηφιακή πλατφόρμα. Εμείς ας την απολαύσουμε σε σκοτεινή αίθουσα, ξεχνώντας τα θλιβερά παρασκήνια…

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 28.03.19