The Waiter

Παραγωγή: Ελλάδα – 2018 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Νέο-νουάρ  

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής 

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Chiara Gensini, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αντώνης Μυριαγκός, Mαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Γλάστρας, Ελεάνα Φινοκαλιώτη. 

Ο Ρένος, επαγγελματίας σερβιτόρος, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και σχολαστικός παρατηρητής με ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτά εσωτερικού χώρου. Η ήσυχη και μοναχική ζωή του όμως θα διαταραχθεί όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εξαφάνιση του γείτονά του, Μίλαν. Δύο σκοτεινοί χαρακτήρες, ο «Ξανθός» και η Τζίνα, μπλεγμένοι με τον Μίλαν, θα του γνωρίσουν ένα καινούργιο και επικίνδυνο κόσμο και ο Ρένος, παραβιάζοντας κάθε αρχή του θα παρασυρθεί σε ένα εφιάλτη ανάμεσα σε αγάπη και θάνατο. Θα αντέξει αυτή τη δοκιμασία ένας τόσο εσωστρεφής και κλειστός άνθρωπος; 

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στηβ Κρικρή, γεννημένου στις ΗΠΑ σκηνοθέτη εκατοντάδων βραβευμένων διαφημιστικών spots αλλά και ταινιών μικρού μήκους, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η μεταφορά της ιστορίας στο σύγχρονο Αθηναϊκό τοπίο προσδίδει τον απαραίτητο weird wave αέρα σε μια νέο-νουάρ υπαρξιακή ίντριγκα που ωστόσο διατηρεί τις αμερικάνικες επιρροές της, δημιουργώντας ένα σκοτεινά γοητευτικό σινεφίλ υβρίδιο. 

Σε αυτό το παράξενα τακτοποιημένο σύμπαν του The Waiter ο πάντα επιβλητικός 'Αρης Σερβετάλης αναλαμβάνει με τη γνωστή του άνεση το ρόλο ενός σερβιτόρου που ζει μια ζωή μετρημένη με το μοιρογνωμόνιο, αποδεχόμενος ως φυσική τάξη πραγμάτων το επάγγελμά του και τη θέση του στον κόσμο μέχρι που ο κίνδυνος εισβάλλει από το απέναντι διαμέρισμα με τη μορφή του σαγηνευτικά επικίνδυνου Γιάννη Στάνκογλου. Ο έρωτας στο πρόσωπο μιας σύγχρονης μοιραίας γυναίκας θα οδηγήσει στην ανατροπή και την έξοδο στο φυσικό φως πέρα από το απειλητικό αστικό τοπίο. Μήπως όμως η απειλή δεν κρύβεται στο τοπίο αλλά στο συναίσθημα;

Στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία, απίστευτη φωτογραφία, υψηλή αισθητική, εντυπωσιακοί β΄ ρόλοι και ένα αριστουργηματικό soundtrack από τον Coti K συνθέτουν ένα ερμητικό σινεφίλ έργο που θα μπορούσε να κερδίσει πολλούς πόντους αν άφηνε το φορμαλισμό του να διαπεράσει ουσιαστικά την εντυπωσιακή επιφάνεια των χαρακτήρων του. Ακόμη κι έτσι παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ιδανική κινηματογραφική πρόταση για το ψαγμένο κοινό. Σαν μια αμερικάνικη ματιά στο ελληνικό αστικό, φυσικό και ψυχικό τοπίο. 

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ και Διακρίσεις:

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου ΦΚΘ ( 2 ειδικά βραβεία ΕΚΚ Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Καλύτερων Locations)

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα των Φεστιβάλ Κιν/φου του Λουξεμβούργου, της Σόφιας και της Πράγας. 

Υποψήφιο για Έξι Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

•          Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου | Άρης Σερβετάλης

•          Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου | Γιάννης Στάνκογλου

•          Βραβείο Φωτογραφίας | Γιώργος Καρβέλας

•          Βραβείο Μοντάζ | Γιώργος Μαυροψαρίδης και Ιωάννα Πογιαντζή

•          Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής | Coti K

•          Βραβείο Σκηνογραφίας | Κώστας Παππάς

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 23 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 

Διανομή: Ανεξάρτητη 

Αποκλειστικά στην αίθουσα ΕΛΛΗ από 04.04.19 

Ειδικές Προβολές

Σάββατο 6 Απριλίου – 20:00 | Παρουσία του Σκηνοθέτη – Θα ακολουθήσει Q&A

Τετάρτη 10 Απριλίου | Προβολή με αγγλικούς υπότιτλους | 17.50 - 20.00 - 22.10 

 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συμπαραγωγός: Νικόλας Αλαβάνος

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας

Σκηνογράφος: Κώστας Παππάς

Μουσική: CotiK

Mοντέρ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Ιωάννα Πογιαντζή

Sound Designer: Λέανδρος Ντούνης

Ενδυματολόγος: Νατάσα Σαρρή

Casting: Natalie Pawloff. 

Εταιρεία Παραγωγής: Filmiki Productions 

Μια συμπαραγωγή των Ελληνικό Κέντρο Κιν/φου, ΕΡΤ, 2/35