Pet Sematary – Νεκρωταφίο Ζώων

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer 

Πρωταγωνιστούν: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow, Jeté Laurence, Hugo Lavoie, Lucas Lavoie, Obssa Ahmed, Alyssa Brooke Levine. 

O Δόκτωρ Λούις Κριντ μετακομίζει με τη σύζυγό του Ρέιτσελ (Έιμι Σέιμετζ) και τα δύο μικρά παιδιά τους από τη Βοστώνη στο Μέιν, σε ένα απόμερο σπίτι με μεγάλο αγρόκτημα μακριά από την ένταση και το θόρυβο της πόλης. Σύντομα όμως και προς μεγάλή του έκπληξη ανακαλύπτει από τη μια έναν ενοχλητικό αυτοκινητόδρομο λίγο πιο πέρα από το σπίτικαι από την άλλη ένα μυστηριώδη τόπο ταφής κρυμμένο βαθιά μέσα στο κοντινό δάσος.

Η τραγωδία δεν θα αργήσει να διαβεί το κατώφλι της οικογένειας και τότε ο Λούις θα στραφεί στον ασυνήθιστο γείτονά του Τζαντ Κράνταλ με τη βοήθεια του οποίου θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση απελευθερώνοντας μια τρομακτική και μοχθηρή υπερφυσική δύναμη. 

Βασισμένο στο μυθιστόρημα τρόμου του Στίβεν Κίνγκ, ένα από τα καλύτερα και πιο βιωματικά έργα του μεγάλου συγγραφέα που κυκλοφόρησε το 1983, αυτό το «Νεκρωταφίο Ζώων» δεν είναι και η πρώτη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Το 1989 η Μέρι Λάμπερτ είχε σκηνοθετήσει την πρώτη σεναριακή διασκευή δια χειρός του ίδιου του Κινγκ αλλά το αποτέλεσμα δεν τίμησε κανέναν από τους δύο παρά μόνο τους θρυλικούς Ramones που έγραψαν το αριστουργηματικό ομώνυμο hit των τίτλων τέλους (που φυσικά ακούγεται ξανά εδώ). Ένα βαθιά συναισθηματικά φορτισμένο μυθιστόρημα που γράφτηκε για να ξορκίσει μια τραυματική εμπειρία του Κινγκ και θέτει με απόλυτη σοβαρότητα το θέμα της αποδοχής της σκληρής πραγματικότητας του θανάτου, συσκευασμένο σε πακέτο μεταφυσικού τρόμου, το επίτηδες ανορθόγραφο αυτό έργο έρχεται ξανά μετά από 30 χρόνια σε μια νέα αλλά δυστυχώς καθόλου μοντέρνα βερσιόν.

Θα περίμενε κανείς από ένα νεαρό σκηνοθετικό δίδυμο κάτι παραπάνω από μια ρουτινιάρικη επιστροφή στον οίκο των Κριντ με ολίγη από ανατροπή κάποιων δεδομένων, δυστυχώς όμως το σενάριο μοιάζει να γράφτηκε έχοντας υπόψη το νεανικό κοινό των multiplex με την ως επί το πλείστον ελλειμματική προσοχή, μένοντας στην επιφάνεια των πραγμάτων και αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις αλληγορικές δυνατότητες του έργου. Σεβαστό σε επίπεδο παραγωγής, με δύο αναγνωρίσιμους και επαρκείς σταρ στους ανδρικούς ρόλους αλλά και ένα αρκετά χαρισματικό κορίτσι στο ρόλο της νεαρής κόρης, διεκπεραιώνεται αναμενόμενα και παραδίδει τα απαιτούμενα για την ευχαρίστηση του πλήθους boo.

Αν και ο Κινγκ ήδη εξέφρασε τη θετική του άποψη, είναι προφανές ότι αυτό το βιβλίο δεν μέλλει ποτέ να δει μια αξιοπρεπή κινηματογραφική βερσιόν. Να θυμηθούμε εξάλλου πόσο είχε αντιπαθήσει ο Κινγκ τη μεταφορά της Λάμψης του από τον Κούμπρικ… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 04.04.19