Τα Δάκρυα του Βουνού

Παραγωγή: Ελλάδα – 2018 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος 

Ηθοποιοί: ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΓΚΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΤΙΟΥ,  ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΚΟΨΙΔΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΡΙΓΚΟΡΕ, ΛΟΥΚΙΑ ΚΑΤΩΠΟΔΗ, ΛΥΓΕΡΗ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΙΛΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΡΙΓΚΟΡΕ, ΧΑΡΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ 

1899: Ένα μπουλούκι μαστόρων πέτρας περιπλανιέται όπου υπάρχει δουλειά χτίζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, εκκλησίες. Υλικά τους οι πέτρες, τα δάκρυα του βουνού. Και οι ίδιοι όμως ορεσίβιοι, ο τόπος τους φτωχός, τους σπρώχνει σαν άλλα δάκρυα του βουνού, να ξενιτευτούν για να ζήσουν. Όχι πολύ μακριά τους μαίνεται ο πόλεμος. Εξαιτίας του είναι αποκομμένοι απ’ τα χωριά τους σχεδόν δέκα χρόνια. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα Μάρκου και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική Οδύσσεια.

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος έχει γράψει τη δική του κινηματογραφική ιστορία, κυρίως με τα αριστουργηματικά του ντοκιμαντέρ για τον Σεφέρη και τον Πεσσόα. Αυτή είναι μόλις η τρίτη του ταινία μυθοπλασίας μέσα σε 20 χρόνια και μας μεταφέρει σε μια Ελλάδα που οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες αγνοούν. Ένα παρελθόν σαν ξένη εμπόλεμη χώρα στο οποίο οι ήρωές μας είναι αναγκασμένοι να περιπλανηθούν για να επιβιώσουν και να βιώσουν το δικό τους Νόστιμον Ήμαρ. Αν και ποιοι θα τα καταφέρουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τους «Ομηρικούς» πειρασμούς και εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Η πλοκή διασκευάζει πολύ ελεύθερα την Οδύσσεια αλλά η (αρκετά ράθυμη) αφήγηση και η ελλειπτικότητα του σεναρίου δεν βοηθούν πολύ το θεατή στην καλύτερη αντίληψη της αλληγορίας.

Η μεγάλη αξία όμως της ταινίας είναι η συναισθηματική και αισθητική της δύναμη, η γνήσια αγάπη που πηγάζει από κάθε πλάνο για τα κακοτράχαλα αλλά πανέμορφα τοπία που περιδιαβαίνουν οι ήρωες και ο πόνος για την συνεχή προδοσία αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. Η υπέροχη φωτογραφία του Δημήτρη Κορδέλα «ζωγραφίζει» μια άλλη ξεχασμένη Ελλάδα τόσο αυτή των αρχών του 20ου αιώνα, τότε που διαδραματίζεται η ιστορία, όσο και αυτή τη ρημαγμένη μετά τον Εμφύλιο Σπαραγμό του 40 που ανοίγει και κλείνει αφηγηματικά το φιλμ.

Μια απόλυτα Ελληνική ταινία για σκεπτόμενους Έλληνες θεατές. 

Διανομή: Περίπλους 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 04.04.19 

Το Σάββατο 6/4 στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει συζήτηση με τον στιχουργό-σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη, τον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα και τον σκηνοθέτη της ταινίας με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ευάννα Βενάρδου. 

 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Β. Σκηνοθέτη ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΛΑΚΗΣ

Casting ΛΟΥΚΙΑ ΚΑΤΩΠΟΔΗ

Σκηνικά -Κοστούμια ΔΑΝΑΗ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ

Β. Ενδυματολόγος ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΡΔΙΚΟΥ

Διεύθυνση Φωτογραφίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ

Β.Οπερατέρ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΣΒΙΚΗΣ

Ηχοληψία -Μιξάζ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσική ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗΣ

Μοντάζ PIETRO RADIN

Σχεδιασμός Τίτλων ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Επεξεργασία εικόνας 2/35, ΜΑΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑΚΗΣ ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΟΥΤΣΕΛΟΣ

Ειδικά Εφέ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΕΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Εκτέλεση Παραγωγής ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΣ

Σχεδιασμός-Οργάνωση Παραγωγής ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗΣ

Διεύθυνση παραγωγής ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ

ΝΟΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΣ (Λευκάδα)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΕΚΟΥΜΕ (Τζουμέρκα)

Β.Παραγωγής ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗΣ, ΦΡΟΣΩ ΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

Παραγωγός ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Συμπαραγωγοί: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΛΙΕΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΛΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΤΣΕΛΟΣ

Παραγωγή: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, ΕΡΤ, ΕΚΚ, ΑΡΚΤΟΣ, 2/35