Η τέχνη καταστρέφει

Παραγωγή: Ελλάδα – 2018 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος 

Πρωταγωνιστούν: Aurora Marion, Katia Leclerc O’ Wallis, Κώστας Αρζόγλου, Estelle Marion. 

Διάσημος θεατράνθρωπος παθαίνει έμφραγμα και οι κόρες του, ηθοποιοί και οι δύο,  έρχονται να του συμπαρασταθούν από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Σε μια προσπάθεια να τις κρατήσει δίπλα του, ο μοναχικός πια καλλιτέχνης τους προτείνει να ανεβάσουν οι τρεις τους μια διασκευή του Μάκβεθ για τρεις ρόλους, έναν συμπυκνωμένο Σαίξπηρ δωματίου. Οι πρόβες που ακολουθούν φέρνουν στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες για το παρελθόν, πικρίες και θυμούς των κοριτσιών απέναντι σε έναν πατέρα απόντα, δοσμένο ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Εκείνος προκαλεί τις κόρες του να χρησιμοποιήσουν το τραυματικό αυτό παρελθόν στην ερμηνεία των ρόλων. Η ψυχική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη όπως και οι τραγικές σαιξπηρικές διαστάσεις που παίρνει η πραγματικότητα.

Θέλει μεγάλη πείρα και δύναμη για να καταφέρεις να εκφρασθείς ταυτόχρονα με δύο καλλιτεχνικούς κώδικες, το κινηματογραφικό βλέμμα και την αμεσότητα του θεατρικού λόγου. Ο Νίκος Κορνήλιος, ο δημιουργός της Ισημερίας και της Μητριαρχίας μεταξύ άλλων, τα καταφέρνει περίφημα! Με βασικό όργανο την ερμηνευτική μαεστρία του Κώστα Αρζόγλου, δημιουργεί ένα «ιερό τέρας» για το θεατρόφιλο κοινό που ωστόσο στην προσωπική του ζωή υπήρξε απλά…τέρας που κατέστρεψε τις ζωές των γυναικών που ερωτεύτηκε και των κοριτσιών που έκανε, ένα με την κάθε μια. Τραυματικές οικογενειακές μνήμες, διαζύγια, αυτοκτονίες, εγκατάλειψη, ανακατεύονται με τις πρόβες του Μάκβεθ, ενός έργου που έχει στον πυρήνα του τη δίψα για την εξουσία. Ένας αγώνας επικράτησης πάνω στη σκηνή και ένας άλλος παρόμοιος αγώνας στην πραγματική ζωή συγκρούονται με μεγάλο ηττημένο την τελευταία που καταλήγει ένα απλό πεδίο από το οποίο ο μεγάλος καλλιτέχνης απορροφά ενέργεια χωρίς να επιστρέφει τίποτα παρά μόνο το κενό και την καταστροφή.  

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο δημιουργός «Η Τέχνη,  ως γνωστόν,  σώζει.  Επίσης, πίσω από την Τέχνη -  την ισχυρότερη μορφή εξουσίας, τη λεγόμενη «πνευματική»  -  έχουν καλυφθεί εγκλήματα κατά της ζωής, της ζωής ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα οι «μεγαλοφυείς» καλλιτέχνες χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, της ασυλίας του Ωραίου. Η επικαιρότητα έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές τέτοιες καταστάσεις – η λίστα διαχρονικά είναι ατελείωτη – και η κοινωνία δείχνει να ανακαλύπτει αυτήν την  «πίσω αυλή» της τέχνης. Αυτή η αντίφαση -  να δημιουργείς ομορφιά σκορπίζοντας γύρω την καταστροφή -  είναι το θέμα  αυτής  της ταινίας…»

Μεγάλη επιστροφή στη μεγάλη οθόνη για τον πολυτάλαντο και αγαπημένο Κώστα Αρζόγλου του δίνει την ευκαιρία να μπολιάσει ένα ρόλο «καταραμένου καλλιτέχνη» με προσωπικά του βιώματα αφού στους ρόλους της μιας κόρης και της πρώην συζύγου του, βρίσκουμε την πραγματική του κόρη Ορόρα Μαριόν και την μητέρα της Εστέλ Μαριόν. Η εκθαμβωτική Ορόρα  

μετράει σημαντικές συμμετοχές τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, όπως στην Βελγική ταινία «Noces», για την οποία κέρδισε το βραβείο Magritte β’ γυναικείου ρόλου της Βελγικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας. Η μητέρα της, η εντυπωσιακή Εστέλ Μαριόν, είναι επίσης σημαντική ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου του Βελγίου και καθηγήτρια υποκριτικής. 

Στο ρόλο της μεγαλύτερης κόρης, συγκλονίζει με τη Μπεργκμανική φιγούρα της η Γαλλίδα ηθοποιός Κάτια Λεκλέρκ Ο’ Γουόλις, που συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Νίκο Κορνήλιο μετά τη «Μητριαρχία».

Και όπως λέει ο Σαίξπηρ κάπου στο Μάκβεθ «…η ζωή δεν είναι παρά ίσκιος διαβατάρικος». Πόσο μάλλον όταν γίνεται, όπως εδώ, παρανάλωμα στο όνομα της καλλιτεχνικής έκφρασης… 

Συμμετοχές και Διακρίσεις  

Η ταινία συμμετείχε στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ του Sao Paulo, στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου έλαβε ομόφωνα Βραβείο Κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος» για τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ανατρεπτική ματιά της και τιμητική διάκριση από την επιτροπή σκηνοθετών του Πανοράματος. 

Διανομή: Filmcenter Τριανόν 

Στην Αίθουσα ΤΡΙΑΝΟΝ από 11.04.19 

 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου

Παραγωγή: Νίκος Κορνήλιος

Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου

Εκτέλεση Παραγωγής: Ιφιγένεια Τζιμούλη

Φωτογραφία: Ολυμπία Μυτιληναίου GSC

Κοστούμια: Αριάδνη Νικολούδη

Σκηνικά: Χρήστος Κωνσταντέλλος, Ιφιγένεια Τζιμούλη

Ήχος: Γιάννης Καραμήτρος, Ιάσονας Θεοφάνου

Σχεδιασμός / Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος / Studio 19st

Εργαστήριο Εικόνας: Authorwave

Συμπαραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.