Amanda

Παραγωγή: Γαλλία – 2018 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Mikhaël Hers 

Πρωταγωνιστούν: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb, Marianne Basler, Jonathan Cohen, Nabiha Akkari και η Greta Scacchi. 

Ο νεαρός Νταβίντ ζει μόνος, κάνοντας περιστασιακές δουλειές και βολτάροντας στο Παρίσι με το ποδήλατό του. Σύντομα όμως, η ανεμελιά της ζωής του διακόπτεται βάναυσα από τον ξαφνικό χαμό της αδελφής του. Το σοκ και τον πόνο διαδέχεται και η αγωνία για το πώς θα διαχειριστεί την κηδεμονία της Αμάντα, της χαρισματικής αγνώστου πατρός μικρής ανιψιάς του που μένει ξαφνικά ορφανή και μόνη.

Η Αμάντα του Μίκαελ Χερς διαθέτει όλη την ανέμελη επιφάνεια μιας Γαλλικής κομεντί την οποία ωστόσο ανατρέπει ριζικά με ένα γεγονός σοκ που αναγκάζει το πρωταγωνιστικό δίδυμο να ωριμάσει απότομα. Κάτω από την ηλιόλουστη ελαφρότητα του Παρισινού ουρανού το συλλογικό τραύμα μιας νέας πραγματικότητας αρχίζει να διαμορφώνεται και να διαμορφώνει ωριμότερους και πιο συγκροτημένους ανθρώπους. Όπως ο Νταβίντ που έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που ούτε καν θα του περνούσαν ποτέ από το μυαλό ότι θα ζούσε στα 20 τόσα χρόνια του. Η ρευστότητα της ύπαρξης αλλά και η διαμόρφωση νέων κοινωνικών δεσμών πέρα από την παραδοσιακή οικογένεια, η κατά μέτωπο αντιμετώπιση των τραυμάτων που διαμορφώνουν χαρακτήρες, όλα αποδίδονται με γλυκύτητα από τον Μίκαελ Χερς που καταφέρνει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την τραγωδία και να οδηγήσει με πολύ ανθρωπιά τους χαρακτήρες του σε ένα είδος λύτρωσης. Το ονειρεμένο soundtrack του Anton Sanko τον βοηθάει ιδιαίτερα ενώ ο πρωταγωνιστής Βενσάν Λακόστ εξελίσσεται σε πρόσωπο – σήμα κατατεθέν του νέου Γαλλικού σινεμά και η μικρή Ιζόρ Μουλτριέ αγγίζει με την ερμηνεία της τα επίπεδα παιδιού-θαύματος. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2018 –

Βραβείο Magic Lantern

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ 2018 -

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας & Καλύτερου Σεναρίου

2 Υποψηφιότητες στα Βραβεία Cesar (Ανδρικός Ρόλος και Μουσική)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ 59ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 20ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 11.04.19