Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες

Παραγωγή: Ελλάδα – 2018 

Διάρκεια: 72 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου 

Με τον Αλέξανδρο Γκουσιάρη και τους κατοίκους του χωριού Ηλιάς Καρδίτσας. 

Σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή διαφορετικά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και έχοντας αποσπάσει το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο και γεμάτο χιούμορ ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Σημειώνεται επίσης ότι ήταν η ταινία έναρξης του Visions du Réel, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, που λαμβάνει χώρα στην Nyon της Ελβετίας κάθε άνοιξη και γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια. 

Και να επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, ακόμη μια ταινία «ερωτευμένη» με το φως και το χώμα της ελληνικής γης, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Καρδιτσιώτικης υπαίθρου, που αρθρώνει ουσιαστικό λόγο για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της γεωργίας. Βαθιά πολιτική χωρίς να μιλάει ποτέ πολιτικά, ανάλαφρα φιλοσοφημένη χωρίς να χάνει το χιούμορ της, υπέροχα ποιητική χωρίς να χάνει το focus της στις αναγκαίες για την επιβίωση προσαρμογές στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η ταινία της Μαριάννας Οικονόμου είναι πολλά πράγματα μαζί: μοντέρνα κομεντί, ποιητικό δοκίμιο, σουρεαλιστικό παραμύθι και πάνω από όλα είναι η ιστορία ενός χωριού γραμμένη στα γλυκόπικρα χαμόγελα των γηραιών κατοίκων του αλλά και το μέλλον του όπως το φαντάζεται ο βασικός ήρωας της ιστορίας, ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης, ο μαθηματικός που έγινε μελισσοκόμος και ντοματάς, φέρνοντας τις τυποποιημένες ντομάτες του τις σπαρμένες με σπόρο παλιό, πατροπαράδοτο, στα πέρατα του κόσμου, εκεί που βασιλεύουν τα μεταλλαγμένα και η χημεία.

Ένα εξαιρετικά φωτογραφημένο ντοκουμέντο που στάζει Ελλάδα σε κάθε πλάνο και θα μείνει στον χρόνο σαν παρακαταθήκη ενός παράξενου γεωργικού οράματος αλλά και σαν πολύτιμη μαρτυρία για αυτές τις υπέροχες, ακούραστες γυναίκες που στα 80 τους χρόνια ακολούθησαν το όραμα του μικρού ανηψιού και επαναπροσδιόρισαν τις ζωές τους με χάρη και τόλμη.

72 λεπτά συντροφιάς με αυτή την Καρδιτσιώτικη κομπανία σίγουρα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο…     

 

Διανομή: Cinedoc 

Στην Αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ από 11.04.19 

Επίσης στη Θεσσαλονίκη (από 11/4, Αποθήκη 1, Λιμάνι), την Καρδίτσα (από 11/4 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καρδίτσας), τον Βόλο (13/4, Αχίλλειον), την Πάτρα (17/4, Κιν/θέατρο Πάνθεον) και την Αμαλιάδα (17/4, CineCinema). 

When Tomatoes Met Wagner - Trailer from Anemon on Vimeo.

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτριας

Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα, κανάλια και οργανισμούς.

Από το 2000 ασχολείται με το ντοκιμαντέρ όπου εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα–Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια (BBC, ARTE, YLE) που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «Άκουσέ με», «Food for Love»). Η τελευταία της ταινία, «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

Βασικοί συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Παραγωγοί: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ,

Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου,

Δ/νση Φωτογραφίας:  Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδελάς,

Ηχοληψία: Άρης Καφετζής, Γιάννης Αντύπας, Μαριάννα Οικονόμου,

Sound design: Παύλος Χριστοφοράκος,

Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος,

Χρωματική επεξεργασία: Μάνος Χαμηλάκης,

Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλέκτρα Πέππα, Σωτηρία Στέργου, Ζανίν Λουλούδη

Εταιρείες Παραγωγής: Stefi-Lynx και ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS

Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Cosmote TV

Με την υποστήριξη: πρόγραμμα Creative Europe - Media της ΕΕ, 2|35, ΕΡΤ

Χορηγός: Τσιλιλής  Αμπελουργία - Οινοποιία - Αποσταγματοποιία - Τσίπουρο 

Η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο Docs in Progress 2018 του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, καθώς και στην διεθνή αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, IDFA Forum 2018.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι προβολές στο Δαναό θα συνοδεύονται από εκδηλώσεις και συζητήσεις με καλεσμένους, γύρω από τα θέματα που θίγει το ντοκιμαντέρ, όπως η παραγωγή τοπικών ελληνικών προϊόντων, η ελληνική γαστρονομία, η βιωσιμότητα, η διάσωση και διάδοση παλιών ποικιλιών και σπόρων και η αναγέννηση των αγροτικών κοινοτήτων. Ακόμη θα διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με τις μεθόδους καταγραφής στο ντοκιμαντέρ και τον ρόλο των μύθων και της μουσικής στη ζωή μας.

Το πρόγραμμα:

Πέμπτη 11/4,

20:15: Αθηναϊκή πρώτη προβολή, παρουσία των συντελεστών της ταινίας. Θα ακολουθήσει κέρασμα τοπικών προϊόντων του χωριού Ηλιάς και θεσσαλικό τσίπουρο Τσιλιλή.

Παρασκευή 12/4,

18.00: Συζήτηση μεταξύ του πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ, Αλέξανδρου Γκουσιάρη και του καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας, Κωνσταντίνου Καραντινινή. Θα ακολουθήσει κέρασμα τοπικών προϊόντων του χωριού Ηλιάς και θεσσαλικό τσίπουρο Τσιλιλή.

20:00: Προβολή σε συνεργασία με τον Γαστρονόμο, παρουσία του Αρχισυντάκτη των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής» Άγγελου Ρέντουλα και του Αλέξανδρου Γκουσιάρη. 

Σάββατο 13/4,

18.00: Συζήτηση με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη για τη χρήση τοπικών προϊόντων στη μαγειρική.

20.00: Συζήτηση για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ μεταξύ της κριτικού κινηματογράφου Μαρίας Κατσουνάκη, της σκηνοθέτριας Μαριάννας Οικονόμου και της μοντέρ Ευγενίας      Παπαγεωργίου.

Κυριακή 14/4,

16:00: Προβολή της ταινίας με αγγλικούς υπότιτλους.

18:00: Συζήτηση  με τον ψυχαναλυτή Γεράσιμο Στεφανάτο γύρω από το ρόλο του μύθου και της φαντασίας στη ζωή των ανθρώπων στην πόλη και στον κάμπο.

Δευτέρα 15/4,

20:00: Συζήτηση για το ρόλο της μουσικής στη ζωή μας και στον κινηματογράφο με την voice soloist Άννα Παγκάλου.

Τρίτη 16/4,

20.00: Συζήτηση με τον ιδρυτή της κοινότητας «Πελίτι», Παναγιώτη Σαϊνατούδη, για τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων. Μετά την προβολή θα μοιραστούν σπόροι στο κοινό.

22.00: Προβολή της ταινίας με αγγλικούς υπότιτλους.

Τετάρτη 17/4,

20:00: Συζήτηση για τους νέους γεωργούς με την Έφη Λαζαρίδου και τον Νικόλαο Γούσιο, από το πρόγραμμα του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά"