High Life – Μαύρη Τρύπα

Παραγωγή: Γαλλία – 2018 

Συμπαραγωγοί: Βρετανία/Γερμανία/ΗΠΑ/Πολωνία 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Είδος: Δράμα Sci-Fi 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Claire Denis 

Πρωταγωνιστούν: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth, Agata Buzek, Lars Eidinger, Claire Tran, Ewan Mitchell, Gloria Obianyo. 

Ένα αλλόκοτο τετράγωνο διαστημόπλοιο ταξιδεύει στο απώτερο Διάστημα. Πλήρωμα του ήταν θανατοποινίτες που χρησιμοποιήθηκαν για ένα διαστημικό πείραμα. Ό,τι έχει απομείνει είναι ο Monte και η κόρη του Willow που επιβιώνουν σε απόλυτη απομόνωση. Ο Monte καταδικάστηκε σε θάνατο όταν παιδί ακόμη σκότωσε ένα φίλο του. Η Willow είναι καρπός του σπέρματός του που χρησιμοποιήθηκε για να γονιμοποιήσει το ωάριο μιας άλλης συγκρατούμενης. Τα πειράματα διεύθυνε μια επιστήμων επίσης καταδικασμένη για φόνο. Όλη αυτή η ιστορία όμως κατέληξε άσχημα και αιματηρά. Τώρα πατέρας και κόρη αντιμετωπίζουν το άπειρο και ανακαλύπτουν τη δύναμη της αγάπης καθώς η διαστημική τους φυλακή πορεύεται ολοταχώς προς μια Μαύρη Τρύπα.

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία της 72χρονης Κλερ Ντενί, μετά από 30 χρόνια σκηνοθετικής καριέρας, είναι ένα παλιό σχέδιο που την φέρνει αντιμέτωπη με ένα κινηματογραφικό σύμπαν που εμφανώς δεν κατέχει: την επιστημονική φαντασία. Εμφανώς επίσης δεν έχει καλλιτεχνική συγγένεια ούτε με τον Κούμπρικ του 2001 ούτε με τον Ταρκόφσκι του Σολάρις, μη σου πω ούτε καν με τον Σόντερμπεργκ του Σολάρις. Τότε τι είναι αυτό που ιντριγκάρει το θεατή σ αυτή την αργόσυρτη art house βερσιόν διαστημικού θρίλερ; Πολλά πράγματα, πολλά και ενδιαφέροντα. Πρώτα από όλα είναι το γόνιμο γυναικείο βλέμμα σε παλιά υπαρξιακά ζητήματα της κινηματογραφικής τέχνης. Είναι επίσης η αίσθηση της αιωνιότητας και της σύνθεσης χώρου και χρόνου που καταφέρνει να συλλάβει η Ντενί. Είναι η νωχελική γοητεία της αφήγησης του κενού που διακόπτεται από τις βίαιες και αιματηρές εξάρσεις των τροφίμων αυτής της διαστημικής φυλακής. Είναι η αίσθηση ότι παρακολουθούμε ένα είδος γουέστερν με τις περιπέτειες πιονέρων της ανθρωπότητας καταδικασμένων να επιτύχουν σε μια αποστολή που δεν επέλεξαν (μήπως οι πρώτοι λευκοί κάτοικοι της Αυστραλίας, εξόριστοι εγκληματίες δεν ήταν;). Είναι η ίδια η κατάληξη της αποστολής, η δημιουργία ζωής μέσα από το θάνατο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ίντριγκας. Είναι το στοιχείο της τραγωδίας που εισάγεται με τον χαρακτήρα της γιατρού και η μοναδική παρουσία της Ζιλιέτ Μπινός που αφήνει ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό της στίγμα στην ταινία. Είναι τέλος και πάνω από όλα ο Ρόμπερτ Πάτινσον που εξελίσσεται σε φιλμικό χαμαιλέοντα, αποτελεσματικό όργανο μεγάλων σκηνοθετικών υπογραφών.

Αν η Ντενί δεν ερχόταν από μια τόσο φλου αρτιστίκ σινεφίλ παράδοση θα μιλούσαμε για ένα sci-fi αριστούργημα (κάποιοι εκτός Ελλάδος ήδη το είπαν). Τηρουμένων των αναλογιών όμως καλά τα πήγε. Το κοινό του Νόλαν και του Χάουαρντ πάντως καλό θα είναι να ξέρει ότι εδώ τα πράγματα κυλάνε αργά και βασανιστικά σαν υπαρξιακή καταδίκη σε διαστημικό κενό. Για να μην ξηλώσει κανένα κάθισμα.

Σε γενικές γραμμές πάντως και με τα μέσα και το budget του φιλμ, το καλλιτεχνικό του αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ευπρόσωπο. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 18.04.19 

.