The Curse of La Llorona - Η κατάρα της Γιορόνα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Michael Chaves 

Πρωταγωνιστούν: Linda Cardellini, Roman Christou, Jaynee-Lynne Kinchen, Raymond Cruz, Marisol Ramirez, Patricia Velasquez, Sean Patrick Thomas, Tony Amendola, Irene Keng. 

Λος Άντζελες 1973. Η Άννα Τέιτ-Γκαρσία κοινωνική λειτουργός και χήρα αστυνομικού,  μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της παλεύοντας να κρατήσει τις ισορροπίες. Ένα βράδι καλείται επειγόντως στο σπίτι της Πατρίσια Αλβάρες την οποία παρακολουθεί. Εκεί βρίσκει τους δυο μικρούς της γιους κλειδωμένους σε μία ντουλάπα και μια Πατρίσια σε νευρική κρίση να ωρύεται ότι τους κλείδωσε για την ασφάλειά τους. Όταν όμως τα παιδιά τοποθετούνται σε ίδρυμα της Εκκλησίας, βρίσκονται μυστηριωδώς πνιγμένα στο διπλανό ρέμα. Η Πατρίσια κατηγορεί την Άννα ως υπεύθυνη για το θάνατο των παιδιών και την προειδοποιεί ότι τα δικά της παιδιά θα είναι τα επόμενα θύματα της Γιορόνα, ενός μυθικού δαιμονικού πλάσματος που παραφυλά στις σκιές και κλέβει παιδιά, θέλοντας να τα κάνει δικά της. Όταν η Άννα συνειδητοποιήσει ότι το μοχθηρό πνεύμα καταδιώκει την οικογένειά της, στρέφεται σε έναν Μεξικάνο σαμάνο, πρώην ιερέα, τον Ραφαέλ Ολβέρα για να σωθούν από το θάνατο.

Και πάνω κάτω αυτή είναι η μεταφορά ενός τρομακτικού Μεξικάνικου θρύλου στον κόσμο του σύγχρονου-low budget αλλά πολύ προσοδοφόρου-είδους ταινιών τρόμου που αποτελεί τον σκοτεινό κόσμο του Τζέιμς Γουάν και των συνεργατών του. Η Γιορόνα έρχεται να προστεθεί στο σύμπαν των ταινιών του Γουάν που ξεκίνησε με το Κάλεσμα το 2013 και μέχρι σήμερα έχει φέρει ένα πακτωλό 1μιση δις δολαρίων στο παγκόσμιο box office απέναντι σε ένα budget που μόλις και ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια. Τρελά λεφτά! Αλλά και προσοχή στις λεπτομέρειες και ενίοτε σκηνοθετικό μεράκι και φυσικά πάντα μια μοναδική ατμόσφαιρα απειλής και τρόμου ακόμη και στα χειρότερα δείγματα της σειράς όπως η Άναμπελ και η Καλόγρια.

Η Κατάρα της Γιορόνα, σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Μάικλ Τσάβες, δεν πρωτοτυπεί ούτε αισθητικά ούτε αφηγηματικά, κρατιέται όμως γενικά σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, έχει σφιχτοδεμένο μοντάζ και διαθέτει αρκετές ανατριχιαστικές σκηνές. Διαθέτει επίσης μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια, τη σπουδαία Λίντα Καρντελίνι, γνωστή από τον πρόσφατο ρόλο της στο Πράσινο Βιβλίο. Τώρα αν περιμένει κανείς ψυχολογική εμβάθυνση στο μύθο της Γιορόνα και της εκλεκτικής του συγγένειας με τις Λάμιες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αλλά και με την Μήδεια του Ευρυπίδη, μάλλον μπήκε σε λάθος ταινία. Και θα χάσει όλο το fun. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από Τετάρτη 17.04.19