Transit

Παραγωγή: Γερμανία/Γαλλία 2018

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Christian Petzold 

Πρωταγωνιστούν: Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese, Lilien Batman, Maryam Zaree, Barbara Auer, Matthias Brandt, Sebastian Hülk, Emilie de Preissac, Antoine Oppenheim και οι Alex Brendemühl και Trystan Pütter. 

Ενώ έχει ξεκινήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και τα γερμανικά στρατεύματα προελαύνουν προς το Παρίσι, ο Γκέοργκ, Γερμανός φυγάς, καταφέρνει να διαφύγει για μια ακόμη φορά στη Μασσαλία. Μαζί του έχει πάρει τα έγγραφα του Βάιντελ, ενός αυτόχειρα συγγραφέα, που περιλαμβάνουν ένα χειρόγραφο, επιστολές και βίζα από την πρεσβεία του Μεξικού, απόλυτα χρήσιμη, αφού στη Μασσαλία μόνο εκείνοι που μπορούν να αποδείξουν ότι θα φύγουν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν. Ο Γκέοργκ κρατά τη βίζα και υιοθετεί την ταυτότητα του νεκρού αποφασίζοντας να παραμείνει εκεί. Όλα αλλάζουν όμως όταν ερωτεύεται την Μαρία, μια μυστηριώδη γυναίκα σε αναζήτηση του συζύγου της, ο οποίος θα την περίμενε στη Μασσαλία, για να διαφύγουν με βίζα στο Μεξικό… 

Ανάμεσα στο μηδέν και την ελευθερία βρίσκεται η Μασσαλία, τόπος ενδιάμεσος και σχεδόν φαντασιακός όπου άνθρωποι περιφέρονται ως φαντάσματα της Ιστορίας, αναζητώντας τη λύτρωση, την έξοδο. Εκεί γράφτηκε το 1942 το ομώνυμο μυθιστόρημα της Άννα Σέγκερς, σε ένα χώρο-transit που ο Πέτζολντ, Γερμανός δημιουργός της βραβευμένης Barbara και του Φοίνικα,  χρησιμοποιεί για να δώσει τη δική του κινηματογραφική βερσιόν μετατρέποντας τον χώρο σε χωροχρόνο και ανακατεύοντας παρόν και παρελθόν, ναζιστική κατοχή και σύγχρονη προσφυγιά, σε βίους παράλληλους. 

Όπως λέει μεταξύ άλλων ό ίδιος ο σκηνοθέτης «Η «ιστορική σιωπή» μοιάζει με την άπνοια. Το αεράκι που σταματάει, το ιστιοφόρο που δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τον άνεμο και μένει εκεί, ακίνητο, να περιβάλλεται από το τεράστιο τίποτα της θάλασσας. Οι επιβάτες έχουν σβηστεί - από την ιστορία και από τη ζωή. Είναι στριμωγμένοι στον χώρο και στον χρόνο.  Έτσι και οι άνθρωποι στο TRANSIT, έχουν στριμωχθεί στην Μασσαλία, περιμένοντας πλοία, βίζα, διέξοδο. Μια ενδιάμεση σφαίρα στην οποία εμείς, οι θεατές, είμαστε ταυτόχρονα απόντες και παρόντες. Οι άνθρωποι στο TRANSIT,  λαχταρούν να παρασυρθούν από το ρεύμα, το αεράκι, να ξεκολλήσουν. Λαχταρούν μια δική τους ιστορία, και ανακαλύπτουν το κομμάτι μιας ιστορίας που άφησε πίσω του ένας συγγραφέας, μια ιστορία αγάπης, ενοχής και πίστης. Το TRANSIT είναι μια ταινία για το πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτή την ιστορία, δική τους…» 

Ενδιαφέρουσα άποψη, αποδεικνύεται κάπως ψυχρή και εγκεφαλική στην εκτέλεσή της ενώ το λανθασμένο casting δεν βοηθάει καθόλου τον θεατή να δεσμευθεί συναισθηματικά με τους χαρακτήρες. Τελικά άλλο Καζαμπλάνκα κι άλλο Μασσαλία…

To μυθιστόρημα της Άνα Σέγκερς, Τράνζιτο, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 18.04.19 (Με την υποστήριξη του Goethe Institut)