Styx

Παραγωγή: Γερμανία/Αυστρία – 2018 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Wolfgang Fischer 

Πρωταγωνιστούν: Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa. 

Η Ρίκε, είναι μια όμορφη και δυναμική γιατρός που δουλεύει στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μιας Γερμανικής πόλης. Μορφωμένη, επιτυχημένη, γεμάτη αυτοπεποίθηση αποφασίζει στις διακοπές της να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο. Σαλπάρει ολομόναχη από το Γιβραλτάρ με το ιστιοπλοϊκό της για τη Νήσο της Αναλήψεως, στη μέση του Ατλαντικού. Ένα εσωτερικό ταξίδι προς κάποιο μυθικό Παράδεισο. Το ξημέρωμα μιας δυνατής νυχτερινής καταιγίδας αποκαλύπτει ένα ακυβέρνητο σαπιοκάραβο να πλέει κοντά της γεμάτο λαθρομετανάστες που κινδυνεύουν να πνιγούν. Η Ρίκε ειδοποιεί, αρχικά, την ακτοφυλακή που φαίνεται να καθυστερεί ενώ ταυτόχρονα την καλεί να μην επέμβει. Η υπερβολική αναμονή την κάνει να αναλάβει δράση και τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τραγικό δίλημμα… 

Ταξιδεύοντας για τον «Παράδεισο» ποτέ δεν ξέρεις ποιους θα συναντήσεις να ψάχνουν το δικό τους παράδεισο. Και τι είναι ο Παράδεισος για τον καθένα; Η πλούσια και φανταχτερή Ευρώπη ή μήπως ένα γαλήνιο τροπικό νησί στη μέση του πουθενά; Άλλος για τον Παράδεισο λοιπόν αλλά στον καθένα όπως φαίνεται αντιστοιχεί μια Κόλαση επί της γης ή μάλλον επί της θαλάσσης.

Στη χώρα μας έχουμε βιώσει έντονα το πρόβλημα των λαθρομεταναστών και των προσφύγων που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται σε σαπιοκάραβα που τους στοίβαξαν λαθρέμποροι ψυχών. Μια Γερμανίδα γιατρός όμως, μακριά από την πρώτη γραμμή κρούσης δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος ούτε και τις διαστάσεις του τεράστιου αυτού θέματος, από την αστική ασφάλεια της πιο δυνατής Ευρωπαϊκής χώρας. Όταν όμως η «μεγάλη λευκή κυρία» που τυγχάνει να είναι και φιλελεύθερη και ουμανίστρια ως γιατρός, αποφασίζει να ανοιχθεί στο πέλαγος της αναψυχής και της εσωτερικής αναζήτησης τότε ανακαλύπτει ότι τα όρια του ανθρώπινου πόνου πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο καλείται να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Εδώ, στη μέση του ωκεανού, μόνη απέναντι σε δεκάδες αβοήθητες ψυχές τι μπορεί να κάνει; Και τι της επιτρέπουν οι συνθήκες και η «άτυπη» διεθνής πολιτική ατζέντα να κάνει; Αυτά και άλλα πολλά διλήμματα μας παραθέτει με διαλεκτική μαεστρία και αφηγηματική λιτότητα ο Αυστριακός Βόλφγκανγκ Φίσερ, συνδυάζοντας ένα φιλμ σαν το All is Lost με ένα ντοκουμέντο σαν το Fuocoamare.

Ένα πολύ δυνατό one woman show από την Γερμανίδα πρωταγωνίστρια Σουζάνε Βολφ κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή που μοιάζει παγιδευμένος μαζί της στη μέση ενός απειλητικού τελικά απέραντου γαλάζιου που όσο πλησιάζει το τέλος γίνεται γκρίζο της θλίψης και της απόγνωσης. 

Διακρίσεις:

Πέρα από την υποψηφιότητα για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ταινία κέρδισε και τις παρακάτω διακρίσεις:

Βραβείο Heiner Carow, Βραβείο Label Europa Cinemas, Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής – Berlin IFF 2018, Βραβείο Δημιουργικής Ενέργειας – Emden IFF 2018, Βραβείο Κοινού & Flying Ox – Schwerin Art of Film Festival 2018, Βραβείο Τρίτων – Valletta FF 2018

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 11.04.19