Avengers: Endgame - Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 181 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Anthony & Joe Russo 

Πρωταγωνιστούν: Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Josh Brolin, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chris Evans, Don Cheadle, Gwyneth Paltrow, Karen Gillan, Linda Cardellini, Danai Gurira, η φωνή του Bradley Cooper και πλήθος κόσμου… 

Υπόθεση: Οι Εκδικητές έχουν ηττηθεί από τον Thanos, που αφού απέκτησε τους έξι Λίθους της Αιωνιότητας, ολοκλήρωσε το διεστραμμένο του σχέδιο και εξαφάνισε τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εκδικητών. Οι εναπομείναντες Εκδικητές αντιμετωπίζουν την πιο μεγάλη πρόκληση τους μέχρι σήμερα. Πρέπει να βρουν τη δύναμη να νικήσουν τον Thanos μια για πάντα. 

11 χρόνια και 22 ταινίες αργότερα το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel φθάνει στην ολοκλήρωση με αυτή την Τελευταία Πράξη που μόνο τελευταία δεν θα είναι για την επικερδή comic φίρμα της Disney. Μπορεί να χρειάστηκαν 22 κινηματογραφικά κεφάλαια αλλά αυτό που ολοκληρώνεται το πιθανότερο είναι μια απλή μάχη μπροστά σε ένα πόλεμο που θα διαρκεί όσο θα υπάρχει κοινό, εισπράξεις αλλά και έμπνευση. Γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί να κατηγορούμε το Χόλιγουντ για εμπόριο και τυποποίηση, μπορεί αυτό το τελευταίο κεφάλαιο να είναι μια κινηματογραφική βιομηχανία από μόνο του (αρκεί μια ματιά στους ατέλειωτους τίτλους στο τέλος) αλλά χωρίς την εμπνευσμένη δουλειά και το πάθος των αδελφών Ρούσσο πίσω από την κάμερα, η ταινία τους θα ήταν μια ακόμη από τα ίδια του υπερθεάματος.

Εδώ, το θέαμα και οι πολεμικές αναμετρήσεις συνδυάζονται με μια αρκετά λεπτομερή ψυχολογική εμβάθυνση στους χαρακτήρες που δίνει ένα σκοτεινό και τελετουργικό τόνο στην αφήγηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια άστοχη σκηνοθετική επιλογή για ταινία υπερηρώων αν δεν ήταν τόσο φανατισμένο το κοινό με τους Εκδικητές ώστε εκτός από τα ηρωικά κατορθώματα να λατρεύει να καταναλώνει και τα σώψυχά τους σε μορφή σκοτεινού και πένθιμου δράματος.

Για το καλλιτεχνικό μέρος δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να προσθέσουμε σε όσα είχαμε παρατηρήσει πέρσι τέτοιο καιρό για το Infinity War. Όπως επίσης και για τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα από κάθε άποψη χαρακτήρα του Thanos (περισσότερα βλέπετε εδώ).

Όσον αφορά τη πλοκή το μόνο spoiler που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει spoiler αφού όλα κυλούν προβλέψιμα και καταλήγουν σε ένα συγκινητικό μακρύ φινάλε που θα μπορούσε να προβλέψει και ο τελευταίος φανατικός θεατής της σειράς.

Όσο και να χάνει το παιδί τη μάνα (και να την ξαναβρίσκει), όσα crash boom bang και να πυρπολήσουν την οθόνη ο θεατής μπορεί να είναι βέβαιος ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν θα τον απογοητεύσουν οι δημιουργοί της ταινίας. Εξάλλου οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις κυμάνθηκαν μεταξύ μαζικής υστερίας και γνήσιας συγκίνησης για αυτό το καθαρά αμερικάνικο Pop φαινόμενο. Οι τεράστιες εισπράξεις της πρώτης ημέρας προβολής στην Κίνα το επιβεβαιώνουν. Όπως και οι τρελές προπωλήσεις εισιτηρίων στην εγχώρια αγορά. 

Οι Αδελφοί Ρούσο έχουν κάνει την καλύτερη από πολλές απόψεις μέχρι τώρα ταινία τους με το Civil War το 2016. Εδώ έρχονται να προσφέρουν ένα μακροσκελή συγκινητικό επίλογο αφού και οι σούπερ ήρωες ψυχούλες είναι κατά βάθος…

Εξάλλου όπως αναφέρεται και στις σημειώσεις της παραγωγής, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για αυτούς ήταν ότι έπρεπε να γυρίσουν το Avengers: Endgame, μήνες πριν την ολοκλήρωση του Avengers: Infinity War. «Συνήθως ολοκληρώνουμε μία ταινία και μετά σκεφτόμαστε πώς να συνεχίσουμε, έχοντας χωνέψει την πρώτη» εξηγεί ο Anthony Russo. «Αυτή ήταν μια διαφορετική περίπτωση. Βασικά, έπρεπε να συλλάβουμε δύο ταινίες συγχρόνως. Ενώ τις αντιμετωπίζαμε σαν ξεχωριστές ταινίες, είχαν μία συνάφεια στο μυαλό μας. Θα έλεγα ότι όλες οι ταινίες του MCU είναι αλληλένδετες». Όσο για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον του MCU το μεγάλο κεφάλι της Marvel, ο παραγωγός Kevin Feige λέει: «Έχουμε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη δεκαετία των Marvel Studios και θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα συστήνοντας καινούργιους χαρακτήρες και νέους τύπους ηρώων, δίνοντας βήμα σε ανθρώπους που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα. Τo έχουμε δει με τον Black Panther και πρόσφατα με την Captain Marvel. Και θα συνεχίσουμε, οπότε οι ταινίες θα είναι ένας καθρέφτης του κόσμου και των ηρώων που υπάρχουν στον κόσμο». 

Και για φινάλε: #DontSpoilTheEndGame 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από την Μεγάλη Τετάρτη 24.04.19